Προς το περιεχόμενο

Ο κίνδυνος των chain-letters


CyberWalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατα, ένας πολύ καλός μου φίλος, μου προώθησε εν αγνοία του ένα email που μιλούσε για ένα γρήγορο τρόπο πλουτισμού. (!) Πριν λίγους μήνες είχα λάβει ένα παρόμοιο (φιλανθρωπικού τύπου αυτή τη φορά) από μια φίλη μου... για να μην τα πολυλογώ ήταν η πέμπτη φορά που μου έστελνε κάποιος/α ένα τέτοιο email και έτσι αποφάσισα να λάβω δράση συντάσσοντας ένα σχετικό οδηγό με το σκεπτικό πρωτίστως να προειδοποιήσω και να ενημερώσω τους συνανθρώπους μου (όλους εσάς) και κατ' επέκταση να προφυλάξω και τον εαυτό μου. Εξ'ού και το παρόν thread! :)

 

EDIT : Επειδή το κείμενο που ακολουθούσε ήταν σχετικά μεγάλο αποφάσισα να το μορφοποιήσω σε .pdf ώστε να μπορεί ο καθένας να το δει με άνεση, να το σώσει στο σκληρό του, να το διαδώσει σε φίλους του και να το εκτυπώσει κατά βούληση.

 

Το link για το αρχικό .pdf βρίσκεται εδώ : http://www.mwm.gr/john/Chain_Letters_Hazard.pdf

 

EDIT : Πιο πρόσφατη ενημερωμένη έκδοση (30/03/07) εδώ : http://www.mwm.gr/john/Chain_Letters_Hazard_HQ_OD.pdf

 

Σπεύδω να τονίσω, πριν επεκταθώ σε επεξηγήσεις, ότι όσοι από εσάς έχετε λάβει κάποια στιγμή στο παρελθόν ένα email σαν αυτό που θα σας περιγράψω, θα πρέπει να λάβετε άμεσα δράση συντάσσοντας ένα νέο email προς όλους τους φίλους σας που συμπεριελήφθησαν στο chain letter μαζί σας, παρακαλώντας τους να μην προωθήσουν το email, δηλαδή να μη συμβάλουν με τη σειρά τους στη διάδοσή του. Αν το προωθήσατε και οι ίδιοι τότε, όπως προφανώς κατανοείτε, η δουλειά που έχετε να είναι πολλαπλάσια! Και πιθανότατα να μην καταφέρετε να σταματήσετε τη διάδοση των προσωπικών σας δεδομένων στο internet, οφείλετε όμως να κάνετε μια προσπάθεια, με το σωστό τρόπο όμως!

 

Και αυτός είναι στο νέο email που θα συντάξετε (αφού ολοκληρώσετε όσα έχετε να τους πείτε) να θέσετε τις email διευθύνσεις των φίλων σας παραληπτών όχι στο πεδίο 'To' ή 'CC' αλλά στο πεδίο 'BCC' (ιδιαίτερη κοινοποίηση) για να μη γίνονται ορατές σε μεθεπόμενες προωθήσεις... Το 'πως' και το 'γιατί' είναι αυτά που επεξηγώ διεξοδικά στον παρόντα οδηγό.

 

Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι στην περίπτωση που καθυστερήσατε να δράσετε έχετε ήδη εκθέσει το email σας και το email φίλων σας σε αρκετούς κακόβουλους χρήστες οι οποίοι μπορούν 1. απλά να περιοριστούν στο να σας στέλνουν πληθώρα 'άχρηστων' διαφημιστικών ηλεκτρονικών φυλλαδίων (spam) ή 2. ακόμα χειρότερα να προτιμήσουν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία προς όφελός τους και φυσικά εις βάρος σας.

Ο αρχικός συντάκτης ενός chain-letter αποσκοπεί στο δεύτερο (στο οποίο θα επεκταθώ στη συνέχεια) ενώ το πρώτο είναι συνήθως απόρροια της κακόβουλης χρήσης των πληροφοριών από ενδιάμεσους (τυχάρπαστους) κακόβουλους παραλήπτες.

 

Για όσους τρέφουν ενδόμυχα την τάση και τη διάθεση να αποκτήσουν τις σχετικές γνώσεις για να μάθουν να αξιοποιούν τα στοιχεία που τους προσφέρονται απλόχερα μέσω ενός chain letter το μόνο που χρειάζονται είναι ...χρόνος! Πραγματικά, οι γνώσεις που απαιτούνται είναι λίγες, το ίδιο και ο εξοπλισμός, ενώ οι πηγές πολλές και παντού σκόρπιες στο ιντερνετ!

 

Επίσης, όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, η σύγχρονη τεχνολογία των υπολογιστών και η διάδοση των πληροφοριών στο διαδίκτυο δεν αναγνωρίζουν σύνορα και περιορισμούς! Το ίδιο λοιπόν θα κάνουν και τα προσωπικά σας δεδομένα αν δεν λάβετε άμεσα δράση! Μάλιστα ακόμα και στην περίπτωση που το email σας δε φέρει τα προσωπικά σας στοιχεία (πχ. στην υπογραφή του) θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι δυνατόν να συσχετιστεί μια email διεύθυνση μαζί τους.

 

Εκτιμώ ότι πολλοί από εσάς διαβάζοντας αυτές τις γραμμές θα έχετε ήδη σχηματίσει αρκετές απορίες σχετικά με τα 'περίεργα' αυτά email... Στον οδηγό λοιπόν του οποίου link δίνω παραπάνω, θα σας λυθούν απορίες όπως οι παρακάτω :

 

• Ποιος είναι ο σκοπός του συντάκτη ενός chain-letter;

• Γιατί ονομάστηκε chain letter;

• Τι είναι η mailing list;

• Τι γράφει το σενάριο αυτών των emails και πως πείθεται ο κόσμος;

• Τι τις θέλουν τις mailing lists;

• Τι είναι spam (spamming);

• Πως θα μάθουν οι διαφημιστές, αν το email στο οποίο στέλνουν έχει από πίσω του έναν πραγματικό χρήστη / καταναλωτή;

• Γιατί όμως ψάχνουμε για έγκυρα emails;

• Αφού είναι έτσι πως θα μπορέσω να ξεφορτωθώ τα spam;

• Είναι δυνατόν η διεύθυνση του αποστολέα / διαφημιζόμενου να μην είναι αληθινή; Πως γίνεται αυτό;

• Αν βρω το πρώτο email, δε θα βρω και το συντάκτη του chain letter;

• Πως μπορεί κάποιος να βρει τα email μας;

• Τι είναι «ζόμπι» υπολογιστής και γιατί λέγεται έτσι;

• Πως είναι σίγουροι οι συντάκτες των chain-letters ότι θα λάβουν κάποια στιγμή τη λίστα με τα πολυπόθητα mailing lists;!

• Τι είναι εβδόμου βαθμού φίλος φίλου; Τι ακριβώς λέει η θεωρία;

• Πόσα emails εκτέθηκαν από το “try it out” ;! Τι ζημιά συνέβη;

• Η AOL και η INTEL ή άλλες εταιρίες μπορούν να ανακαλύψουν πόσα emails προωθούνται;

• Πως μπορώ να προστατευθώ από τα chain-letters;

 

Ελπίζω να το βρείτε αρκετά ενδιαφέρον. Κατά διαστήματα θα προσπαθώ να το εμπλουτίζω αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Στην παρούσα πιο σύγχρονη πρώτη έκδοση ο οδηγός είναι συνολικά 8 σελίδες και το αρχείο έχει μέγεθος μόλις 217 Kb. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

oreo kai epeksigimatiko :)

sta 5-6 chain pou exw lavei sinithos apanto me xristopanagies kai apili oti sto epomeno pou tha erthei tha tous vroune me tsimentenia mpotakia sto limani :P

apo filous sinergates mexri kai agnostous pou mou exei erthei ;P

 

plirono ena mail (nai plirono ksexorista oute tou isp mou oute ta free) gia na exw tin isixia mou...den goustaro re file na mou stelneis oti @@ria vriskeis...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κακό με τα chain είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα στέλνοντάς τα σε άλλους, είτε αληθεύει αυτό που ισχυρίζεται ο αποστολέας είτε όχι. Δε περνάει από το μυαλό τους ότι βοηθούν στο spam. Εύχομαι να δουν αυτό το θέμα όσοι περισσότεροι γίνεται μήπως και βοηθηθεί καθόλου η κατάσταση. Για να μη πω ότι καλό θα ήταν να γίνει sticky για να φαίνεται πάντα σε όλους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδώ και κάνα δύο μήνες είχα λάβει και εγώ ένα παρόμοιο email από ένα φίλο ,(δυστηχός σπουδάζει και πληροφορική).

Μέσα είχε εκατοντάδες email

Κάθησα και εγώ και εξήγησα στο παιδί αυτό τι βλακεία έκανε.

Και μου απαντάει ότι . Ευτηχός λέει (αυτός για αυτόν) χρησιμοποίησε ένα email που δεν χρησιμοποιεί.

Το δικό μου που το είχα καθαρό τόσα χρόνια στα @@ του. :confused:

Χαμπάρι δεν πήρε. Και σπουδάζει και πληροφορική.

Φανταστήτε τι έχουν κάνει οι άλλοι εκατοντάδες που και εγώ πλέον έχω στα χέρια μου.

CyberWalker μεγάλο email έγραψες και δεν νομίζω να μπούν στον κόπο να το διαβάσουν.

Εγώ πέντε γραμμές έγραψα να εξηγήσω στο παιδί τι σφάλμα έκανε και είδες ότι το μόνο που κατάλαβε ήταν ότι αυτός ήταν ο έξυπνος γιατί χρησιμοποίησε mail που σπάνια χρησιμοποιεί.

Για εμένα και τους άλλους τριάντα περίπου νομίζω που το έστειλε ούτε ιδέα :mrgreen:

Ιδέες για αντιμετώπιση του φαινομένου.

1)Βγάζουμε ένα crack που θα καταργεί πάσης φύσεως κουμπάκι --> προώθηση.

2)Πιάνουμε όσους έχουν πατήσει αυτό το κουμπάκι και τους κόβουμε και τα δύο χέρια γιατί υπάρχουν υπόνοιες ότι θα το ξανακάνουν στα σίγουρα.

Γιατί όποιος έχει δει τέτοιο email με τόσα e-mail μέσα και πάτησε και το κουμπάκι προώθηση , ε τότε του αξίζει δημόσιο μαστίγωμα και εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα(με σιγανό ψήσιμο όμως :mrgreen: )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ απλά έχω βάλει φίλτρο να αγνοεί οτιδήποτε έχει στο subject τους χαρακτήρες "Fwd:"

Μπορεί να έχω χάσει 2-3 καλά ανέκδοτα στα 5 χρόνια που το έβαλα, αλλά κατα τ'άλλα έχω ξενοιάσει απο όλες τις μπούρδες που θεωρεί ο καθένας οτι είναι καλό να μοιραστεί με όλο το address book του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά, σε ότι αφορά ειδικά τα chain letters και ΜΟΝΟ δεν γλιτώνετε ούτε με την τακτική του φιλτραρίσματος του Fwd, ούτε του Mailwasher.

Γιατί;

Θα κάνω ένα παράδειγμα με εμάς τους 3 για να γίνει κατανοητό. Εγώ (CyberWalker) θα κάνω τον ανυποψίαστο φίλο σας που σας προωθεί το mail. Προωθώ λοιπόν και στους δυό σας! Τι θα συμβεί; Το email που θα έχετε προς προώθηση στα χέρια σας θα γράφει και των τριών τα ονόματα. Άρα ακόμα και αν πχ. ο wert ΔΕΝ προωθήσει το μήνυμα, δεν γλιτώνει γιατί ενδεχομένως να το προωθήσει με τη σειρά του ο PlaStiK. Ή αντίστροφα.

Φανταστείτε λοιπόν να σας έρθει ένα chain-letter στο οποίο εκτός από εσάς στο πεδίο 'To...' υπάρχουν 40 άτομα!!! Ένας από αυτούς να το προωθήσει αρκεί για να 'κάψει' όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους άλλους 39! :shock:

 

@ wert

Φίλε μου, κι εγώ ανησυχώ πως κάποιοι δε θα το διαβάσουν αν και ελπίζω πως στις 4 πρώτες γραμμές θα έχουν ήδη ανησυχήσει αρκετά ώστε να συνεχίσουν. :mrgreen:

Επειδή όμως μίλησες για 'πληροφορικάριους' αρκεί να σου πω ότι 4 από τα 113 συσχετισμένα με ονόματα και λοιπά στοιχεία emails απαρτιζόταν από domains της intracom. Ω, ναι! Λογικά αυτοί οι 4 δουλεύανε εκεί, δε νομίζω η intracom να δίνει email λογαριασμούς σε τυχαίους ιδιώτες, έτσι δεν είναι; Σκέψου λοιπόν! Επίσης ο φίλος μου είναι κι αυτός ΠΟΛΥ σχετικός με το χώρο αλλά δε θα πω περισσότερα γιατί δε θέλω να εκθέσω κανέναν.Και εκτός αυτών, βρήκα και κρατικούς οργανισμούς, ταξιδιωτικές εταιρίες, ξενοδοχιακές επιχειρήσεις κ.α.

 

Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, και να λέμε τα πράγματα ως έχουν ΔΕ φταίνε όλοι αυτοί αλλά η σχετική εκπαίδευση που θα έπρεπε να είναι 'δια βίου' και ευέλικτη ώστε να προλαβαίνει τις εξελίξεις. Αυτό πιστεύω εγώ.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που γίνονται στον ιδιωτικό χώρο σε τέτοια θέματα είναι ελάχιστα ενώ στο δημόσιο ανύπαρκτα! (Είπα 'δημόσιο' και με έπιασαν το γέλια, σόρρυ, σταματάω κάπου εδώ!) :razz:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το mailwasher όντως δεν σε σώζει αλλά με την πάροδο του χρόνου κάνει την δουλειά του. Για παράδειγμα εδώ και 3-4 μήνες κάπου είχε βρεθεί ένα e-mail μου και με είχαν ξεσκίσει στα spam. Για πρώτη φορά τότε είχα 10-20 τέτοια την ημέρα. Φυσικά δεν τα άνοιξα ποτέ ούτε τα κατέβασα. Τώρα πλέον έρχεται ένα ή δύο την εβδομάδα.

Ότι και να κάνουμε το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τους αποτρέψουμε όλους να μην πατήσουν εκείνο το μαγικό κουμπάκι που θα τους κάνει ίσως κάνοντας ένα απλό κλικ να τα κονομήσουν.

Εκείνο που με ενόχλησε είναι όπως ανάφερα η ατομικότητα του καθένα όπως στην περίπτωση του γνωστού μου που αντί να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο για την βλακεία που έκανε αυτός απλά θαύμασε τον εαυτό του γιατί χρησιμοποίησε ένα άχρηστο για αυτόν e-mail.

 

Τι θυμήθηκα τώρα !!!!!!!!!!!

Τότε που είχα λάβει εκείνο το e-mail είχα ανοίξει και εγώ θέμα :mrgreen:

 

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=170502

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

...και μόλις μια εβδομάδα μετά μου ξαναέστειλε άλλος φίλος, από άλλη mailing list το ίδιο email! Έλεος! Ελπίζω να το διαβάσουν και εκείνοι και να προσέξουν την επόμενη φορά! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Προσοχή!!!! Μια γυναίκα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης αρπάχτηκε από 5

νδρες, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκθέσεις του νοσοκομείου και της

αστυνομίας, την βίασαν πρίν την παρατήσουν.

Ανίκανη να θυμηθεί τα γεγονότα του βραδιού, δοκιμές αργότερα επιβεβαίωσαν

τους επαναλαμβανόμενους βιασμούς μαζί με τα ίχνη Pohypnol στο αίμα της και

Progesterex, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μικρό χάπι αποστείρωσης. Το

φάρμακο χρησιμοποιείται τώρα από τους βιαστές στα πάρτι για να βιάζουν και

να αποστειρώνουν τα θύματά τους. Το Progesterex είναι διαθέσιμο στους

κτηνιάτρους για να αποστειρώνουν τα ζώα.

Υπάρχει η φήμη ότι το Progesterex χρησιμοποιείται μαζί με Rohypnol, το

φάρμακο βιασμών. Με το Rohypnol, το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να το

ρίξουν στο ποτό του κοριτσιού. Το κορίτσι δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα το

επόμενο πρωί, όλων αυτών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη νύχτα.

Το Progesterex, που διαλύεται στα ποτά εξίσου εύκολα, είναι τέτοιο που το

θύμα δεν συλλαμβάνει από τον βιασμό και ο βιαστής δεν ανησυχεί για να κάνει

τεστ πατρότητας που να τον αναγνωρίζει μήνες αργότερα. Τα αποτελέσματα του

φαρμάκου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ - είναι Μ*Ο*Ν*Ι*Μ*Α.

Το Progesterex σχεδιάστηκε για να αποστειρώνει τα άλογα. Οποιοδήποτε γυναίκα

παίρνει αυτό ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ.

Οι νυφίτσες μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο από τον καθένα που είναι σε

κτηνιατρική σχολή ή σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Είναι τόσο εύκολο, και με

το Progesterex πρόκειται να γίνει έξαρση του παντού στα πανεπιστήμια.

Πιστέψτε το ή όχι, υπάρχουν ακόμα και sites στο internet λέγοντας στους

ανθρώπους πώς να το χρησιμοποιήσουν. Παρακαλώ διαβιβάστε αυτό σε οποιοδήποτε

ξέρετε, ειδικά στα κορίτσια. Να είστε προσεκτικοί όταν είστε έξω και να μην

αφήνετε το ποτό σας αφύλακτο.

Best Regards

Nikoloviennis Sarantis

Labelling department

Bayer ΕΛΛΑΣ ABEE

Sorou 18-20 Marousi

Tel.: 210 6166321 - Fax: 210 6109100

E-mail: [email protected] >>

http://en.wikipedia.org/wiki/Progesterex en olighs leei oti to efeyran gia na ftiaxoun hoax email...

http://en.wikipedia.org/wiki/Flunitrazepam#Drug-facilitated_sexual_assault enw pali auto to upnwtiko malon kanei douleia...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To κακό(ένα τουλάχιστον..)είναι που συνήθως στα στέλνουν φίλοι ή γνωστοί φίλων(ακόμα χειρότερα),και κάπου ντρέπεσε να τους ρίξεις τίποτα χριστοπαναγίες!

 

Θα σου αντιπαρατάξουν και το ακαταμάχητο επειχήρημα <<έλα μωρέ μερικά mail είναι>> και η πίεση θα ξεπεράσει το 17 :twisted:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...