Ένας Ιάπωνας καθηγητής ανέπτυξε το πρωτότυπο μίας τηλεόρασης που μπορεί να «μιμηθεί» τις γεύσεις των φαγητών. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία μίας συναρπαστικής, πολυαισθητηριακής εμπειρίας θέασης.

Στη συσκευή, η οποία ονομάζεται Taste the TV (TTTV), χρησιμοποιείται μία περιστρεφόμενη κατασκευή, σαν καρουζέλ, που ενσωματώνει 10 δοχεία γεύσης με ακροφύσια, τα οποία ψεκάζουν σε διάφορους συνδυασμούς για να αναδημιουργήσουν τη γεύση ενός συγκεκριμένου φαγητού πάνω σε ένα φιλμ που απλώνεται πάνω από την επίπεδη οθόνη και το οποίο μπορεί να γλύψει ο θεατής για να πάρει μία ιδέα για το φαγητό που απεικονίζεται στην οθόνη.

«Στην εποχή του Covid-19, αυτού του είδους η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται και αλληλεπιδρούν με τον έξω κόσμο», δήλωσε ο Homei Miyashita, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Meiji στο Τόκιο, στην Ιαπωνία. «Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε μία εμπειρία στους ανθρώπους που να μοιάζει σαν να τρώνε σε ένα εστιατόριο στην άλλη άκρη του κόσμου, ακόμη και όταν βρίσκονται στο σπίτι τους» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο Homei Miyashita συνεργάζεται με μια ομάδα που αποτελείται από περίπου 30 φοιτητές, και η οποία έχει κατασκευάσει μία σειρά από συσκευές που σχετίζονται με τη γεύση, συμπεριλαμβανομένου ενός πιρουνιού που κάνει το φαγητό πλουσιότερο σε γεύση. Ο Homei Miyashita δήλωσε ότι το πρωτότυπο της οθόνης κατασκευάστηκε τον περασμένο χρόνο και πως για να κατασκευαστεί ένα εμπορικό προϊόν θα χρειάζονταν ¥100.000 (Ιαπωνικά γιεν, περίπου €770). Στις πιθανές εφαρμογές της συσκευής περιλαμβάνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για σομελιέ και μάγειρες καθώς και για παιχνίδια γευσιγνωσίας ή διάφορα κουίζ, δήλωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Homei Miyashita αυτόν τον καιρό συνομιλεί επίσης με εταιρείες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας ψεκασμού για την εφαρμογή γεύσης πίτσας ή σοκολάτας σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί. Η Yuki Hou, 22χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Meiji, πραγματοποίησε επίδειξη της συσκευής TTTV σε δημοσιογράφους, λέγοντας στην οθόνη ότι ήθελε να δοκιμάσει γλυκιά σοκολάτα. Μετά από μερικές προσπάθειες, μία αυτοματοποιημένη φωνή επανέλαβε την παραγγελία και στη συνέχεια, τα ακροφύσια ψέκασαν ένα δείγμα στο φιλμ. «Είναι κάτι σαν σοκολάτα γάλακτος» είπε η φοιτήτρια αφού δοκίμασε.

 

  • Like 3