Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε τη προηγούμενη εβδομάδα ότι ξεκίνησε τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός mRNA εμβολίου κατά του ιού HIV (που προκαλεί την θανατηφόρο ασθένεια AIDS).

Την περασμένη Πέμπτη η Moderna προχώρησε στον εμβολιασμό εθελοντών με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό IAVI (International AIDS Vaccine Initiative) σε εθελοντές στην Πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικών και Φαρμακευτικών Επιστημών George Washington.

Το εμβόλιο, χρησιμοποιεί τεχνολογία messenger RNA ή αγγελιοφόρου RNA, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της εταιρείας κατά του ιού SARS-CoV2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, για να «ξεγελάσει» το ανθρώπινο σώμα ώστε να παράγει πρωτεΐνες που «πυροδοτούν» την ανοσολογική απόκριση ώστε να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση λοίμωξης.

Η Moderna ευελπιστεί ότι με τη δόση του εμβολίου της, θα διεγείρει μία συγκεκριμένη ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται B-cells, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται στα λεγόμενα «ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα» (broadly neutralizing antibodies) ή bnAbs που δρουν αποτελεσματικά κατά των στελεχών HIV που υπάρχουν στις μέρες μας.

Η παραγωγή των πρωτεϊνών που αναφέραμε παραπάνω είναι ο βασικός στόχος του εμβολίου υποστηρίζει η Moderna, με τις κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν τη βασική δόση αλλά και μία δεύτερη ενισχυτική δόση (booster).

Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, θα συμμετέχουν 56 υγιείς, αρνητικοί στον HIV ενήλικες, και στους 48 από αυτούς η εταιρεία θα χορηγήσει το εμβόλιο mRNA και στους 32 από την συγκεκριμένη ομάδα θα χορηγήσει και την ενισχυτική δόση. Στους υπόλοιπους 8 θα χορηγηθεί μόνο η ενισχυτική δόση. Για να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου, η Moderna πρόκειται να παρακολουθήσει όλους τους συμμετέχοντες για έξι περίπου μήνες. Επίσης σκοπεύει να μελετήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού που «πυροδοτεί» το εμβόλιο σε μοριακό επίπεδο για να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα του.

Η τεχνολογία messenger RNA θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες κατά πολλών θανατηφόρων ασθενειών όπως της ελονοσίας ωστόσο μία σημαντική ανακάλυψη, όπως αυτή ενός εμβολίου κατά του HIV θεωρείται από πολλούς αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, περίπου 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν τον ιό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη θανατηφόρα νόσο AIDS. Αν και η ζωή των ασθενών με HIV έχει βελτιωθεί δραστικά σε σύγκριση με τη δεκαετία του '90 χάρη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμάκων, κανένα εμβόλιο κατά του HIV δεν έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία τις πρώτες κλινικές δοκιμές.

  • Like 25
  • Thanks 9