Ο John McAfee, ιδρυτής της ομότιτλης εταιρείας antivirus ανακοίνωσε ότι εργάζεται επάνω στην κατασκευή μιας συσκευής με την ονομσία "D-Central" η οποία θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την παρακολούθηση από την NSA.

Η συγκεκριμένη συσκευή θα συνεργάζεται με smartphones, tablets και laptops και θα δημιουργεί "αποκεντροποιημένα" δίκτυα τα οποία δε θα είναι προσβάσιμα από κυβερνητικές υπηρεσίες. Μπορεί να ακούγεται ως κομμάτι ταινίας του James Bond, όμως ο McAfee φαίνεται να έχει βάλει στόχο να την κάνει πραγματικότητα και να την πουλήσει για $100 δολάρια. Συγκεκριμένα θα δημιουργούνται μικρά προσωπικά δίκτυα τα οποία θα λειτουργούν ως "κρυφό web" που δε θα είναι προσβάσιμο σε τρίτους. Αναφέρει ακόμη ότι εργάζεται στην κατασκευή της εδώ και μερικά χρόνια, όμως η ανάπτυξή της έχει σημειώσει ταχύτατη πρόοδο τους τελευταίους έξι μήνες. Δεν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικαταστήσει το Internet, αλλά όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω θα δημιουργεί μικρά τοπικά δίκτυα στα οποία οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να ανταλλάσουν αρχεία με ασφάλεια και ανώνυμα.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό η συσκευή λειτουργεί αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο και θα χωρίζεται σε τρία blocks. Οι χρήστες μεταξύ αυτών θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα κάθε block θα μπορεί να μεταφέρεται ανάλογα με α μεταβολή στην τοποθεσία του χρήστη. Η πρώτη συσκευή - πρωτότυπο αναμένεται να είναι έτοιμη σε έξι περίπου μήνες ενώ προς το παρόν αυτή που έχει κατασκευαστεί δε διαθέτει οθόνη.

 

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο η συσκευή που ετοιμάζεται θα μπορεί να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων και αν τα καταφέρει, για πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει να πωλείται χωρίς τελικά να απαγορευτεί η πώλησή της.