Η επιστημονική ομάδα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC, Large Hadron Collider) ανακοίνωσε την ανακάλυψη μίας νέας κλάσης σωματιδίων, με την ονομασία πεντακουάρκ.

Η ανακάλυψη του σωματιδίου έγινε κατά την διάρκεια ενός πειράματος από το LHCb, και ακολούθησε μίας σειράς πειραμάτων όπου οι αποδείξεις για την ύπαρξη του πεντακουάρκ δεν ήταν αδιάσειστες. Αυτή τη φορά ωστόσο, λένε από το CERN, το τελευταίο πείραμα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του σωματιδίου, την ύπαρξη του οποίου σε θεωρητικό επίπεδο γνωρίζουμε από την δεκαετία του ’60. Το μοντέλο κουάρκ προτάθηκε από τον Αμερικανό φυσικό, Murray Gell-Mann το 1964, στον οποίο το 1969 απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ.

 

Εδώ και πάρα πολύ καιρό οι επιστήμονες ουσιαστικά “κυνηγούν” αποδείξεις για την ύπαρξη του πεντακουάρκ, ενός σωματιδίου δηλαδή που αποτελείται από τέσσερα κουάρκ και ένα αντικουάρκ. Τα διάφορα σύνθετα σωματίδια και τα πρωτόνια στο Καθιερωμένο Μοντέλο αποτελούνται συνήθως από τρία κουάρκ που συνδέονται μεταξύ τους ή από ένα ζεύγος κουάρκ – αντικουάρκ, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιος λόγος, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, που θα μπορούσε να κάνει τους επιστήμονες και τους φυσικούς να πιστέψουν ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν και βαρύτερα σωματίδια, σε συνδυασμούς των τεσσάρων, πέντε, έξι ή ακόμα και επτά κουάρκ και αντικουάρκ.

 

Βεβαίως, η ανακάλυψη της ύπαρξη τους, πόσο η μελέτη των ιδιοτήτων τους, θα ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή (ένα πεντακουάρκ, πιστεύεται ότι διασπάται μέσα σε λιγότερο από 10-23 δευτερόλεπτα για παράδειγμα, όσο δηλαδή κάνει το φως για να διασχίσει ένα πρωτόνιο).

 

Κάποιες επιστημονικές ομάδες παρουσίασαν αποδείξεις για την ανακάλυψη τετρακουάρκ, δηλαδή σωματιδίων με τέσσερα κουάρκ (ένα ζεύγος κουάρκ και ένα ζεύγος αντικουάρκ) που διαθέτουν φορτίο όπως το Z (4430) στην Ιαπωνία, κάτι που επιβεβαιώθηκε πέρυσι και από το CERN, ωστόσο η ανακάλυψη του πεντακουάρκ κυριολεκτικά ανοίγει νέους δρόμους στην φυσική.

 

“Το πεντακούαρκ δεν είναι ένα οποιοδήποτε σωματίδιο” λέει ο εκπρόσωπος του LHCb, Guy Wilkinson, “Αντιπροσωπεύει ένα τρόπο συσσωμάτωσης των κουάρκ, δηλαδή των θεμελιωδών συστατικών των κοινών πρωτονίων και νετρονίων, σε ένα μοτίβο που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια πειραματικών αναζητήσεων. Η μελέτη των ιδιοτήτων του θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα από τι αποτελείται η κοινή ύλη, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι”.

 

Link.png Site: Engadget
Link.png Site: SlashGear