Προς το περιεχόμενο

"ξεκουραστη" οθονη ???


ppsakis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα,

ψαχνομαι για την αγορα μιας 20ρας οθονης. Δεν την θελω για gaming ή video εφαρμογες και τετοια, οποτε σκεφτομαι καποια απο τις φτηνες LG η κατι τετοιο.

Επειδη ομως σαπιζω πολλες ωρες μπροστα στην οθονη, αναρωτιεμαι αν υπαρχει το ενδεχομενο καποιες οθονες να ειναι πιο "ξεκουραστες" σε σχεση με αλλες. Υπαρχουν καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα που θα πρεπει να κοιταξω?

Αν υπαρχει περιπτωση να δω σημαντικη διαφορα, δεν εχω προβλημα να πληρωσω κατι παραπανω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) DVI. Το dvi κάνει τη διαφορά στην ευκρίνια των γραμμάτων σε σχέση με τις αναλογικές συνδέσεις.

2) Panel. Το dithering , μέθοδος που χρησιμοποιούν τα tn panels (άλλα όχι μόνο αυτά) για να βγάλουν 16,7 mil χρώματα, κουράζει τα μάτια. Προτίμησε λοιπόν Μva, Pva h IPS panels που συνήθως δεν κάνουν dithering.

3) Αναλογίες οθόνης. Οι wide διαστάσεις είναι πιό κοντά στο οπτικό πεδίο των ματιών μας, οπότε προτίμησε τις.

 

Tα Ηz δεν τα σχολιάζω γιατί είναι ίδια σε όλα τα panels.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχω την εντυπωση οτι ξεχνας το contrast... :\ Οσο μεγαλυτερο, τοσο καλυτερα για τα ματια σου. Προσεξε ομως γιατι πολλες lcd λενε οτι εχουν μεγαλο dynamic contrast πχ. 2000:1, ομως στο internet μπορει να σερφαρεις με το static 700:1 ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης, σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και το dot pitch, δηλαδή το μέγεθος κουκίδας. Οθόνες 17" και 19" έχουν την ίδια ανάλυση, 1280x1024, στις 19" όμως δουλεύεις πολύ πιο άνετα, διότι σου επιτρέπουν να κάθεσαι πιο μακριά. Ομοίως, οθόνες 20" και 22" wide, έχουν την ίδια ανάλυση, 1680x1050, και φυσικά στις 22άρες δουλεύεις ποιο άνετα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πινακάκι με το βήμα κουκίδας όλων των κοινών διαστάσεων:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dot_pitch

 

Κατά τʼ άλλα, τα δύο πρώτα που είπε ο Solowing:

 

1. DVI ο-πωσ-δή-πο-τε!

2. Καλό πάνελ

 

Και αυτό στους σελιδοδείκτες, για όποιον ενδιαφέρεται για καλή ποιότητα οθόνης και ξεκούραστη εργασία:

 

AnandTech - The LCD Thread

 

:-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τα panel ειναι πανω κατω τα ιδια στην κατηγορια που ψαχνεις αυτω που εχω παρατηρησει παντως εγω (για φτηνη κατηγορια) ειναι πως τα περισσοτερα προιοντα της Samsung ειναι πιο φιλικα στο ματι απο οτι αντιστοιχα της Lg.Και εγω lg εχω αλλα το παρατηρησα προσφατα στο Πλαισιο οταν ειχα παει για να χαζεψω.Τελος προσεξε οντως την αντιθεση και την αποδοση του ασπρου ειδικα αλλα και του μαυρου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

 

ριχοντας μια ματια παντως, βλεπω οτι οι οθονες που κυκλοφορουν με διαφορετικο πανελ απο ΤΝ ειναι απο ελαχιστες εως μηδαμηνες. Επισης βλεπω οτι υστερουν σε χρονο αποκρισης και contrast.

 

υπαρχει καμια συγκεκριμενη προταση ?

 

η διαφορα μεταξυ Ips kai Mva ειναι μεγαλη ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν , τα χαρακτηριστικά που βλέπεις στις περισσότερες οθόνες με TN panel δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, μετράνε τις γωνίες θέασεις θεωρόντας πως είναι αποδεχτή και απώλεια φωτηνότητας της τάξης του 50% (απαράδεχτο) και φυσικά τα contrast που αναφέρουν ΔΕΝ είναι τo typical contrast του panel αλλά dynamic ( το typical τις περισσότερες φορές ούτε καν που αναφέρεται).

 

Τώρα για τα panels, τα S-IPS είναι μακράν τα καλήτερα . Συνδιάζουν τις καλήτερες γωνίες θέασης (ελάχιστες απώλειες φωτηνότητας της εικόνας όταν κοιτάς απο πλάγεια) , 16.7 mil χρώματα (συνήθως, μερικά χρησιμοποιούν dithering στη ζούλα δυστυχώς, άλλα τα TN panels δεν μπορούν να βγάλουν τόσα χρώματα χωρις dithering) και πολύ καλούς χρόνους απόκρισης.

Τα MVA panels είναι κάτι ανάμεσα στα TN και τα IPS. έχουν αρκετά καλές γωνίες θέασης αλλά με σχετικά μεγαλήτερη απώλεια φωτηνότητας απο τα IPS , βγάζουν και αυτά 16,7 mil χρώματα χωρίς dithering και πλέον με την τεχνολογία overdrive πετυχαίνουν καλούς χρόνους απόκρισης.

 

'Οσο για το dot pitch, στην πραγματικότητα το μικρότερο είναι καλήτερο και όχι το μεγαλήτερο , δηλαδή μια 20ρα οθόνη έχει καλήτερη ευκρίνεια απο μια 22ρα που έχει την ίδια ανάλυση.

 

Εγώ θα σου πρότεινα να ψάξεις για οθόνη wide 20ρα με MVA panel που έχει αρχίσει (όπως και οι 20ρες) να γίνεται ποιό προσιτό. Μπορεί οι IPS να είναι ακόμα καλήτερες αλλά και οι MVA είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με τις TN και έχουν την καλήτερη απόδοση τιμής/ποιότητας. Μια που έχω υπόψιν μου ειναι η philips 200WP7ES (τo contrast της είναι 1000 και όχι 600 σύμφωνα με το site της philips) και με 20-30 ευρό παραπάνω σου προσφέρει κάτι πολύ καλήτερο.

Τον τελευταίο καιρό γενικά πέφτουν οι 20ρες MVA οπότε πιστεύω πως σιγά σιγά θα βλέπεις και άλλες εξίσου καλές περιπτώσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Solowing thanx για τις επεξηγησεις.

 

Κοιτωντας τον πολυ καλο οδηγο στο link του Εusebius , επεσα σε αυτην εδω.

http://www.prad.de/en/guide/screen2778.html .

 

Τσιμπημενη βεβαια, αλλα φαινεται να ειναι καλο κομματι. Πως σας φαινεται?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μου λές υπάρχει κανένας ηλίθι*ς που να κοιτά την οθόνη από τα πλάγια ;

Για πές μου.Οχι πές μου.:eek:

Γιατί αυτό ακριβώς κάνει το PVA -Panel.Εξασκεί τους ανθρώπους να γίνονται και ηλίθι*ι και να πληρωνουν και τα κ?ρατά τους.:devil:

χμμ, εγώ που καμιά φορά προτιμώ να δω ταινία απο το κρεββατάκι μου, η αδερφή μου ή οποιοσδηποτε άλλος κοιτάει την ίδια οθόνη είτε γιατί βλέπουμε ταινία είτε γιατί παίζουμε κανα παιχνιδάκι. Τέλος , και εσύ ο ίδιος κοιτάς την οθόνη απο πλάγια γιατί ακόμα και αν έχεις κεντράρει τέλεια το κέντρο της οθόνης και κάθεσε ακίνητος μην το χάσεις , προφανώς βλέπεις τα υπόλοιπα μερη της οθόνης απο τα πλάγια (γιαυτό και τα TN έχουν color uniformity problems). Ευχαριστώ λοιπόν που μας ξεκαθάρισες πως είμαστε όλοι ηλιθ*οι . . . Τώρα αν σου φαίνεται ηλίθι* να δώσεις 30 ευρό παραπάνω για να αγοράσεις όχι μονο καλήτερες γωνίες θέασης αλλά και πολύ καλήτερη χρωματική πιστότητα , τι να πω, μάλλον έχουμε διαφορετικό ορισμό για τη λέξη ηλίθ*ος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

ας βγάλουμε την γωνία θέασης έξω αφού δεν σε απασχολεί...

τα TN Panels έχουν χειρότερα χρώματα ακόμα και φάτσα φόρα μπρόστα...happy now?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Solowing thanx για τις επεξηγησεις.

 

Κοιτωντας τον πολυ καλο οδηγο στο link του Εusebius , επεσα σε αυτην εδω.

http://www.prad.de/en/guide/screen2778.html .

 

Τσιμπημενη βεβαια, αλλα φαινεται να ειναι καλο κομματι. Πως σας φαινεται?

 

Κι εγώ την 215TW θα διάλεγα για χρήση γραφείου και 1680x1050.

 

Για την Philips που λέει πιο πάνω ο Solowing γράφονται πολύ καλά λόγια αλλά έχει μία ίντσα μικρότερη διαγώνιο (20 αντί 21) και άρα μικρότερο βήμα (0,258 αντί 0,270). Τις οθόνες αυτές δεν μπορείς να τις βάλεις πολύ μακριά. Έχω την HP LP2065 με βήμα 0,255 και ξέρω. :-)

 

Για τις «τσιμπημένες» τιμές, εξαρτάται. Αν συγκρίνεις με TN, ναι. Αν δεν σε ικανοποιούν οι TN (στις οποίες οι κατασκευαστές δεν κάνουν οικονομία μόνο στο πάνελ, αλλά συνήθως στα πάντα), παύεις να συγκρίνεις οπότε οι τιμές των άλλων φαίνονται λογικές. :-)

 

Κι άλλο ένα λινκ που θυμήθηκα τώρα... Είναι από το X-bit labs (το κορυφαίο σάιτ του κόσμου σε τέτοια θέματα κατά τη γνώμη πολλών) και συνοψίζει την κατάσταση στις 20 μέχρι 22 ίντσες. Κάτω-κάτω έχει προτάσεις για διάφορες χρήσεις:

 

http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/lcd-guide-f2007_4.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χρήσιμο thread. Αν κάποιος μπορεί όμως να μαζέψει όλα τα χαρακτηριστικά μιας οθόνης και να εξηγήσει πως αυτά επηρεάζουν το καθένα στην κούραση θα γινόταν ακόμη καλύτερο. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος με τις γνώσεις να το κάνει.

 

Εννοώ μία οργάνωση του τύπου:

 

Μέγεθος κουκκίδας: μικρότερη πιο κουραστική - μεγαλύτερη λιγότερο κουραστική (Το παράδειγμα είναι τυχαίο και δε ξέρω αν είναι ταυτόχρονα και ορθό.)

 

.

.

.

.

.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά, το βήμα κουκκίδας από μόνο του δεν σημαίνει περισσότερο ή λιγότερο ξεκούραστη ούτε μεγαλύτερη ή μικρότερη ευκρίνεια. Βήμα κουκκίδας είναι το μέγεθος του κάθε πίξελ και απλά καθορίζει το πόσο μακριά μπορείς να βάλεις την οθόνη χωρίς να στραβωθείς. :-)

 

Τα φορητά, ας πούμε, έχουν γενικά μικρότερο έως πολύ μικρότερο βήμα κουκκίδας αλλά δεν μας ενοχλεί αφού τα έχουμε κοντά.

 

Στις επιτραπέζιες οθόνες, αν πάρουμε τις πιο κοινές διαστάσεις, το μεγαλύτερο βήμα το έχουν οι 1280x1024 των 19 ιντσών: 0,294. Με την 1280x1024 των 19 ιντσών σπρώχνω την καρέκλα πίσω, βάζω τα πόδια στο γραφείο και διαβάζω άνετα από μακριά. :-) Με την 1600x1200 των 20 ιντσών (βήμα 0,255) ζορίζομαι άμα πάω να κάνω το ίδιο.

 

Μία λύση αν σου πέφτει μικρό το βήμα κουκκίδας είναι να πας σε περισσότερες ίντσες για την ίδια ανάλυση, αλλά εκεί ξεκινάνε άλλα ζόρια: Την LP2065 την πήρα 500 ευρώ. Αν ήθελα να πάω μία ίντσα πιο πάνω, η φτηνότερη καλή 1600x1200 σε 21 ίντσες (βήμα 0,270) είχε εφτάμιση κατοστάρικα. :-)

 

Επίσης, στις LCD οθόνες δεν παίζει η λύση που έχουμε στις οθόνες καθοδικού σωλήνα: να ορίσουμε την ανάλυση που θέλουμε. Οι LCD έχουν την λεγόμενη «φυσική» (native) ανάλυση και σε όλες τις άλλες αναλύσεις οι ευκρίνεια πέφτει από λίγο έως πολύ αλλά πάντοτε αισθητά, εκτός αν θες να πας σε υποπολλαπλάσιο, π.χ. μία 1600x200 να τη βάλεις στα 800x600.

 

~~~~~~~~~~~~

 

Γενικά για το θέμα του ξεκούραστου, εξαρτάται από τη χρήση: γενική χρήση, παιχνίδια, τυπογραφία, σχέδιο, κείμενο, βίντεο, φωτογραφία. Τα λινκ που δίνουμε πιο πάνω έχουν προτάσεις για όλες τις χρήσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...