Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπον ψαχνω για καποια συνταγη σουφλε ζυμαρικων*. Απλως θελω να ειναι λιγο πιο "περιεργη" απο το κλασικο μακαρονια/τυρια/μπεηκον whatever/ψησιμο. Θα εξυπηρετησει ως filler dish τα χριστουγεννα. Καμια ιδεα?

 

 

 

 

 

*Disclaimer: Ξερω πως κανονικα δεν λεγεται σουφλε, αλλα ωγκρατεν (οχι απαραιτητα με αυτην την ορθογραφια), απλως για κοινη κατανοηση του πιατου το γραφω ετσι:P

http://www.youtube.com/watch?v=coYqrXsDPdU

Εχει απειρες παραλλαγες η "κλασσικη" συνταγη τους. Με πρασα, με μπεικο,και με τα 2, με διαφορες παραλλαγες τυριων (μην βαλεις πολυ αλμυρο τυρι αν θα βαλεις μπεικο). Μου αρεσει πολυ η κρεμα γαλακτος, αλλα σε αυτο το πιατο η συγκεκριμενη σαλτσα την παταει κατω σε αυτο το πιατο.

 

 

 

 

Geek fact: Η βασικη σαλτσα με το γαλα αλευρι βουτυρο ειναι η μπεσαμελ. Μια απο της 5 mother sauces της γαλλικης κουζινας που αποκταει αλλα ονοματα αναλογως το τι θα βαλουμε μεσα (με τυρι λεγετε μορνε). Μια mother sauce για την ελληνικη κουζινα ειναι το αυγολεμονο που το πηραμε απο τους εβραιους. Οι σαλτσες γαμανε γενικως, αξιζει τον κοπο να ασχοληθει καποιος, μεταμορφωνουν ενα πιατο με πολυ λιγο κοπο.

  • Απαντ. 3,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

  • Moderators
Δημοσ.

Ευχαριστω σας :)

Mε ψησατε (pun intended). Με βλεπω να παιζω προς Toufa μερια (γιατι ομολογουμενως μου κεντρισε το ενδιαφερον η σαλτσα) και λεω να δανειστω το tabasco του billdanos :)

Και bonus question: εστω πως θελω να προσθεσω και λιγο "κοκκινο" στοιχειο a.k.a κατι σε ντοματα (ιδεα που μου ηρθε). Παιζει γευστικα ή να το αφησω pure?

Δημοσ.

Ρε 'συ τούφα, τώρα που είδα το μακαρόνι μου ήρθε μια άκυρη απορία.

Αυτό για παράδειγμα το φαγητό, πάει για κυρίως γεύμα; Θα μου πεις ναι, και σκατά πάνε. Άλλο όμως θέλω να ρωτήσω...

Από αυτό εγώ θα έτρωγα π.χ. ένα πιάτο και ταυτόχρονα κρεατικό στο φούρνο με πατάτες ξερω 'γω.

ΑΡΑ, τι παίζει με τα κυρίως γεύματα και συνοδευτικά κτλ κτλ κτλ και τι πάει με τι;

Είπα μαλακία; :mrgreen:

Δημοσ.

Καθολου, στο αμερικα το θεωρουν και κυριως και για συνοδευτικο. Ειναι απο τα κλασικα side dishes σε steak houses. Τωρα με πατατες, δεν θα το κανα. Αμυλο με αμυλο δεν μου αρεσει. Ενας συγκατοικος ετρωγε ρυζι με πατατες για συνοδευτικο.

 

Stormrain, το tabasco το βαλεις δεν το βαλεις ειναι το ιδιο. Το γαλα κοβει το καψιμο. Αν θες ντοματες βαλε "λιαστες" μεσα. Αν εχεις ορεξη καντες εσυ στον φουρνο που μπορεις να τους βαλεις και αλλο ενα επιπεδο γευσης με διαφορα μυρωδικα που δεν θα βαλεις στα μακαρονια (πχ σκορδο και θυμαρι)

Εγω οταν εφτιαχνα τετοιο πιατο σπιτι εβαζα ολες τις γευσεις που εχει ενα cheese burger μεσα (ντοματα κρεμμυδι και κιμα)

Δημοσ.

μιας και ξαναβγηκε το θεμα των mother sauce στην επιφανεια, θα ηθελα μια λιστα αυτων των sauce για να ξερω. μπεσαμελ την εχω, εχω βρει τις σωστες αναλογιες βουτυρο/αλευρι/γαλα. οι αλλες 4 ποιες ειναι;

Δημοσ.

μιας και ξαναβγηκε το θεμα των mother sauce στην επιφανεια, θα ηθελα μια λιστα αυτων των sauce για να ξερω. μπεσαμελ την εχω, εχω βρει τις σωστες αναλογιες βουτυρο/αλευρι/γαλα. οι αλλες 4 ποιες ειναι;

Google is your friend.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Sauce#French_cuisine

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Mother_sauces

 

Προσωπικό γούστο η Allemande που έρχεται από τη veloute.

Δημοσ.

την Hollandaise την ηξερα επισης και θελω να την φτιαξω αλλα φοβαμαι οτι θα τα κανω σκατα. τις αλλες δεν τις ηξερα. ποιο καλο παιδακι θα μου δωσει αξιοπιστη συνταγη για τις 4 (μπεσαμελ ειπαμε την εχω) μην μου πειτε παλι google.

 

οκ και η ντοματα επισης δεν μου χρειαζεται την ξερω. :-D

  • Super Moderators
Δημοσ.

Ευχαριστω σας :)

Mε ψησατε (pun intended). Με βλεπω να παιζω προς Toufa μερια (γιατι ομολογουμενως μου κεντρισε το ενδιαφερον η σαλτσα) και λεω να δανειστω το tabasco του billdanos :)

Και bonus question: εστω πως θελω να προσθεσω και λιγο "κοκκινο" στοιχειο a.k.a κατι σε ντοματα (ιδεα που μου ηρθε). Παιζει γευστικα ή να το αφησω pure?

 

Νομίζω πως θα βγάλει ζουμιά η ντομάτα! Εκτός αν πας προς λιαστή επιλογή!

Δημοσ.

Τούφα τελικά δε μας είπες τι θα ετοιμάσεις για τους φίλους σου που τους μαγειρεύεις κάθε χρόνο;

Οι σημειωσεις μου μεχρι τωρα λενε μονο: Πατατες dauphinoise, κρεμα κρεμμυδιου, καποια σαλτσα απο τα κοκκαλα και μαλλον πορκετα ή καρε αρνιου. Ισως κανω παπια δεν ξερω ακομα. Θα παω σε εναν χασαπη που βρηκα να δω τι καλο εχει πρωτα και μετα θα αποφασισω οτιδηποτε.

Θα βγαλω φωτος παντως, σε 2 βδομαδες που θα ερθω πισω θα τις βαλω.

Δημοσ.

Εμένα δε μου αρέσει για 1002 λόγους που δε θα αναφέρω γιατί θα αρχίσετε να γκαρίζετε πάλι.

Θυμήθηκα όμως το εξής τραγούδι και το βάζω επειδή κάθε φορά που το ακούω γουστάρω!

http://www.youtube.com/watch?v=jBsPZV14I-k&ob=av3e

 

Οι σημειωσεις μου μεχρι τωρα λενε μονο: Πατατες dauphinoise, κρεμα κρεμμυδιου, καποια σαλτσα απο τα κοκκαλα και μαλλον πορκετα ή καρε αρνιου. Ισως κανω παπια δεν ξερω ακομα. Θα παω σε εναν χασαπη που βρηκα να δω τι καλο εχει πρωτα και μετα θα αποφασισω οτιδηποτε.

Θα βγαλω φωτος παντως, σε 2 βδομαδες που θα ερθω πισω θα τις βαλω.

Γιατί δε κάνεις και ένα risotto milagnese; Είναι υπερ γαμάτο. Ξέρεις, με μεδούλι και κρόκο (saffran).

 

Σε πάπια, είχα κάνει sous vide στήθος πάπιας από αυτές που κάνουν το foie και ήταν υπέροχο. Πολύ λίπος κάτω από το δέρμα, δηλαδή το τηγάνιζα περίπου 3-4 λεπτά από τη μεριά του δέρματος μετά το sous vide. Αυτό το λίπος ααααααχχχχχχχχχχ.

 

Βγάλε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ φωτογραφίες.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...