Προς το περιεχόμενο

Αξίζει να πάρω Mac?


ΜΑΝΩΛΗΣ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω 2 υπολογιστές σπίτι ( ο ένας με windows xp και ο άλλος με linux mandriva).Επειδή έχω κάποιες περιπέτειες τελευταία με τα *%(*#windows και θέλω να τα ψιλοξεφορτωθώ διάβασα στο http://www.rainbow.gr ( Επίσημος αντιπρόσωπος της Apple στην Ελλάς ) κάποιες κριτικές για Mac από διάφορους επαγγελματίες σε διάφορους χώρους εργασίας οι οποίοι δουλεύουν πάνω σε Mac. Μου άρεσε βασικά ο τρόπος σκέψης τους και άρχισα να το ψάχνω. Σκέφτομαι να αγοράσω ένα φορητό Mac επειδή θέλω να το χρησιμοποιώ και στην Δουλειά κάποιες φορές. Απλά με προβληματίζει το κατά πόσο εύχρηστο είναι σαν λειτουργικό και αν αξίζει να σκάσω 1300 ευρώ να το πάρω.Περιμένω απαντήσεις.Ευχαριστώ προκαταβολικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην το σκεφτεσαι καθολου... Αν διαθετεις τα χρηματα ορμα!

 

Σημειωση: Αν σκεφτεσαι να παρεις iBook, καλυτερα περιμενε, σε λιγες μερες περιμενουμε το καινουργιο μοντελο...

 

Περισσοτερες πληροφοριες:

 

http://www.macloaded.gr

http://www.helmug.gr

http://www.greekapple.com

http://www.macrumors.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχεις υπολογιστή και στο γραφείο (PC) εγώ θα πρότεινα το Mac Mini σε συνδιασμό με ένα switch οθόνης, πληκτρολογίου και mouse. Αν συγκρίνεις τα χαρακτηριστικά τους θα δεις ότι το "μεγάλο" mini εκτός του ότι είναι πιο γρήγορο (το έχω δει στην πράξη), είναι στα μισά λεφτά περίπου. Βέβαια υστερεί στον τομέα του optical drive (το "μεγάλο" ibook έχει superdrive, ενώ όλα τα mini έχουν combo).

Και πίστεψέ με το λειτουργικό του δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα win. Α... μην κάνεις το λάθος να πάρεις μηχάνημα χωρίς ελληνικά (GR Update).

Καλή επιτυχία

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
[...]Α... μην κάνεις το λάθος να πάρεις μηχάνημα χωρίς ελληνικά (GR Update).

Καλή επιτυχία

 

Γιατί να πάρει GrUpdate;;; :?

Ανώμαλος είναι;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Ο μακ σε συνδιασμο με το panther ή το tiger ειναι ο ο ποιος ευχρηστος υπολογιστης που υπαρχει αυτη τι στιγμη. Εγω την κινηση του switch την εκανα πριν 1,5 χρονο και απο τοτε αποφευγω να ακουμπαω pc με windows. Ειμαι ευχαριστημενος μεχρι εκει που δεν παει. Ενταξει απο software στην αρχη ηταν δυσκολα τα πραγματα γιατι δεν ειχα και dsl τοτε...αλλα τωρα ποιος με πιανει!! Σου προτεινω ανεπιφυλακτα την αγορα ενος μακ

 

 

@johnramos0: Μαλλον εννοεις οτι ΔΕΝ πρεπει να το αγορασει! Και αυτο γιατι πλεον ολες οι νεες εφαρμογες υποστηριζουν unicode (παραδειγμα ms office 2004) και πλεον αν αγορασεις το gr update ειναι σαν να εχεις κανει την πιο μεγαλη βλακεια της ζωης σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άλλη μια ψήφος ΚΑΤΑ του GR Update. Άλλη μια ψήφος υπέρ του Mac.

 

PS: @SkywalkGR & paredwse

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και fanboys.... (Στο ρυθμό του να δείς που κάποτε θα μας πούνε και μ@λ@κες από Μηλιώκα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι παιδια να μη λεμε και ο,τι θελουμε... Αυτο με τα ελληνικα της rainbow ειναι η μεγαλητερη πατατα...

Το patch της rainbow κανει απλα πληρη εξελληνισμο ολου του λειτουργικου, σαν να βαζετε windows ελληνικης εκδοσης. Αλλα και χωρις αυτο, τα ελληνικα υποστηριζονται πληρως!

 

Αντιγραφω απο http://www.macloaded.gr/index.php/weblog/comments/176/

 

 

...

 

Η αρχή του "κακού" ή του όλου προβληματισμού με τα Ελληνικά στους Macintosh νομίζω ότι ξεκινάει από το site της Rainbow. Κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα Mac πηγαίνει εκεί και άσχετα με το μηχάνημα που θα επιλέξει, βρίσκετε μπροστά σε μία λίστα μηχανημάτων που χωρίζεται σε Ελληνικά και Αγγλικά, και μάλιστα έχουν και μία αρκετά σεβαστή διαφορά στην τιμή τους! Ένας νέος χρήστης που δεν έχει δει ποτέ του Mac, συνήθως το πρώτο πράγμα που βάζει στο μυαλό του είναι ότι αν δεν πάρει την Ελληνική έκδοση, δεν θα μπορεί ούτε να γράφει αλλά ούτε και να διαβάζει Ελληνικά στο νέο του υπολογιστή. Άσε που υπάρχουν και διάφορα μαγαζιά που "προωθούν" αυτή τη... βλακεία! Τα πράγματα δεν είναι έτσι! Όταν πρωτοβγήκε το νέο λειτουργικό σύστημα των Mac - το Mac OS X - είχε σοβαρά προβλήματα με τα Ελληνικά. Όντως τότε δεν έγραφες και δεν διάβαζες οτιδήποτε περιείχε Ελληνικούς χαρακτήρες (τουλάχιστον όχι αν δεν ψαχνόσουν ή αν δεν πρόσθετες κάτι στο λειτουργικό). Έτσι λοιπόν η Rainbow έφτιαξε ένα patch το οποίο πρόσθετε τα χαμένα κομμάτια του παζλ των Ελληνικών στο OS X, καθώς επίσης εξελλήνιζε και το όλο περιβάλλον του λειτουργικού. Αυτό το patch λέγετε GrUpdate και η Rainbow μέχρι και σήμερα το δίνει ΜΟΝΟ σε όσους αγοράσουν Mac από αυτήν ή από κάποιον εξουσιοδοτημένο μεταπωλητή της. Το GrUpdate λοιπόν είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την ταμπέλα "Ελληνική έκδοση" στο Ελληνικό AppleStore.

 

Κάπου εδώ πρέπει να πω και ότι το GrUpdate είναι κλειδωμένο στον σειριακό αριθμό του κάθε μηχανήματος. Γι' αυτό μέχρι τώρα η αντιγραφή του είναι αδύνατη και απ' ότι νομίζω αυτός είναι και ο λόγος που η Rainbow δεν το πουλάει ξεχωριστά για οποιοδήποτε μη-Rainbow μηχάνημα. Μπορεί και να μην είναι αυτός ο λόγος, αλλά το αποτέλεσμα είναι χιλιοψαγμένο και για να αποκτήσει κάποιος το GrUpdate πρέπει να αγοράσει το μηχάνημα του από την Rainbow. Είναι γεγονός ότι αυτή η πολιτική της Rainbow με το GrUpdate δεν άρεσε και ούτε αρέσει στην πλειοψηφία των Ελλήνων Macάδων. Δυστυχώς όμως για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κανένας δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Μέχρι που τον Δεκέμβριο του 2003 κάτι νέο ήρθε για να ταράξει τα νερά της "Ελληνικής έκδοσης". Ένα νέο patch έκανε την εμφάνιση του ακούγοντας στο όνομα XGreek. "Αφιερωμένο στους Έλληνες χρήστες Mac" όπως έλεγε, πρόσθετε πλήρη υποστήριξη Ελληνικών στο OS X, χωρίς όμως να εξελληνίζει το λειτουργικό. Το κυριότερο απ' όλα... το XGreek ήταν και είναι δωρεάν σε όλους όσους επιθυμούν να γράφουν Ελληνικά στον Mac τους, άσχετα με το μαγαζί που τον αγόρασαν! Μέχρι σήμερα το XGreek παραμένει μία από τις καλύτερες λύσεις στο θέμα των Ελληνικών για πολύ κόσμο, αν και σιγά σιγά όλοι αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από τα διάφορα Ελληνικά patch.

 

Πέρασε ο καιρός και τα ράφια γέμισαν με μια νέα έκδοση του OS X: το Panther (10.3). Πλέον σχεδόν όλοι οι Mac τρέχουν το Panther, μία ανανέωση του OS X που κατά τη γνώμη μου άξιζε όσο καμία άλλη. Πέραν από τις διάφορες νέες καινοτομίες που είχε, στο Panther αρχίσαμε επιτέλους να βλέπουμε και τα πρώτα βήματα υποστήριξης της Ελληνικής γλώσσας. Αφού λοιπόν στο 10.3 υπήρχε Ελληνικό πληκτρολόγιο και Unicode γραμματοσειρές, το επόμενο βήμα ήταν να αρχίσουν οι διάφορες εταιρίες που βγάζουν προγράμματα για τους Mac, να φτιάχνουν Unicode προγράμματα έτσι ώστε να μπορούμε να γράφουμε Ελληνικά σε αυτά χωρίς την ανάγκη του GrUpdate! Και όντως έτσι έγινε... οι περισσότερες εταιρίες ή ακόμα και οι διάφοροι μικροί προγραμματιστές, φτιάχνουν τα προγράμματα τους "Unicode-ready". Και με την κυκλοφορία του Microsoft Office 2004, λύθηκε ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων χρηστών Mac. Το Office 2004 είναι full Unicode και ο χρήστης μπορεί να ανοίξει και να διαβάσει ακόμα και ένα αρχείο με Ελληνικά που γράφτηκε σε PC! Σε γενικές γραμμές, πλέον η ανάγκη για κάποιο Ελληνικό patch δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο έντονη όπως ήταν πριν από 1-2 χρόνια. Προσωπικά στους Mac μου δεν έχω εγκαταστήσει κάποιο patch εδώ και αρκετούς μήνες και αμφιβάλω αν θα ξανακάνω κάτι τέτοιο. Ο μοναδικός λόγος ανάγκης του GrUpdate είναι για αυτούς που θέλουν να βλέπουν το όλο σύστημα εξελληνισμένο. Αν και σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να διευκρινίσω ότι όταν λέμε εξελληνισμός του λειτουργικού, εννοούμε τα κύρια μέρη του. Μην περιμένετε να βάλετε το PhotoShop ή το Office και να βλέπετε όλα τα μενού τους στα Ελληνικά!

 

Τώρα όσον αφορά το μέλλον... Από μερικές σύντομες ματιές που είχα με τις του επόμενου λειτουργικού της Apple: το Tiger (10.4), το θέμα των Ελληνικών δείχνει να μειώνει ολοένα και περισσότερο την ανάγκη κάποιου patch! Μέχρι το τελικό αποτέλεσμα του Tiger όμως θέλουμε ακόμα μερικούς μήνες, αν και ακόμα κι αν μείνει όπως είναι το σκηνικό με τα Ελληνικά, δεν νομίζω ότι θα είναι απαραίτητα αρνητικό.

 

...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ego prin apo 3 mines ekana mia agora laptop. H agora tha ginotan apo US kai ithela kati polu oikonomiko, epeidi ta eksoda mou einai kai tha einai trella gia ta epomena 1-2 xronia. Eixa kataliksei na paro to ftino iBook (899$ sto Amazon) kai na tou valo meta extra RAM. Telika, pira ena laptop asxeti marka pou vrika me 720$ (Averatec, paizoun arketa se US ta teleutaia 2 xronia). 2 mines meta kai afou idi exo dei pos douleuoun ta Mac, mporo na po pos to exo psilometanoiosei. To iBook gia mena einai teleio. Me 900$ (ligotero apo 800E) exeis ena forito (me tin kanoniki ennoia kai oxi apla ton titlo) me dedicated karta grafikon, 5hrs mpataria, foveri othoni, apsogi poiotita kataskeuis, athoruvo pou kanei oles tis douleies. Epeidi idi koitao gia ton epomeni agora mou, to iBook einai mesa sta top 3. To MacOS einai paneukolo sti xrisi tou.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Να συμπληρώσω μία 'από πρώτο χέρι' εμπειρία σχετικά με τα ελληνικά και το MacOS X 10.3.9 (η τελευταία έκδοση του λειτουργικού πριν βγει το MacOS X 10.4 πριν 3 βδομάδες).

 

Αν και ένθερμος υποστηρικτής των προϊόντων και της τεχνολογίας Apple, δεν είχα την τύχη να έχω δουλέψει έως τώρα σε υπολογιστή Mac για σοβαρή εργασία. Πρόσφατα ένας καλός φίλος μου έδωσε το MacOS X 10.3 (αφού αυτός έβαλε 10.4) να βάλω στον αρχαίο μου PowerMac G3 και με προέτρεψε να μεταπηδήσω σε MacOS. Ομολογώ οτι πλησίασα το όλο εγχείρημα με αρκετή επιφύλαξη γιατί λόγω δουλειάς έχω ένα αρκετά μεγάλο αρχείο με έγγραφα Word στα ελληνικά. Έπρεπε, συνεπώς, να σιγουρευτώ ότι το Mac 'διαβάζει' ελληνικά και αν μπορώ να γράψω 'σωστά ελληνικά' και φυσικά αν μπορώ να δίνω έγγραφα Word σε ανθρώπους με Windows. Επίσης ήθελα να αποφύγω τα προϊόντα Microsoft (αν και το Office υπάρχει κανονικότατα σε MacOS). Τέλος να σημειώσω ότι μισώ θανάσιμα τα ελληνικά μενού και τον εξελληνισμό του λειτουργικού ή των εφαρμογών - δεν είχα ποτέ ελληνικά Windows και δεν επιθυμούσα ελληνικό MacOS. Έτσι δεν επεδίωξα να βάλω το GrUpdate αλλά δεν έβαλα ούτε το XGreek γιατί ήθελα να δω πώς πάει το σύστημα χωρίς... 'πρόσθετα'.

 

Καταρχήν η εγγενής υποστήριξη των ελληνικών στο MacOS δουλεύει μια χαρά (εκτός του iTunes). Ελληνικά ονόματατα στα αρχεία, ελληνικά όπου επιθυμώ χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο απλός Text Editor (κάτι αντίστοιχο του WordPad στα Windows) διαβάζει και γράφει μια χαρά τα ελληνικά. Ανοίγει έγγραφα Word και rtf χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Κάνει και export σε μορφή .doc, .rtf και .txt. Όλα καλά λοιπόν.

 

Σήμερα έκανα ένα test drive στα εξής προϊόντα: AbiWord (δωρεάν), OpenOffice.org Writer (δωρεάν), Apple Pages (από το iWork '05 - μόνο 75 ευρώ). Συμπαθές αλλά λίγο το AbiWord. Τα κείμενά του διαβάζονται κανονικά από Windows Word αλλά έχει γενικά κακό interface (στον Mac) και αρκετά bugs ακόμα. Προσπάθησα δυό-τρεις φορές να δουλέψω, με τσάντισε, το απεγκατέστησα (ξέρετε, πάω το εικονίδιο του AbiWord στο καλάθι αχρήστων και... απεγκαταστάθηκε - η ευκολία του MacOS).

 

Το OpenOffice.org Writer με απογοήτευσε σφόδρα. Ενώ στα Windows είναι ένας επεξεργαστής κειμένου αντάξιος του Microsoft Word και διαβάζει/γράφει άνετα τα ελληνικά, στον Mac είναι ψιλοχάλι. Κατ'αρχήν χρειάζεται την εγκατάσταση της κονσόλας X11 (αφήστε το αυτό, δεν μας νοιάζει). Τα ελληνικά κείμενα τα διαβάζει μεν αλλά αρνείται να γράψει με τόνους στα ελληνικά. Δεν κατάλαβα γιατί γίνεται αυτό, πείραξα ό,τι είχε να πειράξω στα Preferences, τίποτα. Απογοητεύτηκα και το πέταξα.

 

Αντιθέτως εντυπωσιάστηκα με το Pages, το οποίο είναι της ίδιας της Apple. Άψογη υποστήριξη ελληνικών, export σε .doc, .rtf, .txt, .pdf, και κανένα πρόβλημα με τα μέχρι τώρα κείμενα του Word που άνοιξα - μπορώ να πω ότι φαίνονται καλύτερα στο Pages παρά στο Windows Word. Μόνο "μειονέκτημά" του η λιτή σχεδίαση (αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει αρκετά εργαλεία - απλά δεν μας ζαλίζει τα... μάτια με πεντακόσια εικονίδια). Κατά τη γνώμη μου ένα άψογο πρόγραμμα που και μόνο του αξίζει τα 75 ευρώ (στο πακέτο iWork '05 υπάρχει και το Keynote - αντίστοιχο του PowerPoint, το οποίο εμένα μου είναι άχρηστο).

 

Τελικό συμπέρασμα: σχεδόν άψογη υποστήριξη ελληνικών στο MacOS X 10.3.9 χωρίς την προσθήκη κανενός προγράμματος. Τα ελληνικά κείμενα φαίνοντα, διαβάζονται και γράφονται χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

It feels good with a Mac! :D

 

ΥΓ: Ξέχασα να προσθέσω ότι το κείμενο αυτό γράφτηκε σε MacOS X και Firefox 1.0.4. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Απίστευτη σύμπτωση!

Μόλις πέταξα έξω τον Firefox (ο οποίος, σε αντίθεση με τα Windows, στον Mac είναι τελείως μάπα). Τώρα χρησιμοποιώ Safari και είδα το φως το αληθινό - πολύ ωραίος browser. ;)

 

Ακόμα προβληματίζομαι για το Mail: να χρησιμοποιήσω το default ή να βάλω το Thunderbird που το'χω συνηθίσει; :?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...