Μία ομάδα φυσικών του American Physical Society μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές, καθώς κατάφερε να κατασκευάσει ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας ένα τσιπ που εκμεταλλεύεται τις «ενεργειακές καταστάσεις» των κβάντων. Το τσιπ είναι διαστάσεων 6x6 εκατοστών και συμπεριλαμβάνει 4 qubits, τα οποία σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων μπορεί να φτάσει τα 10 qubits μέσα σε ένα χρόνο.

 

Ο Erik Lucero, ένας από τους φυσικούς της ομάδας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με το επίτευγμά και ότι το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η έρευνα σχετικά με το είδος της αρχιτεκτονικής που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να κατασκευαστεί ο πρώτος κβαντικός επεξεργαστής.

 

Η βασική διαφορά των κβαντικών επεξεργαστών με αυτούς που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι ότι οι δεύτεροι επεξεργάζονται την πληροφορία με 0 ή 1, ενώ οι κβαντικοί (επεξεργαστές) μπορούν να αναπαραστήσουν επιπλέον και το 0 και το 1 ως μία κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι η ταχύτατη επεξεργασία δεδομένων η οποία δε μπορεί να συγκριθεί με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία.

 

Link.png Site: bbc.co.uk