"Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό ρομπότ σε σχήμα φιδιού να εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα και να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις". Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αλλά για το νέο επίτευγμα επιστημόνων που κατάφεραν χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά μεταλλικά αντικείμενα να πραγματοποιούν εγχειρήσεις καρδιάς, προστάτη και άλλων οργάνων. Τα “φιδορομπότ” διαθέτουν μικροσκοπικές κάμερες ενσωματώνοντας αισθητήρες, ψαλίδια και άλλες λαβίδες απαραίτητες για μια χειρουργική επέμβαση, ενώ πρόκειται να προστεθούν μελλοντικά ακόμη πιο εξελιγμένοι αισθητήρες. Προς το παρόν τα συγκεκριμένα ρομπότ είναι δεμένα και κατευθύνονται από τον άνθρωπο, αλλά όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες πολύ σύντομα θα μπορούν να κατευθύνονται μόνα τους προς το όργανο που χρειάζεται εγχείρηση.

Υποστηρίζεται ότι η χρήση τέτοιων ρομπότ σε χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να επιφέρει μικρότερη ζημιά στο ανθρώπινο σώμα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εγχειρήσεις, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν απαιτούν μεγάλες τομές, για παράδειγμα σε μια επέμβαση καρδιάς, αντί να ανοιχθεί ολόκληρο το στήθος του ασθενή, ανοίγεται μια πολύ μικρή τομή για να εισχωρήσει το ρομπότ το οποίο θα αναλάβει τη διαδικασία της επέμβασης. Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από αυτή την ανακάλυψη δείχνουν να εντυπωσιάζονται περισσότερο από τις επιπλέον δυνατότητες που μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοιου είδους εγχείρηση, καθώς υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν κινήσεις που είναι αδύνατες να υλοποιηθούν από ανθρώπους. Ακόμη τα μικροσκοπικά ρομπότ έχουν το πλεονέκτημα ότι δέχονται βελτιώσεις μέσω αισθητήρων. Καθώς οι αισθητήρες και τα ρομπότ μειώνουν συνεχώς το μέγεθός τους, προσφέρεται η ευκαιρία ενσωμάτωσης ολοένα και περισσότερων δυνατοτήτων σε μελλοντικές βελτιώσεις τους.

 

 

Από τους πιο σημαντικούς προβληματισμούς που προκύπτουν είναι ο περιορισμός των εργασιών που μπορεί να εκτελέσει ένα ρομπότ, υπογραμμίζοντας επίσης το γεγονός ότι μπορεί να είναι “καλύτερο” σε ορισμένες διαδικασίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν είναι δυνατόν να κάνει ένα ρομπότ εξίσου καλά με τον άνθρωπο. Τα ρομπότ σήμερα μπορούν να πραγματοποιήσουν μία - δύο διαδικασίες ταυτόχρονα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν μια ευρεία γκάμα διαδικασιών χωρίς "να σκέφτονται". Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των επιστημόνων είναι η βελτίωση της ικανότητας των ρομπότ στη σκέψη αλλά και στο να μαθαίνουν ευκολότερα νέες διαδικασίες.

 

Link.png Site: cbsnews.com