Στον χώρο του οικιακού αυτοματισμού μπαίνει η IKEA, με το δικό της σύστημα «έξυπνου» φωτισμού.

Τα σχετικά προϊόντα ανήκουν στη σειρά Trådfri –που σημαίνει «ασύρματο» στα σουηδικά», ενώ βασίζονται στο ZigBee Light Link (όπως και οι Philips Hue), δηλαδή την εφαρμογή του διεθνούς πρωτοκόλλου ZigBee για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων, ειδικά σε λύσεις φωτισμού.

 

Η σειρά είναι ήδη διαθέσιμη στη Σουηδία, και άλλες επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να διευρυνθεί η κυκλοφορία της. «Καρδιά» της, όπως και του συστήματος, είναι ένα gateway που συνδέεται στο ίντερνετ μέσω μίας θύρας Ethernet του router και δημιουργεί ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο, για τη σύνδεση των λαμπτήρων.

 

Στη Σουηδία, η τιμή του «πακέτου» ενός gateway, ενός τηλεχειριστηρίου και δύο λαμπτήρων Trådfri είναι 749 κορόνες, δηλαδή περίπου 80 ευρώ. Για την ίδια σειρά, η ΙΚΕΑ φαίνεται πως έχει αναπτύξει ένα ασύρματο διακόπτη dimmer, ο οποίος ελέγχεται με την κίνηση του χεριού.

 

 

Έτσι, όπως τουλάχιστον φαίνεται στο βίντεο της εταιρείας, μπορεί κανείς να μεταφέρει οπουδήποτε μέσα στην εμβέλεια του δικτύου το dimmer ώστε, περιστρέφοντάς το, να αυξομειώσει την ένταση του φωτισμού.
Το «πακέτο» ενός dimmer και ενός λαμπτήρα κοστίζει 179 κορόνες, δηλαδή περίπου 19 ευρώ.

 

Link.png Site: Verge