Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των αναζητήσεων σε μηχανές αναζήτησης του Internet επηρεάζει την ικανότητα απομνημόνευσης των ανθρώπων, αναφέρει μια νέα αναφορά που δημοσιεύτηκε σήμερα.

 

Μία ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλή την καθηγήτρια ψυχολογίας Betsy Sparrow αναρωτήθηκαν αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να θυμούνται πληροφορίες που μπορούν να ανακτηθούν εύκολα από ένα υπολογιστή, με τον ίδιο τρόπο που οι μαθητές μπορούν να θυμηθούν τις ερωταπαντήσεις οι οποίες πιστεύουν ότι θα υπάρχουν σε διαγώνισμα.

 

Για τις ανάγκες της έρευνας διεξήχθησαν τέσσερα διαφορετικά στάδια που αφορούν πειράματα σχετικά με ασκήσεις μνήμης. Στο πρώτο από αυτά οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή που περιλάμβανε 40 απαντήσεις σε ερωτήσεις τύπου trivia, όπως για παράδειγμα “τα μάτια μιας στρουθοκαμήλου είναι μεγαλύτερα από τον εγκέφαλό της”. Οι συμμετέχοντες είχαν την πληροφορία ότι οι μισές από τις πληροφορίες που κατέγραφαν θα αποθηκεύονταν μόνιμα στον υπολογιστή, ενώ οι άλλες μισές θα σβήνονταν. Αυτό που αναφέρεται στο πόρισμα είναι ότι για τις πληροφορίες που θα αποθηκεύονταν μόνιμα στον υπολογιστή, οι συμμετέχοντες δεν κατέβαλαν σχεδόν καμία προσπάθεια για να τις απομνημονεύσουν, καθώς θα ήταν πολύ εύκολο γι΄αυτούς να τις αναζητήσουν όταν τις χρειαστούν.

 

Ένα από τα υπόλοιπα στάδια της μελέτης επικεντρώνεται στο κατά πόσο η πρόσβαση στον υπολογιστή επηρεάζει τον τρόπο που ανακαλούμε γεγονότα. Για παράδειγμα, στην ερώτηση “ποιές χώρες έχουν μονόχρωμη σημαία;” ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να θυμούνται τόσο την απάντηση των trivia όσο και τον φάκελο που είναι αποθηκευμένη η απάντηση στον υπολογιστή. Όταν έφτασε η στιγμή να απαντήσουν στην ερώτηση, ήταν πιο εύκολο για αυτούς να θυμηθούν σωστά το φάκελο στον οποίο υπάρχει η απάντηση παρά να ανακαλέσουν την απάντηση από το μυαλό τους.

 

Η μελέτη βασίζεται στη θεωρία “Transactive memory” η οποία αναφέρει ότι οι άνθρωποι βασίζονται σε άλλους ανθρώπους της οικογένειας ή φίλους για να θυμούνται γεγονότα που έχουνε κοινά.

 

Όπως αναφέρει η B. Sparrow, η επίδραση του Internet στη λειτουργία της μνήμης παραμένει ακόμη σε μεγάλο ποσοστό ανεξερεύνητη. Ωστόσο, μέσα από τις μελέτες που έχει διεξάγει, έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι το Internet αποτελεί πλέον ένα είδους βασικού εξωτερικού αποθηκευτικού μέσου για τον άνθρωπο.

 

Link.png Site: New York Times