Τα στοιχεία σε ένα έγκλημα είναι ζωτικής σημασίας όπως είναι γνωστό, για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την οδήγηση του ενόχου στα δικαστήρια. Οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται για τον σκοπό αυτό γίνονται ολοένα και πιο ακριβείς (όπως έχουμε όλοι μας δει στις ανάλογες τηλεοπτικές σειρές). Παρόλα αυτά τo δακτυλικό αποτύπωμα είναι μία μέθοδος ταυτοποίησης η οποία χρησιμοποιείται με ελάχιστη βελτίωση εδώ και περίπου έναν αιώνα.

 

Στην Αγγλία βρέθηκε ένας νέος τρόπος για την αναγνώριση και ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων που μέχρι στιγμής θεωρούνταν αδύνατο να παρθούν.

 

Όπως είναι γνωστό τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι αυτά που αφήνουμε με τον ιδρώτα πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Τι γίνεται όμως αν κάποιος εσκεμμένα σκουπίσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα από ένα όπλο ή ένα κάλυκα μιας σφαίρας; Μέχρι σήμερα θα ήταν αδύνατο να ανιχνευθεί το αποτύπωμα του δράστη (ακόμα μια κλισέ σκηνή σε ταινία, όπου ο δράστης μετά τη χρήση του όπλου του το σκουπίζει προσεκτικά με ένα ύφασμα ώστε να σβήσει τα αποτυπώματά του).

 

Ένας Άγγλος φυσικός ονόματι John Bond, ανέπτυξε όμως μια τεχνική που κάνει δυνατή την ανάγνωση ενός δακτυλικού αποτυπώματος ακόμα και αν αυτό σκουπιστεί. Η τεχνική είναι σχετικά απλή στην εφαρμογή της:

 

Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να βρούμε το αποτύπωμα που υπήρχε πάνω στον κάλυκα από μια σφαίρα (το οποίο έχει σκουπιστεί), τοποθετούμε τον κάλυκα σε μια ειδική σκόνη και στη συνέχεια εφαρμόζουμε μια ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση. Η σκόνη κολλάει στο αποτύπωμα και το κάνει ορατό.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι ο ιδρώτας μας (στο δακτυλικό αποτύπωμα) αντιδρά με ορισμένα μέταλλα και τα οξειδώνει (ελάχιστα μεν και χωρίς να γίνεται αντιληπτό, αλλά συμβαίνει). Σε αντίθεση όμως με το δακτυλικό αποτύπωμα που μπορεί να σκουπιστεί, η οξείδωση δεν φεύγει με το σκούπισμα. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας η σκόνη κολλάει μόνο πάνω στις περιοχές όπου έχουν οξειδωθεί, και αποκαλύπτει το αποτύπωμα που μέχρι στιγμής ήταν αόρατο.

 

Αν και υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όπως μη οξείδωση του μετάλλου (διαφορετική σύνθεση ιδρώτα από άτομο σε άτομο), ή όχι και τόσο ευδιάκριτα αποτυπώματα, παρόλα αυτά η τεχνική εφαρμόζεται δοκιμαστικά ήδη σε τρεις ανεξιχνίαστες υποθέσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Ακόμα μια απόδειξη ότι το τέλειο έγκλημα ακόμα και μετά από χρόνια μπορεί να διαλευκανθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

 

Source.png Πηγή: medgreece.gr