Προς το περιεχόμενο

Γενικές Απορίες


Sellers

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω κάποιες γενικές απορίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Είναι άσχετες μεταξύ τους οπότε άνοιξα ένα thread για όλες. Ας μου απαντήσει όποιος γνωρίζει.

 

1) Η σειρά που βρίσκονται τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο είναι τυχαία ή εξυπηρετεί κάποιο σκοπό? Ξέρω ότι στους αρχικούς υπολογιστές τα γράμματα ήταν με αλφαβητική σειρά αλλά δεν ξέρω γιατί μετά τα άλλαξαν και πήραν την σημερινή μορφή.

 

2) Ποια είναι η σειρά με τις περισσότερες σεζόν ever?

 

3) Πως αποφασίζεται πότε μία καινούργια λέξη θα ενταχθεί σε ένα λεξιλόγιο? Π.χ ποιος αποφάσισε ότι η λέξη ''ωχαδερφισμός'' θεωρείτε πλέον ελληνική?

 

Παλιά είχα πολλές αν μου έρθουν και οι άλλες θα τις ρωτήσω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Την σειρά αυτή στα πλήκτρα την επινόησε κάποιος αμερικανός με σκοπό να μειώσει την ταχύτητα πληκτρολόγησης των δακτυλογράφων του, οι οποίες του έσπαγαν όλες τις γραφομηχανές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοίτα να δεις... Την 1η σου απορία την σκεφτόμουν πριν 2-3 μέρες και την 3η την αναφέραμε σήμερα σε μια κουβέντα που είχαμε με τον πατέρα μου... blink.gif

 

Όσο για την 2η απορία σου... Ίσως είναι το «All My Children».

Κάποτε νομίζω προβαλλόταν και στην Ελλάδα. blink.gif

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοίτα η τρίτη απορία είναι σχετική και μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις, όμως η πιο απτή απ' όλες είναι πως αφού καταχωρηθεί στην γλώσσα μία καινούργια λέξη σε ευρεία χρήση, τότε αυτή απλώς υπάρχει. Και όταν αποφασίσει κάποιος γλωσσολόγος να την γράψει σε λεξικό, τότε επισημοποιείται. Κάτι περίπου σαν τη λέξη "διαδίκτυο" και τον Μπαμπινιώτη. Αλλά αυτό είναι προσωπική μου άποψη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην Ελλάδα μάλλον δίκιο έχεις, η Λάμψη είναι με χιλιάδες επεισόδια. Για τη σειρά με τα περισσότερα στον κόσμο.. με ένα googlaρισμα και μένα το all my children μου έβγαλε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

1. Η σειρά που έχουν τα σημερινά πληκτρολόγια λέγεται QWERTY (από τα έξι πρώτα γράμματα της δεύτερης σειράς). Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε γραφομηχανές της Remington το 1873. Υποστηρίζεται ότι τα γράμματα μπήκαν σε αυτή τη διάταξη για να αποφεύγεται το μπλοκάρισμα (jamming) στις γραφομηχανές από την ταυτόχρονη κρούση των τυπογραφικών στοιχείων στο χαρτί. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι μπήκαν έτσι για να... εμποδίσουν τους χρήστες να γράφουν γρήγορα γιατί μπλόκαραν οι γραφομηχανές.

Περισσότερα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Qwerty

 

2. Η σειρά με τις περισσότερες σεζόν είναι το Guiding Light. Παίζεται από το 1952 στην τηλεόραση (αν και ξεκίνησε ως ραδιοφωνική σειρά το 1932) και ως εκ τούτου μετράει 55 σεζόν.

 

3. Η γλώσσα δεν είναι κάτι το 'στερεότυπο' που καταγράφεται επακριβώς σε κάποιο βιβλίο. Παλιότερα είχε γίνει μία "προσπάθεια" (του κ*λου) από την Ακαδημία Αθηνών να συγγράψουν ένα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας αλλά το project 'πέθανε' πριν φτάσει στα μισά - όπως μάλλον πρέπει να πεθάνει και η Ακαδημία ως θεσμός.

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που καθημερινά αναπτύσσεται, ανανεώνεται και προστίθενται σε αυτήν διάφοροι νεολογισμοί. Όσοι είναι ανθεκτικοί και αντέξουν το πέρασμα του χρόνου ή τη χρήση, μένουν. Οι άλλοι απορρίπτονται.

Ένα πολύ καλό λεξικό για την σύγχρονη γλώσσα (που περιέχει αρκετούς νεολογισμούς και ιδιωματισμούς) είναι το Λεξικό του Μπαμπινιώτη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...