Καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς σχετικά με το κατά πόσο η ανθρωπότητα απειλείται από τα ρομπότ, η Omron επιλέγει μια πιο καθησυχαστική προσέγγιση.

Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκοντας, όπως αναφέρει η ίδια, την αρμονία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής δημιούργησε το Forpheus, ένα ρομπότ που προσπαθεί υπομονετικά να σας διδάξει πινγκ πινγκ.

Το Forpheus είναι μια επιβλητική κατασκευή που καταλήγει σε ένα ρομποτικό χέρι ελεγχόμενο από τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα ελέγχου κίνησης, που αποτελεί τον «εγκέφαλο», υπαγορεύει στο ρομπότ τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χτυπήσει την μπάλα, συμβουλεύοντας για τον συγχρονισμό και την κατεύθυνση μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Και καθώς στο πινγκ πονγκ η παραμικρή απόκλιση στο χτύπημα μπορεί να αλλάξει εντελώς την κατεύθυνση της μπάλας, η λαβή, το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί το χτύπημα και η θέση του χεριού του Forpheus ελέγχονται με ακρίβεια 0,1 χιλιοστού.

Από εκεί και πέρα, δύο κάμερες ενσωματωμένες στις δυο πλευρές του ρομπότ του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τις μπάλες με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι ένα αντικείμενο στον τρισδιάστατο χώρο. Η Omron ισχυρίζεται πως το ρομπότ της μπορεί να εντοπίσει την ταχύτητα και την περιστροφή της μπάλας έως και 80 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, κάτι που του επιτρέπει να προβλέπει την τροχιά της. Επιπλέον, υπάρχει άλλη μια κάμερα στη μέση που παρακολουθεί τις κινήσεις του παίκτη ώστε να αξιολογήσει το επίπεδό του. Αναλύοντας την τροχιά της μπάλας σε σχέση με τον παίκτη και χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, το Forpheus μαθαίνει το παιχνίδι του αντιπάλου, αξιολογεί τις ικανότητές του και προσαρμόζει το επίπεδό του ανάλογα.

Και καθώς ο σωστός προπονητής είναι πάνω από όλα και ψυχολόγος, το Forpheus προσπαθεί να εμπνεύσει τον παίκτη εμφανίζοντας ενθαρρυντικά μηνύματα σε ειδική LED οθόνη, ειδικά εάν ο μηχανισμός αναγνώρισης προσώπου που διαθέτει αναγνωρίσει σημάδια δυσαρέσκειας ή απογοήτευσης.