Προς το περιεχόμενο

internet + awmn


nigiana

Προτεινόμενες αναρτήσεις

έχω ένα adsl modem router με τεσσερις εξόδους για σύνδεση στο ιντερνετ καθώς και ένα router για σύνδεση στο awmn.O υπολογιστής μου έχει μόνο μια καρτα δικτύου.Υπαρχει τροπος σύνδεσης ώστε να επιλεγω να έχω ιντερνετ ή awmn χωρις να αλλαζω το καλώδιο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ip στο pc σου, 1 awmn και ένα του δικτύου σου και default gateway αυτό του Internet.

 

route add -p 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 <awmn gateway>

 

Βάζεις και έναν awmn dns που κάνει Internet resolve και είσαι έτοιμος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ip στο pc σου, 1 awmn και ένα του δικτύου σου και default gateway αυτό του Internet.

 

route add -p 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 <awmn gateway>

 

Βάζεις και έναν awmn dns που κάνει Internet resolve και είσαι έτοιμος.

 

αυτο προυποθέτει 2 καρτες σωστά;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω ένα adsl modem router με τεσσερις εξόδους για σύνδεση στο ιντερνετ καθώς και ένα router για σύνδεση στο awmn.O υπολογιστής μου έχει μόνο μια καρτα δικτύου.Υπαρχει τροπος σύνδεσης ώστε να επιλεγω να έχω ιντερνετ ή awmn χωρις να αλλαζω το καλώδιο;

 

Εννοείται ότι θα παίζουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αν δε θέλεις να πάρεις 2η κάρτα δικτύου, θα πρέπει να πάρεις ένα switch (αν δεν έχεις). Ξεκινάνε από 10e. Στη συνέχεια έχεις 2 επιλογές:

  • Τα πετάς όλα πάνω στο switch και βάζεις τον adsl router σου να έχει διεύθυνση στο ίδιο υποδίκτυο* με τον awmn router σου. Στη συνέχεια ορίζεις στα PC σου να δρομολογούν προορισμούς 10.x.x.x προς το router του awmn, και τις υπόλοιπες προς τον άλλο router. Στα windows, όπως είπε ο platongr,
    >route add -p 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 <awmn gateway> metric 1
    route add -p  0.0.0.0 mask 0.0.0.0 <internet gateway> metric 2


     

  • Τα πετάς όλα πάνω στο switch και και βάζεις στο interface της κάρτας δικτύου σου 2 διευθύνσεις σε διαφορετικά υποδίκτυα (1 αυτό στο οποίο ανοίκει η διεύθυνση του dsl router και ένα του awmn router). Αν ψάξεις για λέξεις κλειδιά όπως windows+multiple+ip+addresses σε μια μηχανή αναζήτησης θα βρεις λεπτομέρειες.

 

Παρομοίως, και πάλι προσθέτεις διαδρομές στο routing table όπως παραπάνω.

 

*Για την έννοια του IP (υπο)δικτύου δες εδώ, εδώ και εδώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
>route add -net 10.0.0.0 netmask 255.0.0.0 gw <awmn gateway> metric 1
route add -net 0.0.0.0 netmask 0.0.0.0 gw <internet gateway> metric 2

 

γιατι χρειαζονται τα metric;Τι δηλώνει η δεύτερη εντολή;

 

Δουλεψε στο ubuntu, αν και έχω μερικές απορίες, βαζοντας στο αρχειο /etc/network/interfaces τα παρακάτω

auto lo #ti ειναι το lo

iface lo inet loopback

 

iface eth0 inet static

address 10.46.165.89

netmask 255.255.255.224

gateway 10.46.165.65

 

iface eth0:1 inet static

address 10.46.165.87

netmask 255.255.255.224

gateway 10.46.165.88

 

auto eth0:1

auto eth0

 

επίσης χρειαζεται στο /etc/resolv.conf

nameserver 10.46.165.2

nameserver 10.46.165.88

#μονο εδώ δηλώνεις τους dns; διαβάζονται με την σειρά;καμια φορά αργει λίγο να ανοιξει τις σελίδες

 

και τέλος ετρεξα τις εντολες

sudo route add -net 10.0.0.0 netmask 255.0.0.0 gw 10.46.165.65 eth0

sudo route add default gw 10.46.165.88 eth0

#εδώ γιατί δεν μπαινουν τα alias eth0:1;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφου λες οτι το routerακι σου εχει 4 ethernet ports δουλευει και σαν switch. Γιατι δεν δινεις στο router σου ip απο το c-class του awmn που εχεις, συνδεσε τα router μεταξυ τους, δωσε και τις εντολες που σου ειπαν τα παιδια παραπανω και πιστευω πως θα εισαι ok

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γιατι χρειαζονται τα metric;Τι δηλώνει η δεύτερη εντολή;

Το λειτουργικό αποφασίζει από που θα δρομολογήσει τα πακέτα ανάλογα με τον προορισμό τους, δηλαδή τον απομακρυσμένο host στον οποίο πας να συνδεθείς.

 

Για να το κάνει αυτό, έχει έναν πίνακα ("routing table") -τον οποίο μπορείς να δεις στα windows δίνοντας "route print" και στο gnu/linux δίνοντας "route".

 

Ο πίνακας αυτός περιέχει τα εξής βασικά πεδία:

 

Destination | Netmask | Gateway | Metric | Interface

  • Το πεδίο Destination, μαζί με το πεδίο netmask, καθορίζουν ποιους προορισμούς (ποιες διευθύνσεις IP) θα αφορά ο συγκεκριμένος κανόνας. Ένα destination 10.0.0.0 me netmask 255.0.0.0 όπως αυτό που ορίζεις για το awmn, περιλαμβάνει όλες τις διευθύνσεις 10.χ.χ.χ. Ένα destination 0.0.0.0 με netmask 0.0.0.0 (το οποίο συνηθίζεται να λέγεται "default gateway") περιλαμβάνει όλες τις διευθύνσεις γενικά. Ο τρόπος αυτός περιγραφής των διευθύνσεων εξηγείται αναλυτικά εδώ, εδώ κι εδώ.

  • Το πεδίο Gateway δηλώνει την IP διεύθυνση του router που μπορεί να δρομολογήσει τα πακέτα από το δικό μας δίκτυο στα δίκτυα που περιέχονται στο εύρος διευθύνσεων που ορίσαμε στα πεδία Destination/Netmask.

  • Το πεδίο Metric υπάρχει επειδή είναι δυνατόν δύο κανόνες να περιέχουν εύρη διευθύνσεων προορισμού τα οποία να συμπίπτουν σε κάποιο σημείο. Για παράδειγμα ο προορισμός 0.0.0.0/0.0.0.0 (που είπαμε περιέχει όλες τις διευθύνσεις) και ο προορισμός 10.0.0.0/255.0.0.0 (που περιέχει όλες τις διευθύνσεις 10.χ.χ.χ), είναι δύο σύνολα διευθύνσεων με κοινά στοιχεία τις διευθύνσεις 10.χ.χ.χ. Αν εσύ πας να επικοινωνήσεις με το 10.1.1.1, πώς θα ξέρει το λειτουργικό ποιον κανόνα να προτιμήσει; Θα διαβάσει την τιμή "metric" του κάθε κανόνα από αυτούς που συμπίπτουν, θα τις συγκρίνει και θα επιλέξει αυτόν με τη μικρότερη τιμή. Αν το metric σε δύο κανόνες είναι το ίδιο (όπως θα είναι αν δεν το ορίσεις καθόλου), συνήθως θα επιλεχθεί ο κανόνας που είναι πιο συγκεκριμένος, δηλαδή που περιλαμβάνει το μικρότερο εύρος διευθύνσεων, οπότε στην πράξη μάλλον θα έπαιζε και να μη δήλωνες metric, αλλά καλύτερα που δήλωσες.

  • Το πεδίο Interface περιλαμβάνει το όνομα ή τη διεύθυνση του interface (π.χ. της κάρτας δικτύου) από το οποίο θα περάσουν τα πακέτα για να πάνε στον Gateway. Συνήθως δε χρειάζεται να δηλωθεί, μιας και κάθε Interface σχεδόν πάντα είναι σε διαφορετικό υποδίκτυο.

#ti ειναι το lo

Έχει καθιερωθεί τα λειτουργικά να χρησιμοποιούν ένα "loopback interface", γνωστό και ως "localhost", ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τοπικά εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες για να κάνουν χρήση δικτύου (όπως είναι ένας X11 ή ένας http server/client), χωρίς να υπάρχει η ανάγκη φυσικού δικτύου. Μόνο το ίδιο το PC μπορεί να στείλει δεδομένα στο localhost (και μόνο το ίδιο το PC θα τα λάβει).

 

#μονο εδώ δηλώνεις τους dns; διαβάζονται με την σειρά;καμια φορά αργει λίγο να ανοίξει τις σελίδες

 

Ναι, μόνο εκεί και διαβάζονται με τη σειρά, αν αποτύχει ο πρώτος πάει στον επόμενο. Όπως εξηγεί η man page του resolv.conf(5):

 

The algorithm used is to try a name server, and if the query times out, try the next, until out of name servers, then repeat trying all the name servers until a maximum number of retries are made.
#εδώ γιατί δεν μπαινουν τα alias eth0:1;

 

Τα alias interfaces είναι απλά ένας τρόπος για να βάλεις πολλές διευθύνσεις IP σε ένα φυσικό interface (π.χ. κάρτα δικτύου), όπως και έχεις κάνει: για κάποιο λόγο ο υπολογιστής σου έχει πάνω του δύο διευθύνσεις στο AWMN, την 10.46.165.89 και την 10.46.165.87.

 

Οι δύο αυτές διευθύνσεις, ανοίκουν στο ίδιο υποδίκτυο, το 10.46.165.64/255.255.255.224, το οποίο περιλαμβάνει τις διευθύνσεις 10.46.165.64 - 10.46.165.95 (αυτό μπορεί να υπολογιστεί όπως περιγράφεται στα 3 links για subnetting που σου' δωσα παραπάνω).

 

Αφού ανοίκουν στο ίδιο υποδίκτυο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό gateway, για την ακρίβεια δεν υπάρχει λόγος να ορίσεις καν "eth0" στο τέλος. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα ήθελες να το ορίσεις, είναι αν ήθελες να δηλώνεται σαν διεύθυνση προέλευσης η διεύθυνση του συγκεκριμένου interface, το οποίο δε νομίζω να σε ενδιαφέρει γιατί είναι λίγο εξειδικευμένο.

 

ΥΣ. Αν δεν σε ενδιαφέρει για κάποιο συγκεκριμένο λόγο να έχει δύο διευθύνσεις ο υπολογιστής, το eth0:1 σου είναι τελείως άχρηστο και μπορείς να το καταργήσεις.

 

ΥΣ2. Για το πρόβλημα που αναφέρεις, πρέπει κατ' αρχήν να εξακριβώσεις αν υπάρχει καθυστέρηση λόγω αργής ανταπόκρισης του nameserver, ή για κάποιο άλλο λόγο. Μία καλή προσέγγιση θα ήταν η εξής:

 

- Σημείωσε τα domains των sites στα οποία εμφανίζεται το πρόβλημα (π.χ. domain1 domain2 domainN).

 

- Εγκατάστησε τον BIND, ο οποίος περιέχει το DIG, ένα διαγνωστικό εργαλείο με το οποίο μπορείς να στέλνεις ερωτήματα της επιλογής σου σε DNS servers της επιλογής σου και να διαβάζεις την απάντηση, καθώς και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να δοθεί.

 

- Στείλε στον DNS server σου 100 DNS queries για κάθε domain που εμφανίζει πρόβλημα και απομόνωσε τη γραμμή που αναφέρει τον χρόνο απάντησης. Παράδειγμα δώσε στην κονσόλα:

for ((i=0;i<=100;i+=1)); do for x in domain1 domain2 domainN; do echo "`date +%T` -- $x resolved in `dig A $x @x.x.x.x|grep -i "query time"|awk {'print $4'}` seconds"; sleep 1; done; done > dns-stats.txt

όπου x.x.x.x η διεύθυνση του DNS server σου. Δες στο dns-stats.txt αν υπάρχουν αδικαιολόγητα σκαμπανεβάσματα στους χρόνους resolution των domains.

 

- Στείλε 20 echo requests (ping) σε κάθε διεύθυνση που εμφανίζει πρόβλημα:

for x in domain1 domain2 domainN; do echo "$x STATS:" `ping -c 20 $x|grep avg`; done > ping-stats.txt

Δες στο ping-stats.txt αν υπάρχουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις στον ελάχιστο-μέγιστο χρόνο απάντησης (min/max).

 

- Αν καθυστερούν και τα pings, έλεγξε πόσο φορτωμένο είναι το δίκτυο την ώρα του προβλήματος μέσω ενός προγράμματος σαν το IPTraf

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nske... Respect.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!!!

Οι διευθυνση του lan μου είναι "τυπου" awmn.

Με κατατόπισες πληρως στο net βρήκα πληροφορίες αλλα όχι για debian

Δεν μου "αρέσει" που δεν μπορω να επιλέξω dns αναλογα την gateway.

Αν μπορει καποιος να βοηθήσει σε ενα αναπάντητο παλιο ερώτημα:

πως θα βρω την διευθυνση του router μου που ειναι σε client mode kai παιρνει διευθυνσεις με dhcp;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γιατι δεν απευθυνεσαι στο φορουμ του awmn?ασε και εγω ειμαι στο awmn και σε λιγο που θα παρω ρουτερ θα βαλω μια 2 καρτα δικτυου(5 ευρω) και τελειωσα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...