Τα drone θα μπορούσαν να αποτρέψουν περισσότερους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους, μεταφέροντας πιο γρήγορα από τα ασθενοφόρα έναν φορητό απινιδωτή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Medical Association από Σουηδούς ερευνητές και το οποίο βασίσθηκε σε δοκιμές στη σκανδιναβική χώρα.

 

Οι δοκιμές έδειξαν πως με τα drone φτάνει κατά μέσο όρο 16 λεπτά νωρίτερα στο σημείο ο απινιδωτής, συγκριτικά με τα ασθενοφόρα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναστραφεί έγκαιρα η ανακοπή, με τη χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά (απινίδωση).

 

Για τη μελέτη των επιστημόνων από το Ινστιτούτο Karolinska, χρησιμοποιήθηκε ένα drone που μετέφερε έναν απινιδωτή και ήταν σταθμευμένο σε έναν σταθμο της πυροσβεστικής, βόρεια της Στοκχόλμης. Έγιναν 16 δοκιμές, σε αποστάσεις μέσα σε μία ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

 

Ο μέσος χρόνος άφιξης του drone ήταν 5:21 λεπτά, έναντι 22:00 λεπτών του ασθενοφόρου. Σε όλες τις δοκιμές, το drone μετέφερε τον απινιδωτή πολύ πιο γρήγορα από το ασθενοφόρο, εξοικονομώντας κατά μέσο όρο 16,39 λεπτά.

 

Link.png Site: Ιnquirer