Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tel Aviv κατάφεραν χρησιμοποιώντας έναν ειδικό 3D printer να εκτυπώσουν με επιτυχία την πρώτη τρισδιάστατη καρδιά χρησιμοποιώντας κύτταρα και βιολογικά υλικά από έναν ασθενή.

Πρόκειται για μία εκπληκτική ανακάλυψη -δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Advanced Science- αφού οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία ολόκληρη καρδιά, με κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, κοιλίες και θαλάμους. Παρόμοιες, προηγούμενες προσπάθειες είχαν να κάνουν απλώς με την εκτύπωση απλών ιστών, χωρίς αγγεία.

Η διαδικασία δημιουργίας της καρδιάς, ξεκίνησε με τη βιοψία λιπώδους ιστού από ασθενείς. Το κυτταρικό υλικό των ιστών χρησιμοποιήθηκε ως «μελάνι» για την διαδικασία εκτύπωσης. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, οι ερευνητές είχαν την δυνατότητα να δημιουργήσουν αρχικά πολύπλοκα μοντέλα ιστών συμπεριλαμβανομένων καρδιακών επιθεμάτων και στη συνέχεια εκτύπωσαν μία ολόκληρη καρδιά. Να αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται για μία μεγάλη καρδιά, καθώς έχει το μέγεθος της καρδιάς ενός κουνελιού. Τώρα όμως που υπάρχει η τεχνολογία, λογικά δεν πρόκειται να αργήσουμε να δούμε την πρώτη 3D εκτυπωμένη ανθρώπινη καρδιά.

Επί του παρόντος, οι καρδιές που δημιουργούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορούν μόνο να συστέλλονται, ωστόσο οι επιστήμονες σχεδιάζουν να «καλλιεργήσουν» στο εργαστήριο καρδιές που θα «εκπαιδεύσουν» για να λειτουργούν όπως οι κανονικές. Μόλις φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο, θα επιχειρήσουν να τις μεταμοσχεύσουν σε ζώα.

Πολλοί επιστήμονες και ερευνητές εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω στην 3D εκτύπωση ιστών, με απώτερο σκοπό την δημιουργία λειτουργικών οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, «εκτυπωτές οργάνων» θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι σε νοσοκομεία.

Engadget

  • Like 15