Σε επιστολή του προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ο βουλευτής κάνει λόγο για "ανησυχητικά στοιχεία" που είχαν προκύψει από τις δοκιμές σε ζώα ήδη από το 2019.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, o Ερλ Μπλούμεναουερ, που μετέχει στην υγειονομική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητά διευκρινίσεις από την FDA καθώς επιθεωρητές της υπηρεσίας είχαν εντοπίσει από τον περασμένο μήνα προβλήματα στον τρόπο τήρησης αρχείων και τον έλεγχο της ποιότητας των πειραμάτων που είχε πραγματοποιήσει η Neuralink σε ζώα τον περασμένο Ιούνιο, λιγότερο από ένα μήνα αφότου η εταιρία του Ίλον Μασκ είχε ανακοινώσει ότι έλαβε έγκριση προκειμένου να προχωρήσει στην τοποθέτηση σε ανθρώπους των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων που αναπτύσσει.

Η Neuralink, η οποία δοκίμασε αρχικά τα εμφυτεύματα σε μαϊμούδες και άλλα ζώα, πλέον έχει προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους. Η εταιρία κατασκευάζει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα το οποίο επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να ελέγχουν έναν υπολογιστή αποκλειστικά και μόνο με τη σκέψη τους.

Πέραν των "ανησυχητικών στοιχείων" που αναφέρει στην επιστολή του ο Μπλούμεναουερ, ο Αμερικανός βουλευτής παραπέμπει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Reuters, από τα τέλη του 2022, όπου περιγράφονταν παράπονα εργαζομένων για "προχειροδουλειές" στα πειράματα πάνω στα ζώα, εξαιτίας του πιεσμένου προγράμματος, με αποτέλεσμα να προκύπτει αχρείαστη ταλαιπωρία και θάνατοι. Εργαζόμενοι είχαν εκφράσει τότε ανησυχίες και για την ποιότητα των δεδομένων. Ο Μπλούμεναουερ ζητά από την FDA να εξηγήσει πώς συνάδουν αυτού του είδους οι αναφορές για τέτοιες αστοχίες με την απόφασή της να εγκρίνει τα πειράματα της Neuralink πάνω σε ανθρώπους.

"Οι καταγγελλόμενες αποτυχίες τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών ενδεχομένως να έθεσαν σε κίνδυνο την κατάσταση των ζώων και να αλλοίωσαν τη συλλογή δεδομένων για πειράματα σε ανθρώπους", αναφέρει ο βουλευτής στην επιστολή του.

Απαντώντας στο Reuters, εκπρόσωπος της FDA δήλωσε πως η υπηρεσία θα απαντήσει απευθείας στο Μπλούμεναουερ. Ανέφερε επίσης ότι η FDA προχωρά σε ελέγχους και μετά την έγκριση για την πραγματοποίηση δοκιμών σε ανθρώπους. Όταν συνέβη αυτό με τη Neuralink, η υπηρεσία δεν εντόπισε παραβάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δοκιμών.

Από την πλευρά της, η Neuralink δεν απάντησε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες εταιρίες έχουν αρχίσει τις δοκιμές τέτοιων εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους, ανάμεσά τους η Synchron και η Blackrock Neurotech, με τα πειράματά τους να έχουν αποδείξει τη δυνατότητα των ασθενών να ελέγχουν ορισμένες ενέργειες με τις σκέψεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Neuralink μετέδωσε εικόνες μέσω της πλατφόρμας Χ από τον πρώτο ασθενή στον οποίο τοποθετήθηκε το εγκεφαλικό της εμφύτευμα, καθώς έπαιζε σκάκι στο διαδίκτυο, ελέγχοντας τις κινήσεις με τη σκέψη του. Ο Νόλαντ Άρμπο, 29 ετών, που έμεινε παράλυτος από τους ώμους και κάτω μετά από δυστύχημα, δημοσίευσε με τη σειρά του σχόλιο στο Χ, όπου περιέγραφε τις σκέψεις του γύρω από την όλη εμπειρία της χρήσης του εμφυτεύματος.

  • Like 2