Επιστήμονες στην Ολλανδία κατασκεύασαν ένα είδος ρομποτικών ποδιών και απευθύνονται κυρίως σε όσους έχουν υποστεί κάποιου είδους εγκεφαλικό επεισόδιο και έχουν προβλήματα κίνησης των ποδιών τους.

 

Η συσκευή πρωτότυπο ονομάζεται “Lower-extremity Powered ExoSkeleton” (LOPES) και λειτουργεί εκπαιδεύοντας το μυαλό και το σώμα ενός ασθενή έτσι ώστε να ανακτήσει το βηματισμό του. Η μηχανή έχει δοκιμαστεί επίσης και σε ασθενείς με κακώσεις στα πόδια, όπου επιτεύχθηκε η ανάκτηση ορισμένων κινήσεων.

 

Δεν πρόκειται για φορητή συσκευή καθώς προσαρμόζεται στα πόδια ή στο ένα μόνο πόδι και αναλαμβάνει ουσιαστικά όλη τη διαδικασία του “περπατήματος”. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει όταν ο ασθενής κάνει κάποιο λάθος.

 

“Για παράδειγμα μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να σηκώσουν τα πόδια τους όπως πρέπει” αναφέρει ο Δρ. Edwin van Asseldonk. “Αρχικά ανιχνεύεται αυτό το πρόβλημα από τη συσκευή και στη συνέχεια συγκρίνει την κίνηση με ένα πρότυπο όπου και ασκεί την απαιτούμενη δύναμη για την ολοκλήρωση της κίνησης”.

 

Αναφέρεται το παράδειγμα της Petra Hes, η οποία έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο στην ηλικία των 17 χρόνων. Αρκετά χρόνια φυσικοθεραπειών βοήθησαν αρκετά την Hes, όμως ακόμη δεν μπορεί κουνήσει σωστά το αριστερό της πόδι και μερικές φορές ο εγκέφαλός της δε θυμάται καν πως γίνεται η κίνηση αυτή.

 

_55306643_lopes_0287.jpg

 

Συμμετέχοντας στη θεραπεία με το LOPES, η συσκευή της παρέχει ορισμένες δυνάμεις για να κινήσει το πόδι της ενώ ταυτόχρονα πιστεύεται ότι κινητοποιείται και ο εγκέφαλός της.

 

“Ένοιωσα μια αναλαμπή καθώς μου ήρθε μία παλιά αίσθηση του πώς να περπατώ κανονικά. Η δύναμη που μου ασκήθηκε για την ανύψωση του ποδιού μου αντιστοιχεί σε κίνηση που είχα ξεχάσει. Δεν μπορούσα να την αναπαράγω από μόνη μου και χρειάστηκε να την ξανανιώσω”.

 

“Τα ζητήματα που αφορούν τις κινήσεις έχουν αρνητική επιρροή στην ποιότητα ζωής όσως επέζησαν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία θα βελτιώσει τη ζωή μας” δήλωσε στο BBC η Petra Hes.

 

Link.png Site: BBC