Προς το περιεχόμενο

Απεγκατάσταση Windows XP μέσα από τα Vista


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολλοί σιγά-σιγά συνηθίζουν το νέο περιβάλλον των Windows Vista και έχουν φτάσει σε ένα καλό επίπεδο λειτουργικότητας έτσι ώστε να μην χρειάζονται πλέον το παλαιό λειτουργικό τους σύστημα. Έτσι αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να απεγκαταστήσουν τα Windows XP μέσα από τα Windows Vista, κάτι που όμως δεν είναι πολύ απλό καθώς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη ή κάποια αυτοματοποιημένη διαδικασία, από τη Microsoft. Θα δούμε βήμα-προς-βήμα πως μπορούμε να το πετύχουμε «αναίμακτα»…

 

Αρχικά θα θεωρήσουμε ότι τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι σε διαφορετικά partitions και έστω ότι τα Vista είναι στο c: και τα XP στο d:. Επίσης θεωρούμε ότι έχετε πάρει όλα τα αρχεία που χρειάζεστε από τους φακέλους των Windows XP.

Τέλος, θα χρειαστούμε τη δωρεάν εφαρμογή EazyBCD την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει κάποια αυτοματοποιημένη διαδικασία για την απεγκατάσταση των Windows XP οπότε θα πρέπει να σβήσουμε μέσα από τα Vista τα αρχεία του παλαιού λειτουργικού συστήματος. Έτσι:

 

1. Συνδεθείτε ως Administrator στα Vista

2. Πηγαίνετε στο δίσκο d: (στο partition που έχετε εγκαταστήσει τα Windows XP) και σβήστε με προσοχή τους φακέλους Windows, Program Files, Documents and Settings.

 

Θα χρειαστεί να διαγράψουμε την καταχώριση των Windows XP στον BCD (Boot Configuration Data) των Windows έτσι. Έτσι πρώτα κρατάμε backup ακολουθώντας τα παρακάτω:

 

3. Δημιουργούμε έναν φάκελο στο partition d:, έστω το BcdBackup

4. Ανοίγουμε τη γραμμή εντολών (Start – All Programs – Accessories – Command Prompt) και γράφουμε: bcdedit /export “d:\BcdBackup\bcdbackup”

 

5. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να σβήσουμε την καταχώριση των Windows XP οπότε θα πρέπει να κατεβάσετε το EasyBCD από εδώ , να το εγκαταστήσετε και να το τρέξετε. Θα δείτε την παρακάτω οθόνη

 

ddddddddddddddddddem0.th.jpg

 

 

6. Επιλέγουμε την εγγραφή Earlier Version of Windows και πατάμε το πλήκτρο Delete για να τη διαγράψουμε

 

Αυτό ήταν, πλέον δεν υπάρχουν ίχνη των Windows XP παρά κάποια αρχεία συστήματος τα οποία δεν συνήθως δεν φαίνονται.

 

Σημειώσεις: (Οι παρακάτω πληροφορίες παρατίθενται μόνο για λόγους πληρότητας, δεν χρειάζονται για τον παραπάνω οδηγό)

 

Όταν εγκαθιστούμε τα Vista μετά τα XP, αντικαθίσταται ο NTloader των XP από αυτών των Vista, αλλά παραμένει στο partition όπου υπήρχαν τα XP. Έτσι τα XP είναι στο active partition ενώ τα Vista εγκαθίστανται σε νέο non-active partition. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε το partition των Windows XP ούτε και να το κάνουμε format, ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε active αυτό των Vista καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα με τον Ntldr.

 

Source.png Πηγή: digitalnews.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...