Με μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα ήρθε στη φετινή CES η GE Appliances.

Επρόκειτο για το Profile Smart Indoor Smoker, μία συσκευή που εκμεταλλεύεται τη δύναμη του καπνού, επιτρέποντας στον χρήστη να κάνει barbeque μέσα στην κουζίνα του με απόλυτη ασφάλεια και μηδέν μυρωδιές. Επί της ουσίας μιλάμε για έναν καπνιστή τροφίμων που λειτουργεί με πέλετ και βασίζεται στην τεχνολογία ενεργού φιλτραρίσματος καπνού (Active Smoking Filtration) που μετατρέπει τον τελευταίο σε θερμό αέρα.

Εμφανισιακά το Profile καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο (περίπου όσο και ένας φούρνος μικροκυμάτων, αν και αυτό έχει κατακόρυφο προσανατολισμό) και μπορεί να τοποθετηθεί κάλλιστα σε πάγκο ή άλλη επιφάνεια. Έρχεται με δύο σχάρες προσαρμόσιμου ύψους με τη χωρητικότητά του να κρίνεται ικανοποιητική για τυπικά γεύματα (είδαμε π.χ. ότι χωρά ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή έως και 40 chicken wings). Για τη λειτουργία του απαιτούνται ρεύμα και πέλετ. Καθώς τα τελευταία καίγονται, ο καπνός που παράγεται μετατρέπεται σε θερμό αέρα, ψήνοντας έτσι κρεατικά, θαλασσινά και λαχανικά.

image.jpeg.ad88075e3c3360371766c910ab406619.jpeg

Η τροφοδοσία του γίνεται αδειάζοντας το πέλετ στη σχετική υποδοχή, στην πάνω δεξιά γωνία. Ο δε έλεγχος του Profile δεν θα μπορούσε να ήταν απλούστερος: η συσκευή περιλαμβάνει πάνελ στα δεξιά, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί είτε να επιλέξει κάποιο από τα έξι προεπιλεγμένα σετ ρυθμίσεων, είτε να πειραματιστεί προσαρμόζοντας θερμοκρασία, χρόνο και επίπεδα καπνού. Το Profile συνοδεύεται από ειδικό θερμόμετρο το οποίο τοποθετείται στο φαγητό για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στο ψήσιμο. Το Profile μάλιστα μπορεί να κρατήσει στο εσωτερικό του το φαγητό σε ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, έως και για 24 ώρες!

Μετά τη λειτουργία του, το χρησιμοποιημένο πέλετ καταλήγει σε μία αποσπώμενη δεξαμενή η οποία αδειάζει με μία κίνηση. Όπως μάθαμε, εφ’ όσον ο χρήστης φροντίζει να το καθαρίζει έπειτα από κάθε χρήση, θα γλιτώσει και την ανάπτυξη οσμών. Ο δε καπνός, όπως προείπαμε, φιλτράρεται αποτελεσματικά και σε συνδυασμό με τη μόνωση της συσκευής, δεν διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Το Profile διατίθεται ήδη στις ΗΠΑ έναντι $999 και παραμένει άγνωστο το πότε θα το δούμε και στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ πάντως όπως μας ενημέρωσαν, η τιμή "θα πέσει στα $699" μέχρι το τέλος του έτους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

  • Like 4