Σουηδοί προγραμματιστές πραγματοποίησαν επίδειξη τελευταία ενός chip τεχνολογίας NFC, το οποίο εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στο χέρι ενός ατόμου και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή κάποιου τεστ για τον κορωνοϊό σε ψηφιακή μορφή.  

Αφού το chip εμφυτευθεί κάτω από το δέρμα του χρήστη, το ψηφιακό έγγραφο μπορεί να σαρωθεί και να εμφανιστεί στην οθόνη ενός κινητού με NFC ή κάποιας φορητής συσκευής σάρωσης παρόμοιας τεχνολογίας χωρίς να απαιτείται η χρήση κάποιας εξειδικευμένης εφαρμογής.

Το chip χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το κέντρο καινοτομίας Epicenter στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία. Το chip ήδη χρησιμοποιείται από υπαλλήλους στο κέντρο καινοτομίας για να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του και έχει δοκιμαστεί επίσης και από τη Σουηδική εταιρεία μεταφορών SJ ως μέσο αποθήκευσης ψηφιακών εισιτηρίων σιδηροδρόμου. Περισσότεροι από 100 υπάλληλοι στο Epicenter διαθέτουν εμφυτευμένο chip και επομένως δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν με κάρτες αναγνώρισης μαζί τους εντός της εταιρείας ή για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ή αυτόματους πωλητές αναψυκτικών και τροφίμων κ.ά.

«Τα εμφυτεύματα αποτελούν μία εξαιρετικά ευέλικτη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφορετικά πράγματα, και αυτή τη περίοδο είναι πολύ βολικό να έχετε το πιστοποιητικό Covid σας πάντα προσβάσιμο στο εμφύτευμά σας» δήλωσε ο Hannes Sjoblad από το Epicenter σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ruptly.

«Το εμφύτευμα μπορεί να “διαβαστεί” από οποιοδήποτε smartphone που διαθέτει λειτουργία NFC και έτσι μπορώ να πάω σε ένα εστιατόριο ή σε έναν κινηματογράφο, τους δείχνω το χέρι μου και το “σαρώνουν” με ένα smartphone που εμφανίζει στην οθόνη του το πιστοποιητικό Covid που έχω στο chip μου. Επομένως δεν χρειάζεστε ειδική εφαρμογή για αυτό. Το όφελος με το εμφύτευμα είναι ότι μπορείς να το βάλεις, αλλά μπορείς και να το βγάλεις. Είναι μία πλήρως αναστρέψιμη διαδικασία» συμπλήρωσε ο Hannes Sjoblad.

Ο ίδιος ερευνητής έδειξε επίσης πως ένα άλλο chip με τεχνολογία NFC που είναι εξοπλισμένο με έναν ειδικό αισθητήρα και είναι εμφυτευμένο στο στήθος του, του επέτρεψε να τσεκάρει τη θερμοκρασία του σώματός του σαρώνοντας απλώς το chip με ένα smartphone.

«Η διαφορά είναι ότι το chip που έχω εμφυτεύσει εδώ -στο στήθος μου- συλλέγει δεδομένα που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας μου - είναι ιδιωτικό και πρέπει να συνδυαστεί με ένα ειδικό smartphone με ειδική εφαρμογή. Επομένως μόνο εγώ μπορώ να διαβάσω αυτό το εμφυτευμένο chip, ενώ αυτό που έχω στο χέρι μου (με το πιστοποιητικό Covid) είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε» δήλωσε ο Hannes Sjoblad. «Στην τελική, έχω τον έλεγχο αυτών των συσκευών. Μπορώ να τα κλειδώσω και να τα ξεκλειδώσω και να τα κάνω προσβάσιμα μόνο εφόσον το θελήσω».

  • Like 2
  • Thanks 2
  • Confused 2
  • Sad 12