Πέρυσι τον Οκτώβρη, το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έπληξαν την πρώτη έκδοση του underground online shop Silk Road και συνέλαβαν τον ιδρυτή του Ross William Ulbricht. Δεν χρειάστηκε και πολύς χρόνος για να δημιουργηθεί μία νέα έκδοση του online shop, αλλά για ακόμη μία φορά η λειτουργία της “υπόγειας” υπηρεσίας Silk Road 2.0 έπαψε, αφού το FBI κατάφερε να κατασχέσει την ιστοσελίδα και να συλλάβει τον ιδρυτή της.

Η ανακοίνωση έγινε πρόσφατα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Ν. Υόρκη. Στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι ο 26χρονος Blake Benthall, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Defcon” συνελήφθη στο San Francisco με τις κατηγορίες της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, ξεπλύματος χρήματος κ.ά.

 

Το προφίλ του Blake Benthall στο LinkedIn αναφέρει ότι εργάζεται ως κατασκευαστής ιστοσελίδων στην Codespike ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί ως μηχανικός λογισμικού στην SpaceX χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται πάντως.

 

Η σύλληψη και η κατάσχεση της ιστοσελίδας πραγματοποιήθηκε όταν ένας μυστικός πράκτορας του FBI δέχτηκε πρόσκληση στο Tor Network να συμμετάσχει στην δημιουργία μίας ιστοσελίδας που θα αντικαθιστούσε το Silk Road 1.0 και πρόσφατα κατάφερε να αποκτήσει προνόμια moderator στην ιστοσελίδα Silk Road 2.0 που οδήγησαν σε πρόσβαση στο εσωτερικό της επιχείρησης. Στη συνέχεια, το FBI εντόπισε τον διακομιστή της επιχείρησης, τον οποίο έθεσε εκτός λειτουργίας αφού πρώτα πήρε ένα "image" και αντέγραψε τη βάση δεδομένων του. Ο Blake Benthall αντιμετωπίζει τώρα ισόβια κάθειρξη.

 

Η κατάσχεση της ιστοσελίδας Silk Road 2.0 και η σύλληψη του ιδρυτή της δεν ήταν πάντως η μοναδική επιτυχία του FBI το τελευταίο διάστημα. Μαζί με τις Ευρωπαϊκές αρχές (Europol, Eurojust κ.ά) ανακοίνωσαν μία παγκόσμια εκστρατεία ενάντια σε παρόμοια darknet online stores που δραστηριοποιούνται στο Deep Web χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor.

 

Η επιχείρηση Onymous (Operation Onymous) είχε ως αποτέλεσμα 17 συλλήψεις και την απομάκρυνση από το δίκτυο 410 κρυμμένων υπηρεσιών οι οποίες σύμφωνα με τις αρχές πουλούσαν ναρκωτικά και όπλα, ενώ κατασχέθηκαν Bitcoins αξίας $1 εκατομμυρίου καθώς και $250.000 σε μετρητά και σε ναρκωτικά.

 

Ο Troels Oerting από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος δήλωσε στο Wired ότι το προσωπικό του δεν είχε το χρόνο να καταγράψει όλη τη λίστα των ιστοσελίδων που “κατέβηκαν” αλλά πως η λίστα περιλαμβάνει ιστοσελίδες όπως οι Cloud 9, Pandora, Hydra, Cannabis Road και άλλες.

 

Η Telegraph αναφέρει ότι ανάμεσα στις συλλήψεις ήταν έξι Βρετανοί που κατηγορούνται ότι παρείχαν βοήθεια στο Silk Road 2.0 ενώ το BBC αναφέρει ότι δύο συλλήψεις έγιναν στην Ιρλανδία.

 

Όπως και στις δύο εκδόσεις του Silk Road, οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούσαν το δίκτυο Tor για να “ανωνυμοποιήσουν” την πρόσβαση, αλλά και σε αυτή τη περίπτωση παρέμειναν εκτεθειμένες. Λεπτομέρειες για τον τρόπο που κατάφεραν οι αρχές να διεισδύσουν στις ιστοσελίδες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο είδος malware. Ο εκπρόσωπος της Eurojust, Ulf Bergstorm, που μίλησε στην The Wall Street Journal δήλωσε: “Δεν είσαι πια ανώνυμος όταν χρησιμοποιείς το Tor”.

 

Ένα νήμα στο Reddit ρίχνει φως στον τρόπο που οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη του Blake Benthall, που κατηγορείται ότι “έτρεχε” το Silk Road 2.0 ενώ γίνεται προσπάθεια καταγραφής των ιστοσελίδων που "κατέβηκαν". Οι αρχές εντόπισαν και κατάφεραν να πάρουν ένα αντίγραφο του server που φιλοξενούσε την ιστοσελίδα, αλλά την ώρα που γινόταν αυτό έλαβαν μία ειδοποίηση από την ομάδα υποστήριξης να μην επανεκκινήσουν τον διακομιστή. Τότε ήταν που το FBI εντόπισε αρχεία καταγραφής από το Gmail, τα οποία συνδέονταν με τις IP που χρησιμοποιούσε ο Benthall, καθώς και την IP του δικτύου του ξενοδοχείου που έμενε. Μέχρι να “κατεβάσουν” στο Silk Road 2.0, ο Benthall είχε καταφέρει να εξαργυρώσει $273.626 σε Bitcoins και να αγοράσει ένα Tesla Model S.

 

Η επιχείρηση σε αυτό το επίπεδο εστίασε σε όσους “έτρεχαν” ιστοσελίδες που πουλούσαν ναρκωτικά ή όπλα ή άλλα παράνομα προϊόντα. Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορα μέρη του κόσμου, στην Βουλγαρία, στην Τσεχία, στην Φινλανδία, στην Γαλλία, στην Γερμανία και στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Λετονία και στην Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Σουηδία, στην Ελβετία, στη Μ. Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα οι αρχές θα εστιάσουν σε εκείνους που έκαναν αγορές από αυτές τις ιστοσελίδες.

 

Link.png Site: SlashGear

Link.png Site: Engadget

Link.png Site: Europol