Προς το περιεχόμενο

Η τεχνολογία των σκληρών δίσκων κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής 2007


privateer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής θα απονεμηθεί σε έναν Γάλλο και έναν Γερμανό οι οποίοι ανακάλυψαν ανεξάρτητα ένα νέο φυσικό φαινόμενο που επέτρεψε τη δημιουργία και τη σμίκρυνση των σύγχρονων σκληρών δίσκων.

 

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή του βραβείου στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, το 1998 ο Γάλλος Αλμπέρ Φερ (σήμερα 69 ετών) και ο Γερμανός Πίτερ Γκρούνμπεργκ (68) ανακάλυψαν τη «γιγάντια μαγνητοαντίσταση» (GRM), μέσω της οποίας οι μαγνητικές πληροφορίες των σκληρών δίσκων μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα.

 

Χάρη στο GRM, η πυκνότητα δεδομένων στους σκληρούς δίσκους συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι δίσκοι μικραίνουν σε μέγεθος ώστε να χρησιμοποιούνται σήμερα ακόμα και σε φορητές συσκευές όπως το iPod.

 

Τα δεδομένα των σκληρών δίσκων αποθηκεύονται στη μορφή μικροσκοπικών περιοχών μαγνητισμένων σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κεφαλή ανάγνωσης του δίσκου πρέπει να αναγνωρίσει τις διαφορές αυτές και να τις καταγράψει ως τα «0» και «1» της ψηφιακής πληροφορίας.

 

Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς οι μαγνητισμένες περιοχές γίνονται όλο και μικρότερες, οι διαφορές τους γίνονται όλο και πιο ασθενείς και δύσκολο να διαβαστούν. Το GRM επιτρέπει τη μετατροπή πολύ μικρών διαφορών σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές στο ηλεκτρικό σήμα της εξόδου.

 

Η γιγάντια μαγνητοαντίσταση κατέστη δυνατό να ανακαλυφθεί έπειτα από την τεχνολογική πρόοδο της δεκαετίας του '70, με μεθόδους για την παραγωγή πολύ λεπτών στρωμάτων διαφορετικών υλικών.

 

Οι τρεις φυσικοί θα μοιραστούν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (ένα εκατ. ευρώ) στην τελετή απονομής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικα τους αξιζει το βραβειο οχι μονο γιατι αλαλξε την εικονα της Πληροφορικης αλλα γιατι ολοι μας απολαμβανουμε ολοενα και μεγαλυτερες χωρητικοτητες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα λαθάκι.. Οι τρεις φυσικοί θα μοιραστούν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (ένα εκατ. ευρώ) στην τελετή απονομής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Δύο δεν είναι; ένας Γερμανός και ένας Γάλλος :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ήταν μια φορά ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Ελληνας....

 

Ο Ελληνας πήγαινε στα μπουζούκια και οι άλλοι καθόντουσαν στα labs....

 

Ποιος κερδίζει το ανέκδοτο? :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...