Πολλά ιδρύματα έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας συλλογές από δείγματα DNA (για παράδειγμα το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν έχει συλλογή από 4,2 εκ. δείγματα) σε μία προσπάθεια να καταχωρήσουν όλα τα πλάσματα της Γης, αλλά το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας φαίνεται πως θα τα ξεπεράσει όλα.

Το Πανεπιστημιακό Κρατικό Ίδρυμα στοχεύει στην δημιουργία της Κιβωτού του Νώε, μίας αποθήκης για το γονιδίωμα κάθε οργανισμού, ζωντανού ή που έχει εκλείψει -αρκεί τα γονίδια να μπορούν να διαβαστούν- τα οποία θα βρίσκονται κατεψυγμένα σε κρυογονικούς θαλάμους ή αποθηκευμένα ως καθαρά δεδομένα.

 

Όπως είναι αναμενόμενο πρόκειται για ένα εκπληκτικό, από κάθε άποψη, εγχείρημα και η Ρωσική κυβέρνηση θα επενδύσει περίπου $194 εκατομμύρια στην κατασκευή της εγκατάστασης, η οποία θα απλώνεται σε έκταση 166 τετραγωνικών μιλίων όταν ολοκληρωθεί το 2018.

 

Οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος ελπίζουν ότι η τεράστια αυτή συλλογή θα αποτελέσει έμπνευση και μεγάλη βοήθεια για τις νεότερες γενιές επιστημόνων, ενώ επιπλέον σκοπεύουν να συνδέσουν την Κιβωτό και με άλλες εγκαταστάσεις γενετικής, τόσο στην Ρωσία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αν όλα πάνε καλά, οι επιστήμονες θα έχουν πάντα ένα τρόπο να συγκρίνουν γονίδια ή ακόμα και να κλωνοποιούν ζώα τα οποία είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο να βρεθούν στην φύση.

 

Link.png Site: Engadget