Μια νέα πλατφόρμα τρισδιάστατης εκτύπωσης που ονομάζεται G3DP2 φέρνει επανάσταση σε ό,τι αφορά τις μεθόδους προσθετικής κατασκευής και την χρήση υαλικών μιγμάτων. 

Ο G3DP2 δεν είναι ο πρώτος εκτυπωτής γυαλιού που έχει υπάρξει, αλλά είναι μοναδικός γιατί είναι ο πρώτος που προσφέρει τόσο υψηλό επίπεδο ελέγχου και ακρίβειας στην εκτύπωση τέτοιου υλικού. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, η ομάδα “Glass Lab” του MIT εξόπλισε τον G3DP2 με έναν κλίβανο που διατηρεί θερμοκρασία περίπου 1040 βαθμών Κελσίου, όπου τοποθετείται το προς εκτύπωση υλικό. Στην συνέχεια, και με την βοήθεια τριών ζωνών θερμότητας, γίνεται ελεγχόμενη ροή του υλικού προς το στόμιο εναπόθεσης, και ταυτόχρονη κίνηση ακριβείας σε τέσσερις άξονες. Το εκτυπωμένο αντικείμενο βρίσκεται σε μονωτικό θάλαμο που επιτρέπει την αργή ψύξη του για την αποφυγή ραγισμάτων. 

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι μεγάλης ακριβείας, ενώ τα στρώματα γυαλιού δεν περιέχουν ακαθαρσίες ή άλλες κατασκευαστικές ατέλειες. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για εκτύπωση γυάλινων κομματιών που θα προσφέρουν την ίδια διαφάνεια και χημική σταθερότητα με τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά θα γίνονται γρηγορότερα και φθηνότερα σε σχέση με τις τελευταίες. Η ομάδα ερευνητών που ανέπτυξε το G3DP2 θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος εκτυπωτής μπορεί να αποτελέσει βάση για πολύ αξιόπιστες και επαρκείς λύσεις βιομηχανικής παραγωγής, ενώ η ακρίβειά του παραμένει σε υψηλό επίπεδο ακόμη και μετά από πολλαπλές επαναλήψεις, κάτι που ήταν αδύνατον για 3D printers γυαλιού μέχρι τώρα. 

Αυτή η δεύτερη γενιά που κατασκεύασε η ομάδα έρχεται δραματικά βελτιωμένη σε σχέση με τον πρώτο G3DP, αφού ο σκοπός του πρότζεκτ είναι η ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παραγωγικό περιβάλλον, και όχι κάτι που θα εξυπηρετήσει ως “proof of concept”. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά, διαβάστε την αντίστοιχη δημοσίευση. 

TechCrunch