Τα τελευταία 20 χρόνια, το CERN, που «στεγάζει» τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC ή Large Hadron Collider) χρησιμοποιούσε προϊόντα της Microsoft πληρώνοντας χαμηλότερες τιμές (προνομιακή έκπτωση «ακαδημαϊκού ιδρύματος»).

Όμως τον περασμένο Μάρτιο, και με το τέλος της προηγούμενης σύμβασης, η Microsoft ανέστειλε την «ακαδημαϊκή κατάσταση» του CERN. Σύμφωνα με μία ανάρτηση στο επίσημο blog του CERN, μία νέα σύμβαση με την Microsoft, θα ανέβαζε το κόστος της άδειας χρήσης των προϊόντων της στο δεκαπλάσιο, και για αυτό αποφασίστηκε η μετάβαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην λύση των προϊόντων ανοικτού λογισμικού. Το συγκεκριμένο εγχείρημα ονομάζεται MAlt ή αλλιώς Microsoft Alternatives project.

Στην ανάρτηση, εκπρόσωπος του CERN είπε: «Ο σκοπός του Malt είναι να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο χρησιμοποιώντας ανοικτό λογισμικό». Ο στόχος του εγχειρήματος είναι να βάλει ένα τέλος στην εξάρτηση του CERN από εμπορικές εταιρείες και εμπορικά προϊόντα και να έχει τον «έλεγχο στα δεδομένα του».

Το πολυετές εγχείρημα θα ξεκινήσει πιλοτικά με μία υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το τμήμα πληροφορικής και τους εθελοντές από αυτό το καλοκαίρι. Αν όλα πάνε καλά, τότε όλο το προσωπικό του CERN θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την νέα υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το κέντρο ερευνών επίσης πρόκειται να σταματήσει την χρήση των clients Skype for Business και τα αναλογικά τηλέφωνα και να θέσει σε εφαρμογή πιλοτικά ένα πρόγραμμα softphone.

Αν και η Microsoft συμφώνησε να αυξήσει τις τιμές σταδιακά για μία δεκαετή περίοδο για να βοηθήσει το ίδρυμα να προσαρμοστεί, το CERN υποστήριξε στην ανάρτηση του στο επίσημο blog του ότι το κόστος δεν είναι βιώσιμο. Επίσης επισημαίνει ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση, και πως πολλά άλλα ερευνητικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν παρόμοιο δίλλημα με τους προμηθευτές από τον ιδιωτικό τομέα. Με το εγχείρημα Malt, το CERN ευελπιστεί να διαδραματίσει ρόλο πρωτεργάτη στην απεξάρτηση των υπόλοιπων ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων από τα εμπορικά προϊόντα και τις εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα. «Ενώ το πρόγραμμα Microsoft Alternatives είναι φιλόδοξο, αποτελεί επίσης και μία μοναδική ευκαιρία για το CERN να αποδείξει ότι η κατασκευή/ ανάπτυξη βασικών υπηρεσιών μπορεί να γίνει χωρίς αποκλειστικές συμφωνίες με προμηθευτές (από τον ιδιωτικό τομέα)». Αν οι προμηθευτές συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές, τότε ενδεχομένως θα δούμε και άλλα ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα να ακολουθούν τον δρόμο του CERN.

Engadget