Προς το περιεχόμενο

Εθνικο κτηματολογιο

EXARXEIA_CITY

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γιατι θα πρεπει να γραψω τα ακινητα μου στο εθνικο κτηματολογιο ;

Απο τη στιγμη που εχω τα συμβολαια των ακινητων μου, ποιος ο λογος να γραφτω ;

Υπαρχει νομος που να λεει οτι ειναι υποχρεωτικο ;

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Χωρίς να είμαι ειδικός έχω την εντύπωση ότι το concept είναι για να υπάρχει καταγεγραμμένο τι ανήκει σε ποιόν, ώστε να είναι μετά αδύνατη η καταπάτηση γης ή λοιπές κομπίνες που κάνουν κατακαιρούς οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας.

Και έχω την εντύπωση ότι ναι είναι υποχρεωτικό.

Δημοσ.

Άντε να δούμε τι θα γίνει κ με αυτό.Θα αλλάξει επιτέλους αυτή η ΚΑΚΙΣΤΗ νοοτροπία με την ιδιοκτησία γης, ή θα έχουμε τα ίδια τρεχάματα απλά επισημοποιημένα?

Δημοσ.

Ενοείται πως είναι υποχρεωτικό. Και εαν δεν το δηλώσεις πέρα από το οτι υπάρχει προστιμό έαν δεν κάνω λάθος σου δημιουργεί και προβλήματα (θεωρητικα) Επίσης είναι ενα πολύ καλό εισπρακτικό μέτρο για την εκάστοτε κυβέρνηση ....

Δημοσ.

Το εθνικό κτηματολόγιο είναι ένα σχέδιο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μεγάλης σημασίας για τη χώρα. Τη δεκαετία του 90 τα σκατώσαμε, χάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. και πληρώσαμε και πρόστιμα. Δε γίνεται για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για να σταματήσει επιτέλους το χάος με τις καταπατήσεις, τα αυθαίρετα, τις δασικές εκτάσεις και όλα αυτά που ταλαιπωρούν τη χώρα.

Δημοσ.

Ρόδο που μας το έχουν κάνει οι ιταλοι εδω και αρκετά - δε ξέρω πόσα - χρόνια, έχω ακούσει απο πολλούς οτι δεν παίζουν σκηνικά του στυλ καίω το μισό δάσος για να καβατζώσω καμιά 100ρια στρέμματα. συγκεκριμένα στο χωριό μου είχαμε πριν κάτι χρόνια μια διαμάχη για την περίφραξη που είχαμε κάνει σε ενα οικόπεδο και ο παππούς μου (πιο ψαγμένος σαν παλιός) μέσω του κτηματολογίου απέδειξε οτι ήταν νόμιμη η περίφραξη και έληξε το ζήτημα, ούτε πεταμένα λεφτά σε δικηγόρους (μπορεί να πλήρωσε για τπτ τυπικά δικηγόρο, δν είμαι σίγουρος, πάντως ο δικηγόρος - αν υπήρξε - σίγουρα δε πηρε πολλά λεφτά), ούτε τρεχάματα σε άσχετες υπηρεσίες και μπλεξίματα με χαζή γραφειοκρατία.

Γενικά απ'ότι καταλαβαίνω είναι πολύ καλό σύστημα κυρίως κατά της καταπάτησης της περιουσίας σου με βλαχο-μπακαλίστικους τρόπους, και προστασίας δασών, ακτών κτλ ΕΕ rulez :-D

Υ.Γ. οι ιταλοί το έκαναν σε εποχή όπου δεν υπήρχαν υπολογιστές και τηλέφωνα, σήμερα όπου κάθε δημόσιος υπάλληλος συνδέεται και επικοινωνεί σε δευτερόλεπτα με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, και συνδέεται άμεσα σε τεράστιες βάσεις δεδομένων, γιατί επικρατεί αυτό το αλλαλούμ που βλέπουμε στις ειδήσεις;

Δημοσ.
Υ.Γ. οι ιταλοί το έκαναν σε εποχή όπου δεν υπήρχαν υπολογιστές και τηλέφωνα, σήμερα όπου κάθε δημόσιος υπάλληλος συνδέεται και επικοινωνεί σε δευτερόλεπτα με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, και συνδέεται άμεσα σε τεράστιες βάσεις δεδομένων, γιατί επικρατεί αυτό το αλλαλούμ που βλέπουμε στις ειδήσεις;

Αφού ξέρεις την απάντηση, γιατί ρωτάς....:-)

Δημοσ.

Mέχρι 30/9/08. Το παράλογο της υπόθεσης όπως άκουγα τώρα στις ειδήσεις έιναι πως έφοσον στο συμβόλαιο αναγράφονται 2 ή παράπανω ιδιοκτήτες πρέπει να πλήρώσουν και οι 2 το αντίστοιχο ποσό . όπως και πως έιτέ έχεις μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικά έίτε μία βίλα 1500 τα ίδια λεφτά θα πληρώσεις. Και εισπρακτικό και άδικό....

• Super Moderators
Δημοσ.
Mέχρι 30/9/08. Το παράλογο της υπόθεσης όπως άκουγα τώρα στις ειδήσεις έιναι πως έφοσον στο συμβόλαιο αναγράφονται 2 ή παράπανω ιδιοκτήτες πρέπει να πλήρώσουν και οι 2 το αντίστοιχο ποσό . όπως και πως έιτέ έχεις μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικά έίτε μία βίλα 1500 τα ίδια λεφτά θα πληρώσεις. Και εισπρακτικό και άδικό....

Για την ακρίβεια, όποιος έχει εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο πληρώνει το τέλος των 35 ευρώ.

Αν λοιπόν ο πατέρας μου έχει την ψιλή κυριότητα ενός οικοπέδου που έχει σπίτι μέσα, η μητέρα μου την επικαρπία, ο αδερφός μου έχει το δικαίωμα του υψούν για δεύτερο όροφο και εγώ έχω δουλεία διόδου για το οικόπεδο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα λεγόμενα πρέπει να πληρώσουμε όλοι.

Δημοσ.

Kαι μετά θέλουν να καταπολεμήσουν την ακρίβεια και την αισχροκέρδια! Αφού πρώτο το κράτος σε κάθε ευκαιρία δείχνει ότι είναι της αρπαχτής...Τι θές μετά κύριε να κάνουν οι βιομήχανοι κτλ κτλ κτλ....

Δημοσ.

Αφού είναι μέχρι 30/9 καλά είναι... Υπάρχουν πολλά κλασσικά προβλήματα μέχρι στιγμής με τα σπίτια και τα χωράφια, και δεν το κόβω να μπορούν να δηλωθούν τώρα...

Δημοσ.

Ένα πολύ μεγάλο έργο που δυστυχώς θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν πολλά χρόνια όπως συμβαίνει παντού. Για το κτηματόσημο συμφωνώ ότι είναι τσουχτερό και θα κακοφανεί σε όσους έχουν να δηλώσουν πολλά. Νομίζω ότι διάβασα στο site της Κτηματολόγιο ΑΕ ότι το κτηματόσημο για βοηθητικούς χώρους (γκαράζ, αποθήκες κλπ) είναι 20 ευρώ.

Δημοσ.
όπως και πως έιτέ έχεις μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικά έίτε μία βίλα 1500 τα ίδια λεφτά θα πληρώσεις. Και εισπρακτικό και άδικό....

Δεν πληρώνουν όλοι τα ίδια. Τα 35 ειναι μόνο για την κατάθεση, την εγγραφή.

Μετα απο κάτι μήνες (ή χρόνια, όποτε τελειώσουν τις καταχωρήσεις), θα σου ζητήσουν ...

Η δεύτερη καταβολή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Οι «κύριοι» ή οι «επικαρπωτές» των δικαιωμάτων θα κληθούν να καταβάλουν το ανταποδοτικό τέλος κτηματογράφησης, που είναι αναλογικό και καθορίζεται σε ποσοστό ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος, αφού αφαιρεθούν οι πρώτες 20.000 ε.

...

Π.χ. Ένα μικρό συνοικιακό διαμέρισμα 60 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ ...

θα πληρώσουν ακόμη αναλογικό τέλος 120.000 ευρώ - 20.000 = 100.000 ευρώ Χ 1 ο/οο = 100 ευρώ ακόμη.

...

Η αξία του δικαιώματος καθορίζεται με βάση την αντικειμενική του αξία (τιμή ζώνης ακινήτου) και όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, ο υπολογισμός γίνεται με βάση την, κατά τη φορολογική νομοθεσία, αξία του. ...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους κτηματογράφησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ.

η προθεσμία καταβολής του δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο μηνών και αρχίζει να «τρέχει» από την ημερομηνία ειδοποίησης του οφειλέτη, Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία, το τέλος προσαυξάνεται κατά 20% για τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες καθυστέρησης και εάν ο οφειλέτης εξακολουθεί να μην το καταβάλλει, το ποσόν διπλασιάζεται χωρίς να ισχύει το ανώτατο καθορισθέν όριο των 900 ευρώ.

Οσοι αμέλησαν το Κτηματολόγιο μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση πληρώνοντας πρόστιμο, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 100 - 1.500 ευρώ, ανάλογα με το χρόνο υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=10073

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=40640

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...