Προς το περιεχόμενο

Δικαιώματα εργαζομένων και συνεντευξιαζόμενων!!!!

SOWHAT

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φίλε Αιγαία νομίζω ότι εξαρτάται από τη θέση. Σε όλες τις μεγάλες εταιρίες υπάρχουν οι μαλάκες που θα δουλεύουν ανεξαρτήτως κατάστασης για ψίχουλα και οι ευνοημένοι που θα είναι αγκαλιά με ένα aircondition για 1,5 χιλιάρικο και θα υπάρχουν μόνο για να φαίνεται ότι η εταιρία δουλεύει.

Για να γίνω λίγο πιο συμβατικός θα το πω αλλιώς: Θεωρώ ότι σε όλες τις μεγάλες εταιρίες μια ομάδα υπαλλήλων ξεζουμίζεται απάνθρωπα.

ΥΓ> Δεν διαφωνώ με αυτό που λες, απλά το διογκώνω.

• Super Moderators
Δημοσ.
Να με συγχωρείς paredwse, αλλά έχω την εντύπωση πως το "από που κατάγονται οι γονείς σου'' και το "που έκανες στρατό'' είναι προσωπικά δεδομένα.

[...]

Δεν διαφωνώ. Αλλά δυστυχώς κάνουμε όλοι ένα μεγάλο λάθος: μπερδεύουμε τα προσωπικά δεδομένα με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Προσωπικά δεδομένα είναι το όνομά σου, η ημερομηνία και ο τόπος γεννήσεώς σου, το πατρώνυμό σου, το φύλο σου κλπ. Με λίγα λόγια ό,τι αφορά το πρόσωπό σου είναι προσωπικό δεδομένο.

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι " τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση, στα πολιτικά του φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, στη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία του, στην κοινωνική του πρόνοια, στην ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, καθώς και στη συμμετοχή του σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων" (βλ. τη σχετική σελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα).

Στη συνέντευξη είναι προφανές ότι θα σε ρωτήσουν για προσωπικά σου δεδομένα. Είναι λογικό και αναμενόμενο. Το αν θα απαντήσεις ή όχι για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (και κατά πόσον θεωρείς ότι μια ερώτηση που τα αφορά είναι προσβλητική), είναι θέμα δικό σου. Για παράδειγμα, δεν θα ένιωθα προσβεβλημένος εάν σε συνέντευξη με ρωτούσαν "Είστε παντρεμένος;" (το οποίο είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο) και θα έδινα αρνητική απάντηση. Θα θεωρούσα όμως ότι υπερβαίνει τα όρια η ερώτηση "Γιατί δεν είστε παντρεμένος;". Και πάλι, εάν απαντούσα ή όχι είναι θέμα δικό μου. Μπορεί να τους απαντούσα κάτι για τη μητέρα τους.

Μπορεί και όχι. :-)

Δημοσ.

Aigeas, ο,τι λες εχει μεγαλη δοση αληθειας.

ειδικα αν ο συνεντευξιαζομενος ειναι γυναικα, εκει να δειτε ρατσισμο. αλλα το πιο κουλο ειναι το εξης. στις περισσοτερες συνεντευξεις ειχα να κανω με γυναικες, οι οποιες εχουν υιθετησει το asexual 90's σπαστικο στυλακι, τουτεστιν "I-am-a-bitch-with-balls". δε θελω να γινω ρατσιστρια, αλλα δυστυχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα. να σε ρωταει τωρα η αλλη "μα ΓΙΑΤΙ να θες να κανεις οικογενεια;;;;"!!!! και τι να της πεις, γιατι δε θελω να γινω σαν κι εσενα? γενικα υπαρχει πολυ θρασος. αμερικανικο γιαπιλικι και αγιος ο θεος...:mad:

Δημοσ.

ειδικα αν ο συνεντευξιαζομενος ειναι γυναικα, εκει να δειτε ρατσισμο. αλλα το πιο κουλο ειναι το εξης. στις περισσοτερες συνεντευξεις ειχα να κανω με γυναικες, οι οποιες εχουν υιθετησει το asexual 90's σπαστικο στυλακι, τουτεστιν "I-am-a-bitch-with-balls". δε θελω να γινω ρατσιστρια, αλλα δυστυχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα. να σε ρωταει τωρα η αλλη "μα ΓΙΑΤΙ να θες να κανεις οικογενεια;;;;"!!!! και τι να της πεις, γιατι δε θελω να γινω σαν κι εσενα? γενικα υπαρχει πολυ θρασος. αμερικανικο γιαπιλικι και αγιος ο θεος...:mad:

Αυτό το στύλ που λες είναι από τα χειρότερα.Δουλεύεις και όποτε την βλέπεις τσαντίζεσαι κιόλας.

Δημοσ.

Είχα πρόσφατα (περασμενες 2 εβδομαδες) κάμποσες συνεντεύξεις για νέα δουλειά (Αγγλία) με αρκετές διπλές συνεντεύξεις.

Στις μεγάλες εταιρίες, η συνέντευξη είναι καθαρά για να δουν τον χαρακτήρα και το άτομό σου. Μιάς και γνωρίζουν ότι αν ενδιαφέρεσαι θα στρωθείς να μάθεις το αντικείμενο που θα ασχοληθείς ακόμα και αν δεν είσαι μεγάλος γνώστης. Σε αυτές τις εταιρίες λόγω του ότι οι περισσότερες σκάνε ένα σωρό λεφτά σε ασφάλειες που είναι για δική τους προστασία, όταν σου κάνουν την πρόσφορά την θέση θα σου ζητήσουν να περάσεις ιατρικές εξετάσεις. Αυτές γίνωνται ώστε η εταιρία να ξέρει που βρίσκεται σε σχέση με εσένα και την ασφαλιστική τους. Αν είσαι εντάξει και δεν σου βρουν τίποτα, οι εταιρίες αυτές σε καλύπτουν πλήρως για ότι πάθεις αργότερα, ακόμα και αν σκοτωθείς το πρωί στο δρόμο πηγαίνωντας στην δουλειά.

Αντίθετα σε μερικές μικρές εταιρίες, η συνέντευξη επικεντρώνεται στις γνώσεις σου ως πιο σημαντικό στοιχείο και αμέσως μετά στην προσωπικότητά σου. Ωντας μικροί δεν έχουν την πολυτέλεια μιας μεγάλης εταιρίας να σε πληρώνουν για ένα μήνα μέχρι να μάθεις τα συστήματα τους και θα πρέπει από την πρώτη ημέρα να παράγεις χρήμα γι αυτούς. Συνήθως αυτές οι εταιρίες δεν σου ζητάνε ιατρικές εξετάσεις μιας και δεν ενδιαφέρονται για εσένα ως άτομο, ούτε σε καλύπτουν μέσω τον δικών τους ασφαλιστικών εταιριών.

Σχετικά με ευαίσθητα στοιχεία, οι περισσότεροι σου ζητάνε να υπογράψεις δήλωση ότι έχεις καθαρό ποινικό μητρώο, δύο άτομα από την προηγούμενη εργασία σου που μπορούν να σου γράψουν συστατική (η οποία δεν μπορεί να είναι αρνητική, αλλά μπορούν να αρνηθούν), αυτά.

Σχετικά με τις ερωτήσεις εκτός από γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της θέσης, και παραδείγματα της εργασίας σου σχετικά (προφορικά), σε ρωτάνε για τα χόμπυ σου, συνήθως μιάς και είμαι Έλληνας, ρωτάνε διεξοδικά από πιά περιοχή είμαι (με καλές προθέσεις), για την οικογένειά σου στην Ελλάδα, πως βρέθηκα Αγγλία και γιατί κ.α.

Βέβαια υπάρχουν και εταιρίες που ακολουθουν το γράμμα του νόμου και δεν μπορείς να τους στείλεις βιογραφικό. Αντίθετα συμπληρώνεις ένα σωρό φόρμες με στοιχεία που απαιτούνται από την νομοθεσία. Σε αυτές, πρέπει να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τις σεξουαλικές προτιμήσεις σου, το χρώμα σου, και άλλες πολλές τέτοιες τυπικότητες. Συνήθως αυτές είτε είναι κατακλισμένες από γέροντες που δεν έχουν ιδέα, είτε είναι σχολεία, κρατικές υπηρεσίες ή εταιρίες/υπηρεσίες όπου έχεις επαφή με κόσμο εκτός εταιρίας. Ελάχιστοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο, μιάς και κανείς δεν ασχολείται να συμπληρώνει 15 σελίδες φόρμα με προσωπικά δεδομένα. Κατά τα άλλα η τυπικούρα αυτή είναι από την νομοθεσία για την απάλειψη του ρατσισμού!

Δημοσ.

ειδικα αν ο συνεντευξιαζομενος ειναι γυναικα, εκει να δειτε ρατσισμο. αλλα το πιο κουλο ειναι το εξης. στις περισσοτερες συνεντευξεις ειχα να κανω με γυναικες, οι οποιες εχουν υιθετησει το asexual 90's σπαστικο στυλακι, τουτεστιν "I-am-a-bitch-with-balls".

Το στυλάκι γυναίκας "έχω να δω χαρά στα σκέλια μου 3 χρόνια" έχει πολύ χειρότερες επιπτώσεις,ειδικά όσο αφορά τις συνθήκες εργασίας.

Πέρα απ'την πλάκα τώρα-αν και το παραπάνω έχει μια δόση αλήθειας- όταν η ζήτηση για δουλειά είναι τόσο μεγάλη,βρίσκουν πατήματα και τα κάνουν αυτά.

Εμένα δε μ ενοχλούν τόσο οι ερωτήσεις,όσο το υφάκι του στύλ "εξαρτάσαι απο μένα,ήρθες ντυμμενος στην τρύχα για μένα...και απο όλους εσάς εκεί έξω διαλέγω όποιον θέλω για να δουλέυει 10ωρα με 700 ευρώ.

Elenablue,η υπογραφή σου έχει μεγάλη δόση αλήθειας και κολλάει στο topic αυτό γάντι.

Υ.Γ. Πάντως έχει τύχει να πάω για συνέντευξη παιδιά και να μου φερθούν άψογα..έτσι για να λέμε και τα καλά καμμια φορά. :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...