Μία ομάδα ερευνητών από τις εταιρείες Adobe, Microsoft και το MIT κατάφεραν να αναπτύξουν ένα αλγόριθμο "οπτικού μικροφώνου" που "συλλαμβάνει" ήχο, διερευνώντας για μικροσκοπικές δονήσεις σε video. Η τεχνική ονομάζεται: "παθητική αποκατάσταση του ήχου από κινούμενες εικόνες".

Η τεχνική εκμεταλλεύεται το "rolling shutter" εφέ που συναντούμε σε κάμερες -και- με αισθητήρες CMOS για να ανιχνεύσει μικροσκοπικές κινήσεις στα αντικείμενα, που με γυμνό μάτι είναι αόρατες. Το εφέ που είναι γνωστό και ως τζελ εφε, παραμορφώνει την εικόνα σαν να βρίσκεται σε ταλάντωση, αφού η λήψη ενός στιγμιότυπου μίας ολόκληρης σκηνής δεν πραγματοποιείται σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παρά πραγματοποιείται με τη σάρωση όλης της σκηνής πολύ γρήγορα, είτε οριζόντια, είτε κάθετα. Με άλλα λόγια, δεν καταγράφονται όλα τα μέρη της εικόνας μίας σκηνής την ίδια χρονική στιγμή. Όταν ο ήχος πέφτει πάνω σε ένα αντικείμενο, τότε το αντικείμενο δονείται, δημιουργώντας ένα οπτικό σήμα, που συνήθως δεν είναι αντιληπτό με το ανθρώπινο μάτι. Οι επιστήμονες, μελετώντας τις δονήσεις σε βίντεο και χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο αλγόριθμο, μπορούν να αποκαταστήσουν τον ήχο.

 

Το μόνο που απαιτείται είναι μία κάμερα που μπορεί να καταγράψει video σε πολύ υψηλό framerate. Η τεχνική είναι τόσο καλή, που μπορεί να συλλάβει ομιλία από ένα σακουλάκι πατατάκια, με τη κάμερα μάλιστα να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, και μουσικούς τόνους από ένα φυτό σε γλάστρα.

 

Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο όταν χρησιμοποιήθηκε μία ακριβή κάμερα που μπορεί να καταγράψει video με σχεδόν 6000 καρέ το δευτερόλεπτο (5602 fps για την ακρίβεια). Χρησιμοποιώντας μία απλή κάμερα dSLR, που μπορούσε να τραβήξει video με 60 καρέ το δευτερόλεπτο, ήταν δυνατό να ξεχωρίσουν ανθρώπινες φωνές, αν και θα λέγαμε πως ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν οι λέξεις.

 

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, είναι δυνατόν να ακούσεις μία συζήτηση σε ένα δωμάτιο, και μάλιστα εκτός του σπιτιού, τραβώντας σε video ένα αντικείμενο και λογικά, όταν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο θα χρησιμοποιηθεί από την επιστήμη σε διάφορες εφαρμογές ωστόσο δεν είναι δύσκολο να τη φανταστούμε σε στρατιωτικές εφαρμογές, σε περιπτώσεις παρακολούθησης ύποπτων, σε κατασκοπεία κ.ά.

 

 

Link.png Site: Engadget