Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και σε ηλικία 76 ετών, απεβίωσε ο γνωστός Βρετανός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος, Stephen Hawking, ο οποίος με το έργο του θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών. 

O Hawking ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής ενώ ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του σε συνεργασία με τον μαθηματικό Sir Roger Penrose, αφορά θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας καθώς και τη θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Hawking. 

Με πλούσιο συγγραφικό έργο, ο Hawking συνέταξε εργασίες εκλαικευμένης επιστήμης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βιβλίο "Το Χρονικό του Χρόνου" το οποίο κυκλοφόρησε το 1988, έχοντας μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και μένοντας στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Η προσωπική ζωή του Hawking ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού σε ηλικία 22 ετών, διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και με τους γιατρούς να του δίνουν ελάχιστα χρόνια ζωής. Ο Hawking όμως διέψευσε τις προβλέψεις αυτές, με την ασθένεια όμως να τον οδηγεί σε πλήρη παράλυση τα επόμενα χρόνια και με την επικοινωνία του να πραγματοποιείται μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Αυτό δεν τον εμπόδισε να έχει ένα πιο δημόσιο προφίλ πραγματοποιώντας ομιλίες και συνεντεύξεις, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές όπως αυτή του Big Bang Theory. Το 2014, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία "The Theory of Everything", βασισμένη στην αυτοβιογραφία της πρώτης γυναίκας του Hawking, Jane Hawking με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Ο ηθοποιός Eddie Redmayne που υποδύθηκε τον γνωστό αστροφυσικό, κέρδισε το όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου.

Wikipedia

  • Like 3
  • Confused 1
  • Sad 20