dimitris2006 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 παιδια ποια ειναι η η υπαρχουσα νομοθεσια στην ελλαδα σχετικα με το copyright? το να μοιραζεσαι χωρις να κερδιζεις τιποτα ειναι νομιμο?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Super Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 παιδια ποια ειναι η η υπαρχουσα νομοθεσια στην ελλαδα σχετικα με το copyright? το να μοιραζεσαι χωρις να κερδιζεις τιποτα ειναι νομιμο? Ρίξε μια ματιά εδώ, είναι μια εκλαϊκευμένη ερμηνεία του νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. ΥΓ: Όχι, αυτό που ρωτάς δεν ισχύει. Το να πάρω εγώ ένα δικό σου κείμενο και να αρχίσω να το μοιράζω στο δρόμο (δεν θα χρεώνω τίποτα, δωρεάν θα το δίνω) είναι παράνομο.
poscaman Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Απ'οσο ξέρω η νομοθεσια στην Ελλαδα σχετικα με το ιντερνετ ειναι αρκετα πισω....
dimitris2006 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 στο λινκ που μου εδωσες γραφει αυτο Η διανομή: η διανομή αφορά τη θέση σε κυκλοφορία ήδη (νόμιμα ή παράνομα) αναπαραχθέντων αντιτύπων. Ο δημιουργός έχει την εξουσία να αποφασίζει αν και πώς θα διανεμηθούν τα αντίτυπα του έργου του. Η εξουσία του όμως περιορίζεται στην πρώτη διάδοση του κάθε αντιτύπου. Από τη στιγμή που ένα αντίτυπο διατεθεί με τη συναίνεσή του στο κοινό (π.χ. πωληθεί ένα αντίτυπο του βιβλίου), ο δημιουργός δεν μπορεί πλέον να καθορίσει την περαιτέρω κυκλοφορία του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανάλωση ή εξάντληση του δικαιώματος – exhaustion, Erschöpfung). Ο αγοραστής του βιβλίου είναι δηλαδή ελεύθερος να διαθέσει (πωλήσει) το συγκεκριμένο αντίτυπο περαιτέρω χωρίς τη συναίνεση του δημιουργού. πηγη δηλαδη στην ελλαδα εκτος απο τη διανομη υπαρχει η δυνατοτητα και πωλησης υλικου που προστατευεται απο copyright?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Super Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 στο λινκ που μου εδωσες γραφει αυτο δηλαδη στην ελλαδα εκτος απο τη διανομη υπαρχει η δυνατοτητα και πωλησης υλικου που προστατευεται απο copyright? Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ρωτάς. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα πώλησης υλικού που προστατεύεται από copyright. Τι κάνουν τα βιβλιοπωλεία ή τα δισκάδικα; Το θέμα της ανάλωσης του δικαιώματος είναι λίγο πιο περίπλοκο. Ουσιαστικά αναφέρεται στο δικαίωμα του δημιουργού να απαγορεύσει την κυκλοφορία κάποιου έργου που του ανήκει στον Ευρωπαϊκό Χώρο. Θα σου δώσω ένα όσο μπορώ πιο απλό παράδειγμα: η Microsoft μπορεί να απαγορεύσει την κυκλοφορία των Windows Vista πριν την 1.1.2007 στην Ευρώπη. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν επιτρέπει την κυκλοφορία των Vista στην Ευρώπη. Από τη στιγμή όμως που θα κυκλοφορήσουν με την άδεια της Microsoft έστω και σε μία χώρα του Ευρωπαϊκού Χώρου, η Microsoft "χάνει" το δικαίωμά της να εμποδίσει την κυκλοφορία τους στην υπόλοιπη Ευρώπη - θεωρείται ότι το δικαίωμά της έχει αναλωθεί. Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό το παράδειγμα, η έννοια της ανάλωσης δικαιώματος είναι πολύ εξειδικευμένη.
dimitris2006 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 βασικα οπως αναφερω και στο 1ο ποστ ενδιαφερομαι περισσοτερο για το τι ισχυει στο μοιρασμα αρχειων οπως τραγουδια-ταινιες-προγραμματα με τη μορφη τορρεντ η p2p προγραματων. αν ομως λαβω υποψιν αυτα που γραφει στο wikipedia δεν υπαρχει καποιος περιορισμος, η κατι δεν καταλαβαινω σωστα?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Super Moderators Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 βασικα οπως αναφερω και στο 1ο ποστ ενδιαφερομαι περισσοτερο για το τι ισχυει στο μοιρασμα αρχειων οπως τραγουδια-ταινιες-προγραμματα με τη μορφη τορρεντ η p2p προγραματων. αν ομως λαβω υποψιν αυτα που γραφει στο wikipedia δεν υπαρχει καποιος περιορισμος, η κατι δεν καταλαβαινω σωστα? Αν ανήκει σε εσένα το copyright δεν υπάρχει περιορισμός. Αν δεν ανήκει σε εσένα το copyright, υπάρχει περιορισμός γιατί το μοίρασμα αρχείων μέσω p2p υπόκειται στην εξουσία του δημιουργού/κατόχου του copyright. Αν διαβάσεις το άρθρο της wikipedia, στο περιουσιακό δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας του δημιουργού εμπεριέχεται και η εξουσία αναπαραγωγής: Επιμέρους εξουσίες Το περιουσιακό δικαίωμα χωρίζεται κι αυτό με τη σειρά του σε επιμέρους εξουσίες. Η διάκριση αυτή είναι σημαντική, γιατί ο νόμος επιτρέπει ρητά τη χωριστή εκμετάλλευση κάθε μιας από τις εξουσίες αυτές. Ο δημιουργός μπορεί συνεπώς να μεταβιβάσει ή να παραχωρήσει άδεια εκμετάλλευσης μόνο για μία ή για κάποιες από αυτές τις εξουσίες, κρατώντας τις άλλες για τον εαυτό του ή παραχωρώντας τις σε άλλους. Οι κυρίως επιμέρους εξουσίες (τρόποι εκμετάλλευσης) είναι: * Η εγγραφή: [...] * Η αναπαραγωγή: η εξουσία αναπαραγωγής είναι η εξουσία να παραχθούν νέα σταθερά υλικά υποστρώματα, τα οποία επαναλαμβάνουν την υλική ενσωμάτωση του έργου (φωτοτυπίες, CD, εκτύπωση βιβλίων, αντιγραφή ζωγραφικών πινάκων, στη μνήμη του υπολογιστή κλπ.). Αναπαραγωγή είναι και η τοποθέτηση ενός έργου (uploading) σε έναν server, καθώς και το κατέβασμα (downloading) και αποθήκευση του αντιτύπου (μέσω διαδικτύου) στον υπολογιστή του χρήστη.
bchris Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Οπως το καταλαβαινω εγω, αυτο που λεει ο νομος ειναι πως απο τη στιγμη που αγορασεις ας πουμε ενα αλμπουμ των placebo πχ, μετα αυτο το αλμπουμ μπορεις να το κανεις οτι θελεις. Το θεμα περιπλεκεται απο τη στιγμη που κανεις αντιγραφα αυτου του αλμπουμ... EDIT: Ποτε προλαβατε....
yiah Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Όταν αγοράζετε ένα "φυσικό" βιβλίο, το δικαίωμα διανομής του συγγραφέα εξαντλείται για αυτό το συγκεκριμένο αντίγραφο. Αυτό ονομάζεται το δικαίωμα της "πρώτης πώλησης", και είναι η βάση για το δικαίωμά σας να δανείζετε, δίνετε ή να πουλάτε οποιοδήποτε copyrighted υλικό, με την προϋπόθεση να μην κρατείτε αντίγραφα για τον εαυτό σας. Η "πρώτη πώληση" είναι η βάση για την ύπαρξη της αγοράς μεταχειρισμένων, όπως για παράδειγμα σε καταστήματα με μεταχειρισμένα βιβλία. πηγη επιπλεον εχουμε και πρωτιες σαν χωρα πανω στο θεμα Αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ συνήθως η Ελλάδα είναι ουραγός στην εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μία από τις δύο χώρες [3] οι οποίες εναρμονίστηκαν εντός της προθεσμίας, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 13 χώρες. Η συγκεκριμένη οδηγία προβλήθηκε σαν προσπάθεια καταπολέμησης της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, της λεγόμενης "πειρατείας" και προσαρμογής της σχετικής νομοθεσίας στην σύγχρονη τεχνολογία. Ουσιαστικά όμως αποτελεί προσαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στον επονείδιστο νόμο DMCA [4]. πηγη αν θυμαστε ειχαμε κατι παρατηρησεις απο της Ηπα εκεινες τις μερες και τρεξαμε να δειξουμε τη συμμορφωση μας. οχι σαν κατι αλλες χωρες που εκατσαν λιγο να προβληματιστουν για το θεμα.
desolatorXT Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Πως μπορώ να δηλώσω κάτι ώς copyright περιεχόμενο???? Βάζω απλά ένα copyright στο τέλος του κειμένου π.χ. ή της σελίδας του ίντερνετ και είμαι εντάξει??? Πρέπει να το δηλώσω σε κάποια αρχή?? Ναι το έχω ρωτήσει 423423 φορές, αλλα δεν πήρα απάντηση... Ελπίζω να πεί κάποιος αυτη τη φορά κάτι... :???:
yiah Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Δημοσ. 30 Μαΐου 2007 Πως μπορώ να δηλώσω κάτι ώς copyright περιεχόμενο???? Βάζω απλά ένα copyright στο τέλος του κειμένου π.χ. ή της σελίδας του ίντερνετ και είμαι εντάξει??? Πρέπει να το δηλώσω σε κάποια αρχή?? Ναι το έχω ρωτήσει 423423 φορές, αλλα δεν πήρα απάντηση... Ελπίζω να πεί κάποιος αυτη τη φορά κάτι... :???: γενικα οτιδηποτε και αν εχεις δημιουργησει ανηκει σε εσενα. απλο και λογικο. το πιο απλο που μπορεις να κανεις ειναι να πας στο http://creativecommons.org/ και εχεις μια CC αδεια (οχι C) η οποια ειναι διαφορετικη απο το κλασσικο C γενικα με το copyright προσπαθεις να περιορισεις την χρηση, διανομη, του εργου σου βασικα εξαρταται τη θελεις να κανεις
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.