Παρά τις οποιεσδήποτε ανησυχίες αναφορικά με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, η Ινδία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αναπτυχθεί διάφορες εφαρμογές για το smartphone, με τις οποίες ο χρήστης μπορεί να μαθαίνει είτε τα τελευταία νέα για τον κορωνοϊό, συμβουλές για το πώς μπορεί να προστατευθεί αλλά και να συμπληρώνει σε καθημερινή βάση τα συμπτώματά που αντιμετωπίζει, ώστε αν χρήζει περίθαλψης, η εφαρμογή να τον καθοδηγήσει για το που να απευθυνθεί.

Αν και οι εφαρμογές αυτές είναι ως επί τω πλείστον στην ευχέρεια του χρήστη αν θα τις χρησιμοποιήσει ή όχι, η Ινδία επιβάλλει σε όλους να την εγκαταστήσουν. Το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας απαιτεί από όλους τους εργαζόμενους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Aarogya Setu από τις 4 Μαΐου. Αξιωματούχοι και στελέχη της εταιρίας πίσω από την εφαρμογή, θα είναι υπεύθυνοι για την επιβολή της χρήσης του app ενώ όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, θα υπάρξει τιμωρία, σε όσους δεν την χρησιμοποιούν.

Η εφαρμογή έχει ήδη «κατέβει» 80 εκατομμύρια φορές και ο στόχος δεν είναι μόνο να εγκατασταθεί σε κάθε smartphone της χώρας, περίπου 350 εκατομμύρια, αλλά να προσεγγίσει ακόμη και χρήστες που χρησιμοποιούν τηλέφωνα χωρίς τη δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών, μέσω ενός φωνητικού διαδραστικού συστήματος.

Όπως και σε άλλες χώρες, η ευρεία υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τον περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλειφθεί η ανάγκη για περαιτέρω περιορισμό της κυκλοφορίας, καθώς όλοι παγκοσμίως αναμένουν ένα εμβόλιο. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις στο σύνολό τους, θέλουν να μετριάσουν τους φόβους ότι μία τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση. Η Ινδία από την άλλη πλευρά, δεν ανησυχεί και τόσο για την αντίληψη των δικών της πολιτών.

Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της ιδιωτικότητας σαφώς δεν είναι ευχαριστημένοι. Παρ’ όλο που η εφαρμογή χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα και τα αποθηκεύει κρυπτογραφημένα, ακόμη και αυτά που λαμβάνει μέσω Bluetooth από κοντινές συσκευές, το Ίδρυμα Ελευθερίας Διαδικτύου δήλωσε ότι η εφαρμογή δεν πληροί τα πρότυπα προστασίας δεδομένων ή δεν παρέχει αρκετή διαφάνεια για τους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί.

Θέση για το θέμα πήρε και ο Mozilla, ο δημοφιλής browser. Προειδοποίησε ότι δεν είναι σίγουροι πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα της εφαρμογής και ότι η τωρινή νομοθεσία στην Ινδία δεν καλύπτει πλήρως το απόρρητο και την προστασία της ιδιωτικότητας του κοινού. Η χρήση της εφαρμογής δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε μία μορφή κατάχρησης εξουσίας, αλλά αν τελικά γίνει, ενδεχομένως να μην μπορεί να σταματήσει.

Engadget

  • Sad 3