Μία νέα μελέτη έδειξε ότι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Myspace και Digg, μπορούν να διαθέσουν προσωπικές πληροφορίες σε εταιρείες που ειδικεύονται στη καταγραφή συνηθειών των χρηστών του Internet. Αυτές τις προσωπικές πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να τις συνδέουν με συγκεκριμένα άτομα.

 

Η αναφορά από τους ερευνητές του Worcester Polytechnic Institute δείχνει για πρώτη φορά, πώς σελίδες που καταγράφουν δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν άμεσα και να εξερευνούν συνήθειες χρησιμοποιώντας δεδομένα που υποκλάπηκαν από HTTP headers, referrer headers, cookies και εφαρμογές.

 

«Όταν κάποιος κανείς εγγραφή σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αυτόματα λαμβάνει μια μοναδική ταυτότητα», τονίζει ο Craig Wills καθηγητής πληροφορικής στο WPI. «Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακολουθία από αριθμούς και χαρακτήρες που στοχεύουν στα προφίλ των χρηστών. Ανακαλύψαμε, ότι τα συγκεκριμένα sites, μεταδίδουν τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των χρηστών χρησιμοποιώντας τη μοναδική αυτή ταυτότητα.»

Οι ιστοσελίδες κοινωνικού περιεχομένου χρησιμοποιούν διαφορετικές υπηρεσίες καταγραφής των συνηθειών των χρηστών μέσω tracking cookies. Οι σελίδες για τις οποίες αναφερόμαστε έχουν προχωρήσει ένα βήμα μπροστά μεταδίδοντας και τη μοναδική ταυτότητα.

 

Σίγουρα αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τον Wills που αναφέρει ότι οι περισσότεροι χρήστες ανεβάζουν πολλές προσωπικές τους πληροφορίες και το χειρότερο είναι ότι δε χρησιμοποιούν τα φίλτρα πρόσβασης στους αγνώστους που επισκέπτονται τα προφίλ τους. Τέτοιες προσωπικές πληροφορίες που μπορεί να υποκλαπούν γνωρίζοντας τη μοναδική ταυτότητα είναι η διεύθυνση email, η πραγματική διεύθυνση, το φύλο,η ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική δραστηριότητα του ατόμου.

 

Ο Wills υπογραμμίζει, ότι «δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι όλα γίνονται για την παρακολούθηση των χρηστών με κακό σκοπό, κανείς όμως δε μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές δε θα πέσουν σε λάθος χέρια. Αλλά το σίγουρο είναι ότι όταν κάποιος γνωρίζει τη συγκεκριμένη ταυτότητα, μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Πέρα από τη στοιχειώδη απόκρυψη των δεδομένων από τους χρήστες μέσω των ρυθμίσεων ασφαλείας, είναι επιτακτική ανάγκη οι συγκεκριμένες σελίδες να σταματήσουν να εμφανίζουν δημόσια την μοναδική ταυτότητα.»

 

 

Link.png Site: techradar.com

File.png Download: Ολόκληρη η μελέτη