Η ιδιωτική εταιρεία Moon Express έλαβε το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να ταξιδέψει και να προσεδαφίσει το διαστημικό σκάφος της στην Σελήνη το 2017.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, αφού μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες περιορίζονταν να επιχειρούν σε τροχιά γύρω από την Γη. Η πολυπόθητη έγκριση για την αποστολή ήρθε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Αμερικάνικη Διαστημική Υπηρεσία NASA.

 

Αν η νεοφυής εταιρεία πετύχει τον στόχο της, πέρα από το ρεκόρ που δικαιωματικά θα κατέχει, θα λάβει και το έπαθλο του διαγωνισμού Google Lunar XPRIZE που είναι $30 εκατομμύρια. Για να μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους ωστόσο το μεγάλο αυτό ποσό, το διαστημικό ρομποτικό σκάφος της Moon Express όχι μόνο θα πρέπει να προσεδαφιστεί επιτυχώς στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά θα πρέπει και να μετακινηθεί τουλάχιστον 500 μέτρα στην επιφάνεια της.

 

O co-founder και CEO της εταιρείας, Bob Richards δήλωσε πρόσφατα: “Η έγκριση της αποστολής Moon Express 2017 από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία απόφαση-ορόσημο και θα χαράξει τον δρόμο για εμπορικές αποστολές από τον ιδιωτικό τομέα πέρα από την τροχιά της Γης. Είμαστε τώρα ελεύθεροι να σαλπάρουμε ως εξερευνητές στην όγδοη ήπειρο της Γης, την Σελήνη, σε αναζήτηση νέων γνώσεων και πόρων για να επεκτείνουμε την οικονομική σφαίρα της Γης προς όφελος όλης της ανθρωπότητας” και συμπλήρωσε: “Η πρόσφατη ανακάλυψη νερού στο Φεγγάρι είναι game changer για την οικονομία και το μέλλον της ανθρωπότητας. Το νερό είναι το πετρέλαιο του ηλιακού συστήματος, και το Φεγγάρι είναι ένα βενζινάδικο στον ουρανό”.

 

Αν και πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη διάφορα εμπόδια –η εταιρεία μάλιστα δεν έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του διαστημικού ρομποτικού της σκάφους με την ονομασία MX-1, το οποίο επίσης πρέπει να λάβει σχετική έγκριση- η εκτόξευση του έχει προγραμματιστεί στα τέλη του 2017 χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η εταιρεία Rocket Lab. Πάντως και άλλες ιδιωτικές εταιρείες ενδιαφέρονται να προσεδαφίσουν τα δικά τους ρομποτικά σκάφη στην Σελήνη, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και οι SpaceX, Boeing, Orbital ATK κ.ά.

 

Link.png Site: SlashGear