Προς το περιεχόμενο

Εργασία: Το μοντέλο ανάπτυξης ΕΛ/ΛΑΚ σήμερα


nske

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όλως τυχαίως έπεσα σε μια πρόσφατη διδακτορική διατριβή με άκρως ενδιαφέρον θέμα, στο οποίο υπάρχει έλλειψη βιβλιογραφίας. Με έκπληξή μου μάλιστα είδα ότι προέρχεται από Ελληνίδα!

 

Η μελέτη εξετάζει το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται, ιστορικά και σήμερα, σε μεγάλα projects Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (με αναφορά τα KDE και GNOME, δυο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παραδείγματα projects, καθώς έχουν σημαντική επαφή με απλούς χρήστες και δέχονται καθημερινά feedback από διάφορες πλευρές), πώς, σε τι βαθμό και με τι αποτελέσματα εφαρμόζονται παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής και ποιες είναι τελικά οι σχέσεις (σύγκρουσης/αφομοίωσης/γενικότερης αλληλεπίδρασης) που προκύπτουν από τις διαφορετικές τάσεις, με δεδομένες πάντα τις πάγιες αξίες του ΕΛ/ΛΑΚ. Ο πυρήνας της εργασίας είναι η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση της συνεισφοράς εθελοντών και επαγγελματιών προγραμματιστών στην ανάπτυξη ΕΛ/ΛΑΚ, όμως και τα παραπάνω συνάγονται άμεσα.

 

Δεν πρόλαβα να την διαβάσω κανονικά ακόμη αλλά από μια γρήγορη ανάγνωση μου φαίνεται διαμάντι (και όχι μόνο σ' εμένα, έλαβε διάφορες διακρίσεις όπως το βραβείο McKenzie εξαιρετικής ακαδημαϊκής δουλειάς του LSE). Το περιεχόμενο της εργασίας έχει ερευνητικό ενδιαφέρον σε αρκετούς επιστημονικούς τομείς (Οικονομίας, Κοινωνιολογίας, Πολιτικής και [insert adjective] Φιλοσοφίας), όμως πέρα από αυτό δίνει σε όλους εμάς τους χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού μια πολύ ρεαλιστική εικόνα του πώς λειτουργεί οργανωτικά, που κατευθύνεται ιδεολογικά και πώς προσαρμόζεται στον τομέα της αγοράς (εργασίας και κατανάλωσης).

 

Την εργασία της Ευαγγελίας Βέρδου μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

 

Συγχαρητήρια Ευαγγελία! :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...