Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 3,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

συνταγούλα για τσουρεκάκια λοιπόοοοον, και τέρμα τα υποκοριστικούλια. Η συνταγή είναι της φίλης Βαγγελούδας (δεν είναι δικό μου το υποκοριστικό, έτσι την λένε), και την ακολουθώ για δεύτερη χρονιά φέτος, με μεγάλη επιτυχία, έχοντας κάνει διάφορες άλλες αποτυχημένες συνταγές τα προηγούμενα πάσχατα. Θένξ Βαγγ :-).

 

(ανγκμαρ, γράφε:)

 

υλικά για 5 μεσαίου μεγέθους τσουρέκια:

1. 100 γρ μαγιά, θερμοκρασία ψυγείου (την αγοράζουμε από τα φουρνάρικα)

2. 1250 γρ αλεύρι για τσουρέκια (ένα πολύ καλό που παίρνω εγώ είναι το "μάννα", αλλά δεν υπάρχει παντού, το καρφούρι πχ δεν το έχει)

3. 3 αυγά, θερμοκρασία δωματίου

4. 300 γρ γάλα χλιαρό

5. 500 γρ ζάχαρη

6. ξύσμα από ένα πορτοκάλι

7. 1 κ.γλυκού αλάτι

8. 1 κ. γλ. μαχλέπι σκόνη

9. 1 κ. γλ. κακουλέ σκόνη

10. 150 γρ φυτίνη λιωμένη

11. σουσάμι

μαχλέπι και καουλέ προτιμάμε να αγοράσουμε ολόκληρα και να τα τρίψουμε εμείς στο γουδί. Εναλλακτικά αγοράζουμε έτοιμα τριμμένα.

εγώ προσθέτω και λίγη μαστίχα χίου τριμμένη, γιατί έτσι γουστάρω. Η συνταγή κανονικά δεν έχει.

επίσης, επειδή είμαι κάφρος δεν βάζω σκέτη φυτίνη αλλά μισή μισή με φρέσκο βούτυρο (αγελαδινό). Λίγο πιο μπρούταλ, αλλά με αρέσει.

 

σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, και προσθέτουμε μισό ποτήρι αλεύρι. Χτυπάμε καλά και γίνεται ένας χυλός. Όλο αυτό το κάνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, το οποίο κλείνουμε και τυλίγουμε με μεγάλη πετσέτα, και το αφήνουμε για 1 ώρα κάπου ζεστά (εννοώ όχι στο μπαλκόνι) να σχηματιστεί το προζύμι.

 

1 ώρα μετά το προζύμι είναι έτοιμο. Θα είναι πάλι σαν χυλός, λίγο πιο παχύρευστος από ότι στην αρχή.

 

σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια γούβα στην μέση.

 

χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη

 

ρίχνουμε στην γούβα του αλευριού το προζύμι, το γάλα (οι θερμοκρασίες που αναφέρονται έχουν σημασία), τα αυγά τα χτυπημένα με την ζάχαρη, και το μαχλέπι - κακουλέ - βανίλια (προαιρετικά) - ξύσμα - αλάτι. Ζυμώνουμε με δύναμη, με πάθος, με μίσος και κακία για όλους και για όλα. Ζυμώνοντας ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο προσέχοντας να μην τσουρουφλίσουμε τα χέρια μας. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. Γαμώ, έπρεπε να βγάλω βίντεο για το πως πρέπει να ζυμωθεί σωστά... Τεσπά, στο τέλος έχουμε μια ωραία μπάλα ζύμης τσουρεκιού, που αφήνουμε στο μέσον της λεκάνης, τυλίγουμε πάλι με την πετσετάρα, και αφήνουμε στο ίδιο ζεστό μέρος που είχαμε αφήσει και τον χυλό, για 2 ως 3 ώρες, να φουσκώσει.

 

3 ώρες μετά λοιπόν, η ζύμη μας πρέπει να έχει γίνει τούμπανο. Την πλάθουμε σε τσουρέκια: παίρνουμε μια μπαλίτσα ζύμης, την κάνουμε σαν λουκάνικο, βάζουμε 3 λουκάνικα δίπλα δίπλα, τα ενώνουμε στην αρχή τους, τα πλέκουμε σαν πλεξούδα, και τα ενώνουμε και στο τέλος τους. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα, γιατί στον φούρνο θα γίνουν τουλάχιστον διπλάσια.

 

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (δεν χωράνε σε ένα, θέλει 2 ή 3). Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό, πασαλείφουμε τα τσουρέκια καλά, και πασπαλίζουμε σουσάμι. Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος. Μόνο προς το τέλος τσεκάρουμε το χρώμα των τσουρεκιών, και αν έχουμε αμφιβολία τρυπάμε με οδοντογλυφίδα. Αν δεν κολλάει καθόλου, και βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.

 

Καλό πάσχατο, με νηστεία και προσευχή.

 

post-53717-129063078036_thumb.jpg

 

post-53717-129063078087_thumb.jpg

 

post-53717-129063078091_thumb.jpg

 

post-53717-129063078095_thumb.jpg

 

post-53717-1290630781_thumb.jpg

Δημοσ.

καλα αμα ειχα μεγαλη κουζινα και τον χρονο που εχω τωρα και 10 ατομα γυρο μου να μασουλαν θα εφτιαχνα το κατιτις μου. αλλα η κουζινα μου ειναι 3 τετραγωνικα και μενω μονη μου, δεν εχω ουτε καν μιξερ. οποτε περιοριζομαι στην κανονικη μαγειρικη. φτιαχνω ενα φαι και τρωω 3 μερες, τα γλυκα δεν ειναι το ιδιο πραμα.

Δημοσ.

μπα, ψώνιο είναι, δεν έχει σχέση με το μέγεθος της κουζίνας. Πιστεύω.

Τα άτομα γύρω να μασουλάν παίζουν ρόλο, οκ.

Δημοσ.
καλα αμα ειχα μεγαλη κουζινα και τον χρονο που εχω τωρα και 10 ατομα γυρο μου να μασουλαν θα εφτιαχνα το κατιτις μου. αλλα η κουζινα μου ειναι 3 τετραγωνικα και μενω μονη μου, δεν εχω ουτε καν μιξερ. οποτε περιοριζομαι στην κανονικη μαγειρικη. φτιαχνω ενα φαι και τρωω 3 μερες, τα γλυκα δεν ειναι το ιδιο πραμα.

 

όχι μίξερ ?? :whistle::fear::rolleyes::confused::shock::lol::lol:

Δημοσ.

Γιό.

Αναλάβαμε με ένα φίλο να κάνουμε την καθιερωμένη πασχαλινή μαγειρίτσα. Υπάρχει όμως ένα θεματάκι. Ενώ μάλλον πήραμε ότι χρειαζόμαστε (και έχουμε και αύριο/μεθαύριο περιθώριο για περαιτέρω αγορές), δεν έχουμε ιδέα πως φτιάχνει κανείς μαγειρίτσα. Καλά έχουμε δηλαδή αλλα σε καθαρά μάλλονθεωρητικόείδαστημενεγάκη επίπεδο. Τα εντεροτέτοια θα είναι έτοιμα καθαρισμένα. Οπότε οτιδήποτε σε βήμα-βήμα για να εκτυπωθεί και να ακουλουθηθεί ωσάν ευαγγέλιο θα ήταν κάτι παραπάνω απο ευπρόσδεκτο.

 

Ευχαριστώ. Τα στομάχια της υπόλοιποης παρέας βασίζονται σε εσάς και στο ίντερνετ. :P

Kokobloko.

Δημοσ.

Γιο(γιο μάστερ)

 

σε κάθε τόπο κάνουν την μαγειρίτσα αλλιώς. Όπως την βρίσκει ο καθείς, ή αλλιώς περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Έχω ακούσει συνταγές για μαγειρίτσα με σάλτσα ντομάτας (από Τρικαλινή φίλη). Εγώ παραθέτω την δικιά μου: (θα το έκανα έτσι κι αλλιώς Μ.Σάββατο με φωτό, αλλά έχε χάρη βρε μπαγάσα, αν σου την δώσω τελευταία στιγμή πότε θα προλάβεις να την μαγειρέψεις;)

 

το λοιπόν, θέμε μια συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια (εναλλακτικά, πολύ εναλλακτικά δηλαδή, αν δεν θες με τίποτα τα αμνοερίφια, μπορείς να βάλεις κοτίσια, κάνα κιλό συκώτια, όχι στομάχια ε). Μπορείς να συμπεριλάβεις και τα εντερα αν θες και είσαι πιό άντρας. Πάντως τα εντερα δεν δίνουν και καμιά γεύση, είναι πιό πολύ για το γούστο. Θέμε επίσης 2 ματσάκια κρεμυδάκι φρέσκο, κι 1-2 ματσάκια άνιθο, ή και καθόλου άνιθο, ανάλογα τα γούστα. Εγώ βάζω 2.

 

σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό, και μόλις βράσει πετάμε μέσα την συκωταριά να ζεματιστεί. Την αφήνουμε λίγο, να αλλάξει χρώμα και να αφρίσει, και την βγάζουμε. Το νερό το πετάμε.

Αν θέλουμε και έντερα, πρέπει να τα καθαρίσουμε. Στο κοκορέτσι δεν τα καθαρίζουμε πολύ, γιατί ως γνωστόν με λίγο σκατό είναι πιό νόστιμο, αλλά στην σούπα θέμε καλό καθάρισμα. Για πιό εύκολα, τα σκίζουμε με ένα ψαλίδι (να ανοίξουν κατά μήκος), τα βάζουμε σε ένα σκεύος με ζεστό νερό και μπόλικο ξύδι, και τα αφήνουμε λίγη ώρα. Μετά τα σβουρίζουμε και τα αλλάζουμε 3-4 νερά να καθαρίσουν καλά. Τέλος τα ζεματάμε με τον παραπάνω τρόπο.

 

Ψιλοκόβουμε την ζεματισμένη συκωταριά και τα ζεματισμένα έντερα. Τα συκώτια όχι πολύ ψιλά, σαν να τα βάζαμε σε γέμιση με ρύζι ασπούμε, αλλά πιό μεγάλα. Τα έντερα ασπούμε 4-5 εκατοστά.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο. Αν θέμε, μπορούμε να βάλουμε και λίγο δυόσμο. Εγώ δεν βάζω.

 

Κατά τις 9 η ώρα, γε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι, και ρίχνουμε να σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα σωθικά. στην συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε ακόμα λίγο. Τέλος προσθέτουμε τον άνιθο και νερό κατά βούληση, ανάλογα πόσο σούπα θέμε την σούπα μας. Πρέπει να είναι αρκετά σούπα, οπότε μπόλικο νερό. Εδώ αν θέμε τσοντάρουμε και λίγο δυόσμο, και λίγο ρύζι (πολύ λίγο). Εγώ δεν βάζω τίποτα από τα δύο. Αλάτι, πιπέρι, και αφήνουμε να βράσει. Δεν θέλει και πολύ, ασπούμε 45 λεπτά, κάπου εκεί, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά το τσεκάρεις επί τόπου. Με το αλάτι λίγο προσοχή, μπορείς να βάλεις σχετικά λίγο στην αρχή, και προς το τέλος να δοκιμάζεις και να προσθέτεις.

 

Αν είσαι λίγο των εθίμων, μην ξεχάσεις κατά τις 11.55 να είσαι στην εκκλησία, με την λαμπάδα και το αβγουλάκι σου. Μόλις τον αναστήσουν, ασπάζεσαι, τσουγκράς το αβγό κι μπούλο για το σπίτι. Βάζεις την μαγειρίτσα λίγο να ζεσταθεί, και κάνεις αβγολέμονο. Μην γράφω τώρα πώς γίνεται το αβγολέμονο ε; Καλή τύχη και καλή ανάστα.

Δημοσ.

Γαμάτο! Μπράβο!

Ποτέ δε κατάλαβα γιατί τη μαγειρίτσα την τρώνε μόνο το πάσχα. Εγώ την τσακίζω όλο το χρόνο στα ξενυχτάδικα, είναι ο,τι πρέπει (μετά τον πατσά βέβαια) για άφτερ ξύδια φάση.

Δημοσ.

Γιο(γιο μάστερ)

 

σε κάθε τόπο κάνουν την μαγειρίτσα αλλιώς. Όπως την βρίσκει ο καθείς, ή αλλιώς περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Έχω ακούσει συνταγές για μαγειρίτσα με σάλτσα ντομάτας (από Τρικαλινή φίλη). Εγώ παραθέτω την δικιά μου: (θα το έκανα έτσι κι αλλιώς Μ.Σάββατο με φωτό, αλλά έχε χάρη βρε μπαγάσα, αν σου την δώσω τελευταία στιγμή πότε θα προλάβεις να την μαγειρέψεις;)

 

το λοιπόν, θέμε μια συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια (εναλλακτικά, πολύ εναλλακτικά δηλαδή, αν δεν θες με τίποτα τα αμνοερίφια, μπορείς να βάλεις κοτίσια, κάνα κιλό συκώτια, όχι στομάχια ε). Μπορείς να συμπεριλάβεις και τα εντερα αν θες και είσαι πιό άντρας. Πάντως τα εντερα δεν δίνουν και καμιά γεύση, είναι πιό πολύ για το γούστο. Θέμε επίσης 2 ματσάκια κρεμυδάκι φρέσκο, κι 1-2 ματσάκια άνιθο, ή και καθόλου άνιθο, ανάλογα τα γούστα. Εγώ βάζω 2.

 

σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό, και μόλις βράσει πετάμε μέσα την συκωταριά να ζεματιστεί. Την αφήνουμε λίγο, να αλλάξει χρώμα και να αφρίσει, και την βγάζουμε. Το νερό το πετάμε.

Αν θέλουμε και έντερα, πρέπει να τα καθαρίσουμε. Στο κοκορέτσι δεν τα καθαρίζουμε πολύ, γιατί ως γνωστόν με λίγο σκατό είναι πιό νόστιμο, αλλά στην σούπα θέμε καλό καθάρισμα. Για πιό εύκολα, τα σκίζουμε με ένα ψαλίδι (να ανοίξουν κατά μήκος), τα βάζουμε σε ένα σκεύος με ζεστό νερό και μπόλικο ξύδι, και τα αφήνουμε λίγη ώρα. Μετά τα σβουρίζουμε και τα αλλάζουμε 3-4 νερά να καθαρίσουν καλά. Τέλος τα ζεματάμε με τον παραπάνω τρόπο.

 

Ψιλοκόβουμε την ζεματισμένη συκωταριά και τα ζεματισμένα έντερα. Τα συκώτια όχι πολύ ψιλά, σαν να τα βάζαμε σε γέμιση με ρύζι ασπούμε, αλλά πιό μεγάλα. Τα έντερα ασπούμε 4-5 εκατοστά.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο. Αν θέμε, μπορούμε να βάλουμε και λίγο δυόσμο. Εγώ δεν βάζω.

 

Κατά τις 9 η ώρα, γε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι, και ρίχνουμε να σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα σωθικά. στην συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε ακόμα λίγο. Τέλος προσθέτουμε τον άνιθο και νερό κατά βούληση, ανάλογα πόσο σούπα θέμε την σούπα μας. Πρέπει να είναι αρκετά σούπα, οπότε μπόλικο νερό. Εδώ αν θέμε τσοντάρουμε και λίγο δυόσμο, και λίγο ρύζι (πολύ λίγο). Εγώ δεν βάζω τίποτα από τα δύο. Αλάτι, πιπέρι, και αφήνουμε να βράσει. Δεν θέλει και πολύ, ασπούμε 45 λεπτά, κάπου εκεί, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά το τσεκάρεις επί τόπου. Με το αλάτι λίγο προσοχή, μπορείς να βάλεις σχετικά λίγο στην αρχή, και προς το τέλος να δοκιμάζεις και να προσθέτεις.

 

Αν είσαι λίγο των εθίμων, μην ξεχάσεις κατά τις 11.55 να είσαι στην εκκλησία, με την λαμπάδα και το αβγουλάκι σου. Μόλις τον αναστήσουν, ασπάζεσαι, τσουγκράς το αβγό κι μπούλο για το σπίτι. Βάζεις την μαγειρίτσα λίγο να ζεσταθεί, και κάνεις αβγολέμονο. Μην γράφω τώρα πώς γίνεται το αβγολέμονο ε;

Καλή τύχη και καλή ανάστα.

 

 

Είσαι ένας μικρός θεούλης. Σε φάση σε περιφέρω σήμερα το βράδυ αμα λάχει γύρω απο το τετράγωνο. Εκτύπωσα μια ράντομ συνταγή απο το νέτ αλλα ήδη το χαρτί πετάχτηκε, εκτυπώθηκες εσύ, και θα παλέψω την μαγειρίτσα αλα λέφτερ.

Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης κτλ καμία ευθύνης δε φέρεις. Απλά θα έχουμε κάνει κάτι λάθος ή το σκατουλάκι θα επεσε λίγο παραπάνω.

Ευχαριστώ ευχαριστώ και καλή ανάστα αντίστοιχα :-D

 

Πι.ες: πΆΡΕ Τη ΜπΎΡΑ.

Δημοσ.

Aν δεν βάλες 10κιλα ανιθο στην μαγειριτσα πάντως δεν λεει.. κατα τα άλλα 3 πιατάκια αυριο θα φυγουν στο χαλαρό!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...