Προς το περιεχόμενο

Ασφάλεια pc.


honeyed_bee

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους και όλες.

Το συγκεκριμένο post αφορά τους προβληματισμούς μου ως προς την ασφάλεια του υπολογιστή μου. Διάβασα διάφορα threads περί του θέματος και δεν ντρέπομαι να ομολογήσω πως έχω λιγάκι μπερδευτεί από το πλήθος των πληροφοριών.

Αυτό που με ενδιαφέρει βασικά είναι να έχω ένα υπολογιστή που να μπορώ να βασιστώ πάνω του για συναλλαγές, επικοινωνία και χωρίς να έχω άγχος κάποιας κακόβουλης ενέργειας. Να έχω ένα υπολογιστή που να μην σέρνεται και να μην κολλάει λόγο ιών κτλ.

Όπως και να έχει, κατέληξα στο ότι για να είναι το σύστημα σου προστατευμένο, τα αρχεία σου και τα προσωπικά σου δεδομένα ασφαλή, και στο να μπορείς να κάνεις συναλλαγές δίχως κίνδυνο να πάνε οι πιστωτικές σου κτλ σε τρίτους χρειάζεσαι τρία πράγματα:

1) Antivirus

2) Antispyware

3) Firewall

Επίσης διαπίστωσα πως όσον αφορά ειδικά το κεφάλαιο antispyware, malware, adware ένα και μόνο πρόγραμμα δεν κάνει δουλειά.

Καλώς ή κακώς έχω τα ακόλουθα προγράμματα:

1) Norton Security (αγορασμένο)

2) AVG Antispyware (αγορασμένο)

3) Superantispyware (free edition)

Επίσης, ως πάγια τακτική κάνω full system scan με Norton και με AVG Antispyware ως scheduled tasks κάθε βράδυ (ενώ εγώ κοιμάμαι φυσικά… ) και αραιά και που χρησιμοποιώ το Superantispyware ως συμπλήρωμα στο Avg ( φαντάζομαι πως εδώ πολύ θα πουν ενδεχομένως πως θα έπρεπε ίσως και να έπραττα αντιστρόφως…)

Το ερωτήματα μου είναι τα εξής λοιπόν:

Α) Επαρκούν τα προγράμματα αυτά για να μπορώ να λειτουργήσω με αυτοπεποίθηση τον υπολογιστή μου;

Β) Κάτι ως συμπλήρωμα τι θα μπορούσε να είναι (παρακαλώ παραθέστε και freeware αλλά και προγράμματα που για να τα αποκτήσεις χρειάζεται και το ανάλογο αντίτιμο); Σημειωτέων έχω Vista 64bit που σημαίνει πως αν έχετε να προτείνετε κάτι θα πρέπει να είναι συμβατό με το λειτουργικό μου.

Γ) Όσον αφορά προστασία από rootkits είμαι κατοχυρωμένη με τον συγκεκριμένο συνδυασμό προγραμμάτων;

Δ) Τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω και με ποιο πρόγραμμα ώστε να έχω ένα καλύτερο σύνολο;

Θα επιθυμούσα το κεφάλαιο ασφάλεια να είναι κάτι που δεν θα με ξανάαπασχολήσει. Ελπίζω να το λύσω μέσα από το συγκεκριμένο thread ώστε να μπορέσω να απολαύσω το pc μου δίχως καμία ουσιαστική ανησυχία. Να αποτελέσει ένα κεφάλαιο που λύθηκε, να εξελιχθεί σε μερικά απλά εικονίδια που κάνουν όλη την βρώμικη δουλειά για μένα…

Ελπίζω να μην σας κούρασα. Θα εκτιμούσα την όποια απάντηση.

 

Φιλικά,

Δέσποινα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια χαρά το προστατεύεις το pc σου θα έλεγα...

Για τα rootkit θα σου πρότεινα ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα όπως το AVG Antirootkit (ή κάπως έτσι) που είναι δωρεάν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια χαρά το προστατεύεις το pc σου θα έλεγα...

Για τα rootkit θα σου πρότεινα ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα όπως το AVG Antirootkit (ή κάπως έτσι) που είναι δωρεάν.

 

Δεν λέω ίσως τελικά και να είμαι καλυμμένη… Μεταξύ μας το πρόγραμμα προστασίας από rootkit της AVG δεν λειτουργεί σε 64bit Vista. To είχα ψάξει… Ούτε καν σε Vista αν θυμάμαι καλά…

 

Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον. Νύσταξα και ξυπνάω νωρίς λόγο δουλειάς. Aφήνω την καλή σας παρέα...

 

Καληνύχτα σε όλους τους insomniacs :P ... Αντιφατικό; Έχει το νόημα του όμως :)

 

;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν, καλώς ήρθες στο Insomnia.

 

Είναι θετικό που εμφανίζεσαι σκεπτική σχετικά με θέματα ασφαλείας. Μακάρι όλοι οι χρήστες να είχαν τη δική σου στάση. Περιόρισες τον προβληματισμό σου όμως μόνο στο θέμα του εγκατεστημένου λογισμικού που μπορεί να σε προστατεύσει. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι στο λογισμικό anti-οτιδήποτε. Είναι στον ίδιο τον χρήστη και στις συνήθειές του. Π.χ. :

 

1. Όταν χρησιμοποιείς πειρατικά αντίγραφα προγραμμάτων και ξοδεύεις ώρες στον browser σου ανοίγοντας tabs σε sites με cracks κλπ., είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας. Προτίμησε τα αντίστοιχα freeware/open source για να κάνεις τη δουλειά σου και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

2. Όταν κρατάς το λειτουργικό σου σύστημα χωρίς updates γιατί κάπου/κάπως/κάποτε διάβασες ότι το Service Pack 1 ή 2 κάνει το PC σου πιο αργό, είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας. Εγκατέστησε το τελευταίο διαθέσιμο service pack και ενεργοποίησε την υπηρεσία των αυτόματων ενημερώσεων για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (αν δεν κατέχεις νόμιμα το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείς, βλ.1,τελευταία περίοδο).

3. Όταν κρατάς τον browser σου ή τον e-mail client σου σε παλιά έκδοση γιατί βαριέσαι και σκέφτεσαι «έλα μωρέ, αφού δουλεύει μια χαρά», είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας. Εγκατέστησε τις τελευταίες διατιθέμενες εκδόσεις τους, που θα διορθώνουν σίγουρα μεταξύ άλλων και τρύπες ασφαλείας, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

4. Όταν χρησιμοποιείς λογαριασμό με δικαιώματα Administrator, είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας. Φτιάξε ένα account απλού χρήστη και να μπαίνεις από αυτό, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

5. Όταν χρησιμοποιείς ασύρματο εξοπλισμό WiFi όπως π.χ. router, laptop κλπ και δεν έχεις ενεργοποιήσει encryption, είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας. Βάζεις WPA2, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

 

...και άλλα πολλά που αφορούν scam e-mails, μη αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων/usernames/passwords σε τρίτους, αποφυγή εγκατάστασης ύποπτων plugins, scripts κλπ σε browsers/IM clients...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

:shock:

 

ότι και να ήθελα να πώ με πρόλαβε ο parsifal ;)

 

είναι ανάλογα που μπαίνεις κιόλας (ίσως το κυριότερο)

 

καλά έχεις το pc σου,αρκετά προστατευμένο θα έλεγα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

:shock:

 

ότι και να ήθελα να πώ με πρόλαβε ο parsifal ;)

 

είναι ανάλογα που μπαίνεις κιόλας (ίσως το κυριότερο)

 

καλά έχεις το pc σου,αρκετά προστατευμένο θα έλεγα.

 

πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά... Χαίρομαι που ήρθα στην παρέα σας... :)

Kαλημέρα σε όλους και όλες,

Δέσποινα

υστερόγραφο: Parsifal, θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις κάποια στιγμή…. Ελπίζω να έχεις διάθεση να βοηθήσεις.

 

B)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...εγώ απλά στα παραπάνω να προσθέσω τη ρήση κάποιου αμερικάνου(όχι ότι παίζει ρόλο η εθνικότητα-just a random fact)"big cheese" σε ΚΑΠΟΙΑ υπηρεσία(ούτε και αυτό matters much)που πρόσφατα πήρε το μα΄τι μου κάπου εδώ στο φόρουμ : "ο μοναδικός ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλής υπολογιστής,είναι κλεισμένος σε "χρηματοκιβώτιο" το οποίο βρίσκεται σε κάποια τουλάχιστον εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας" (...ή κάπως έτσι τέλος πάντων) ,για να προσθέσει "..κι αυτό πάλι το συζητάμε".

Μετάφραση:Ίσως η θεωρητικά απόλυτη προστασία να μην είναι εφικτή,γι' αυτό όπως ειπώθηκε,πάνω απ' όλα το πόσο εκτεθειμένος θα βρεθεί ο χρήστης,εξαρτάται από τις συνήθειές του...Όσο πιο προσεκτικά χειρίζεται τον υπολογιστή κάποιος-και κυρίως την πρόσβασή του στο WWW(αλλά και την εκάστοτε χρήση αφαιρούμενων μέσων)-τόσο πιο "εξασφαλισμένος" είναι...Αν φροντίσεις επίσης την τριπλέτα εφαρμογών που έχεις (antivirus,antispyware και firewall) να την έχεις πάντα ενημερωμένη.και όσο αφορά τις εκδόσεις των λογισμικών,αλλά και όσο αφορά τα όποια update των virus definition databases(σε antivirus και antispyware),τότε και 'γω νομίζω ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να αισθάνεσαι ασφαλής...

Επίσης,είτε manually,είτε σαν schedualed task,το να σκανάρεις με το antivirus και το antispyware για πιθανούς "επιδρομείς" που διέλαθαν της προσοχής του πιθανού "resident protection",είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνει κανείς οπωσδήποτε,και να μην επαφίεται στην σκέψη ότι "έχω antivirus,το αγόρασα,άρα είμαι safe".Δεν είναι αστείο,έχω πετύχει περιπτώσεις που η antivirus database είτε ήταν outdated,είτε το pc τίνγκα στο malware,και scanning είχε να γίνει από την εποχή του Eniac..

Ένα τελευταίο "παραπανίσιο"(μιας και τα antivirus,όπως και τα antispyware,ίσως και δεν "αρκούν" για "τα πάντα",όταν είναι μόνο 1 εφαρμογή-αλλά τα κακό με τα 1α είναι ότι δεν είναι καλό να είναι εγκατεστημένα παράλληλα),είναι και η περιοδική (ας πούμε 1 φορά το μήνα)επίσκεψη σε site που παρέχει free online scanning για "ιούς"...

 

PS: ...ρίξε 1 ματιά στο http://www.virus.gr, στην ενότητα για antirootkit sowtware,και ίσως οδηγηθείς σε προγράμματα που θα είναι συμβατά με το λειτουργικό σου....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...