Προς το περιεχόμενο

Παραμένει το Διαδίκτυο υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ


privateer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ετήσιο συνέδριο για το Διαδίκτυο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έληξε χωρίς να παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο στο θέμα ελέγχου των ΗΠΑ στην ηλεκτρονική αλληλογραφία και τις ιστοσελίδες. Χωρίς σαφείς προτάσεις για δράση, η μόνη βεβαιότητα που διακατείχε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν ότι η αγανάκτηση απέναντι στις πρακτικές των Ηνωμένων Πολιτειών θα ενταθούν με την αύξηση των χρηστών, αλλάζοντας το πρόσωπο του παγκόσμιου δικτύου. «Πιστεύω ότι πολλοί χρήστες από τις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ασία θα ασκήσουν μεγάλες πιέσεις», ανέφερε ο Αουγκόστο Γκαντέλχα Βιέρα, συντονιστής της βραζιλιάνικης επιτροπής, αναφερόμενος στα θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον σχετικά με τη χρήση και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η εποπτεία των domains, κυρίως των «.com» και «.org», που είναι και τα πιο διαδεδομένα.

 

Το σύστημα των domains ελέγχεται σήμερα από τον Δικτυακό Οργανισμό Ανάθεσης Αριθμών και Ονομάτων (ICANN), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, στον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δικαίωμα βέτο στην ανάθεση ενός domain. Με αυτό τον τρόπο, αλλά και με παρόμοιες πρακτικές σε αντίστοιχα θέματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν λίγο-πολύ τον τρόπο που ο κόσμος χρησιμοποιεί το Ίντερνετ.

 

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, η αντιπροσωπεία της Βραζιλίας ζήτησε την αποδέσμευση του ICANN από την αμερικανική επιρροή αλλά και την κατάθεση προτάσεων δράσης από τους συμμετέχοντες, αν όχι στο επόμενο συνέδριο, σίγουρα μέχρι το 2010. «Θα πρέπει να δούμε τι θέλει ο κόσμος και ίσως να είναι απαραίτητο να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις ή να προβούμε σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς», εξηγεί ο Χαντίλ ντα Ρότσα Βιάνα, επικεφαλής του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βραζιλίας.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζεται την επιθυμία της Βραζιλίας στο θέμα ανεξάρτητης δράσης του ICANN, διαφωνεί ωστόσο στους τρόπους επίτευξης. Από την άλλη, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένες να εγκαταλείψουν το ρόλο τους στη διάθεση domain στο Διαδίκτυο. Πρόσφατα, η ICANN εξέλεξε τον πρώτο μη Αμερικανό πρόεδρο της, ενώ ξεκίνησε την έρευνα στη διάθεση domains σε γλώσσες εκτός της αγγλικής, κάτι που πολλές χώρες έχουν ζητήσει καιρό τώρα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών που δεν γνωρίζουν Αγγλικά. Η τελική εφαρμογή ωστόσο μιας τέτοιας εξέλιξης προϋποθέτει αυστηρή οριοθέτηση ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα και παράπονα.

 

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις κατοχυρώνουν την ασφάλεια του Ίντερνετ και εμποδίζουν τις αυθαίρετες κινήσεις άλλων κρατών που μπορεί να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου συνεδρίου περιελάμβαναν τη διάδοση του Ίντερνετ στα πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν καμία πρόσβαση, την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως η παιδική πορνογραφία, η κλοπή προσωπικών δεδομένων και η τρομοκρατία. Το επόμενο συνέδριο έχει προγραμματιστεί για το 2008 στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμμ, ενδιαφέρον, αλλά θεωρώ αυτό με τα domain ιδιαίτερα άχρηστο, δηλαδή σκεφτήτε πως θα ξεσηνιθύσουμε από τα greeklish, δεν θα είναι πρακτικό να μπούμε στο λ.χ έξυπνος.gr από το exypnos.gr, χώρια που μπορεί να κάνουμε ορθογραφικό ή να ξεχάσουμε τον τόνο πρέπει να πατήσουμε Alt + Shift για να πληκτρολογήσουμε το .gr κάτι που είναι σχετικά σπαστικό....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Συνέδριο δηλαδή είναι μια απο τα ιδια σε σχεση με περσι αλλα ο ελεγχος μπορει να παραμενει αλλα θυμιζω οτι οι DNS servers ειναι διασκορπισμενοι σε ολο τον κοσμο και επομενως υπαρχει αναλογικο μεριδιο. Ας δουμε το μελλον επομενως και οχι τον Μπους που χαιρεταει ξερτε πως σε εκδηλωσεις, οχι κανοντας τον σταυρο του αλλα με το σημα των αφεντικων του. Οι μασκες καποτε ομως θα πεσουν .Μπορει να ακουγεται ασχετο αλλα ποιοι ειναι οι πραγματικοι ηγετες και ποιοι κρυβονται πισω απο αυτους?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...