Η τεχνολογία μάς κάνει να... χασομεράμε, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Ενας στους πέντε αποσπάται σήμερα από τα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τέτοιον βαθμό που πλήττονται η καριέρα, οι σχέσεις ακόμα και η υγεία του.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευθούν μέσα στο 2008, το 15 με 20% των ανθρώπων πάσχει από χρονική αναβλητικότητα, μια πάθηση τόσο σοβαρή, για την οποία οι επιστήμονες συνιστούν θεραπευτική αγωγή, ενώ η ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό και μορφωτικό υπόβαθρο φαίνεται να μη διαδραματίζουν κανέναν ρόλο.

 

«Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως αστείο», σχολίασε ο καθηγητής Τζόζεφ Φεράρι του Πανεπιστημίου Ντεπόλ στο Σικάγο.

 

«Ομως οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία. Χρειάζεται να αλλάξουν τον τρόπο που ενεργούν και σκέφτονται», πρόσθεσε ο Φεράρι αναφερόμενος στο πρόβλημα της χρονικής αναβλητικότητας, το οποίο είναι «πιο συνηθισμένο από την κατάθλιψη και τις κοινές φοβίες».

 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, ο οποίος μοίρασε ερωτηματολόγια σε 4.000 άτομα, η χρονική αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αϋπνίες, ενώ επηρεάζει και έμμεσα την υγεία μέσω της αναβολής των επισκέψεων στον γιατρό.

 

Οσοι πάσχουν από την εν λόγω «ασθένεια», παθαίνουν επίσης συχνά μικροατυχήματα μέσα στο σπίτι, καθώς αμελούν να αντικαταστήσουν ή να επισκευάσουν παλιές ηλεκτρικές συσκευές.

 

Η εισβολή της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή έχει αυξήσει δραματικά τα κρούσματα χρονικής αναβλητικότητας τις τελευταίες δεκαετίας από έναν στους είκοσι σε έναν στους τέσσερις, σύμφωνα με τις έρευνες του καθηγητή Πιρς Στιλ του Πανεπιστημίου Κάλγκαρι. Ακόμα και ο ήχος που ειδοποιεί για νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει προκαλέσει πτώση 0,5% στο ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών στοιχίζοντας στην αμερικανική οικονομία 70 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο!

 

Ο Φεράρι ωστόσο αμφισβητεί το κατά πόσο η τεχνολογία οδηγεί σε περισπασμούς και χάσιμο χρόνου, καθώς «ο άνθρωπος χασομεράει εδώ και αιώνες», όπως ο ίδιος λέει.

 

Source.png Πηγή: ethnos.gr