Προς το περιεχόμενο

Αποκλεισμενοι για αιμοδσια

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν εχω καταλβει γιατι ατομα με σακχαρο ή αλλες παθησεις μη μεταδιδομενες (αν δεν κανω λαθος) με μεταγγηση αιματος αποκλειονται απο αιμοδσια.

Χρειαζεται καποιος φιλος αιμα και επειδη εχω σακχαρο δεν μπορω να δωσω ενω ημουν 25 χρονια τακτικος αιμοδτης.Επισης η υπερταση τι ρολο παιζει που ειναι ανασταλτικος παραγοντας για αιμοδσια ??

Ευχαριστω.

• Super Moderators
Δημοσ.

Μήπως είναι θέμα δικής σου υγείας και όχι μεταδιδόμενου νοσήματος; Δηλαδή, εάν δώσεις αίμα θα κινδυνεύσεις εσύ;

Άλλωστε έχω την εντύπωση ότι οι βάζελοι απαγορεύεται δια νόμου να δίδουν αίμα για να μην μεταδώσουν τον βαζελισμό σε ανύποπτους κανονικούς ανθρώπους... :P

Δημοσ.
Μήπως είναι θέμα δικής σου υγείας και όχι μεταδιδόμενου νοσήματος; Δηλαδή, εάν δώσεις αίμα θα κινδυνεύσεις εσύ;

Άλλωστε έχω την εντύπωση ότι οι βάζελοι απαγορεύεται δια νόμου να δίδουν αίμα για να μην μεταδώσουν τον βαζελισμό σε ανύποπτους κανονικούς ανθρώπους... :P

Μια χαρα παιδι -που λεει ο λογος- τετοια spoiler τι τα θελεις ???

Δημοσ.

μήπως παίρνεις ινσουλίνη ή άλλα φαρμακα για την υπέρταση ?οπότε σου λέει , που ξέρουμε τι παίρνει ο καθένας...βγάζουμε έναν νόμο που ισχύει γι όλους

Δημοσ.
μήπως παίρνεις ινσουλίνη ή άλλα φαρμακα για την υπέρταση ?οπότε σου λέει , που ξέρουμε τι παίρνει ο καθένας...βγάζουμε έναν νόμο που ισχύει γι όλους

Ναι παιρνω χαπια και για τα δυο που λες. Τι θα παθω ομως ή τι θα παθει ο ληπτης ???

Ευχαριστω.

Δημοσ.

Αν παιρνεις αγωγη και για τις δυο παθησεις(διαβητης,υπερταση) σκεψου οτι τα φαρμακα που παιρνεις βρισκονται σε θεραπευτικα επιπεδα στο αιμα σου.Με αλλα λογια το αιμα που δινεις περιεχει καποια ποσοτητα του αντιδιαβητικου χαπιου(η της ινσουλινης,αναλογα) και καποια ποσοτητα αντιυπερτασικου.Αν το αιμα που θα δωσεις μεταγγιστει, ο ληπτης μπορει να παθει υπογλυκαιμια η υποταση.Δεν ειναι πιθανο γιατι η ποσοτητα ειναι μικρη,αλλα δεν μπορεις και να το αποκλεισεις.

Για να προλαβω πιθανη ερωτηση σου,δεν γινεται να γινει "αφαιρεση" των φαρμακευτικων ουσιων απο το αιμα σου μετα την αιμοληψια.Επομενως,εισαι ακαταλληλος για αιμοδοσια.

Δημοσ.
Αν παιρνεις αγωγη και για τις δυο παθησεις(διαβητης,υπερταση) σκεψου οτι τα φαρμακα που παιρνεις βρισκονται σε θεραπευτικα επιπεδα στο αιμα σου.Με αλλα λογια το αιμα που δινεις περιεχει καποια ποσοτητα του αντιδιαβητικου χαπιου(η της ινσουλινης,αναλογα) και καποια ποσοτητα αντιυπερτασικου.Αν το αιμα που θα δωσεις μεταγγιστει, ο ληπτης μπορει να παθει υπογλυκαιμια η υποταση.Δεν ειναι πιθανο γιατι η ποσοτητα ειναι μικρη,αλλα δεν μπορεις και να το αποκλεισεις.

Για να προλαβω πιθανη ερωτηση σου,δεν γινεται να γινει "αφαιρεση" των φαρμακευτικων ουσιων απο το αιμα σου μετα την αιμοληψια.Επομενως,εισαι ακαταλληλος για αιμοδοσια.

Ευχαριστω αν και οπως λες μικρη η πιθανοτητα αλλα υπαρκτη.

Βεβαια αν εχει αναγκη απο την δικη μου δυσκολη ομαδα Ο(-) ισως εχει πιο μεγαλο κινδυνο αν δεν βρισκει αιμα.

Δημοσ.
Ευχαριστω αν και οπως λες μικρη η πιθανοτητα αλλα υπαρκτη.

Βεβαια αν εχει αναγκη απο την δικη μου δυσκολη ομαδα Ο(-) ισως εχει πιο μεγαλο κινδυνο αν δεν βρισκει αιμα.

Πόσο δίκιο έχετε κ. Γιάννη. Έχοντας την ίδια ομάδα αίματος (ξέρετε, τηλέφωνα κάθε εξάμηνο για αίμα και τα σχετικά), άμα τους πω ότι παίρνω μυοχαλαρωτικά δεν δέχονται να πραγματοποιήσουν αιμοληψία, λες και παίρνω "βαριά" φάρμακα. Γιατρός δεν είμαι αλλά νομίζω ότι δεν θα ήταν έγκλημα να δοθεί σπάνιο αίμα λόγω μυοχαλαρωτικών σε κάποιον που έχει άμεση ανάγκη, όπως είπατε και εσείς.

Δημοσ.
Πόσο δίκιο έχετε κ. Γιάννη. Έχοντας την ίδια ομάδα αίματος (ξέρετε, τηλέφωνα κάθε εξάμηνο για αίμα και τα σχετικά), άμα τους πω ότι παίρνω μυοχαλαρωτικά δεν δέχονται να πραγματοποιήσουν αιμοληψία, λες και παίρνω "βαριά" φάρμακα. Γιατρός δεν είμαι αλλά νομίζω ότι δεν θα ήταν έγκλημα να δοθεί σπάνιο αίμα λόγω μυοχαλαρωτικών σε κάποιον που έχει άμεση ανάγκη, όπως είπατε και εσείς.

Αν ομως ο ληπτης του αιματος εχει αλλεργια στην ουσια που εσυ εχεις παρει?Τι γινεται τοτε?Ακριβως επειδη δε μπορεις να ξερεις,για αυτο αποκλειονται οι μη καταλληλοι δοτες.

Δημοσ.

Ξερω πολυ καλα φιλε μου

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=163572

αλλα οι γιατροι καποιους λογους θα εχουν πιστευω.

Δημοσ.

doctorkostis έχεις δίκιο. Αλλά ποτέ δεν έκρυψα τι φάρμακο πήρα και πιστεύω ότι τους ασθενείς τους ρωτάνε για αλλεργίες. Απλά είπα το παράπονό μου.

Γιάννη μακάρι να ήμουν μέλος στο insomnia το 2006.

Δημοσ.

Μπορεί να γίνει το παρακάτω ? (μάλλον όχι γιατί αν ήταν θα το έκαναν)

Εφόσον το αίμα από 4-5 άτομα διαπιστωθεί ότι είναι καλό και απαλλαγμένο ασθενειών, να αναμειχθεί και στην μεγάλη αυτή ποσότητα αίματος, η δραστική των φαρμάκων του ενός, θα χαθεί.

Δεν υπάρχει κάποιος χρόνος αναμονής ώστε αν ο δότης σταματήσει να παίρνει τα φάρμακα για κάποιο διάστημα να επανέλθει το αίμα "καθαρό" ?

Ίσως και να λέω βλακείες, δεν γνωρίζω, απλά μου φάνηκε ενδιαφέρον θέμα :)

Δημοσ.

λοιπον μια που εργαζομαι σε αιμοδοσια νομιζω πως θα πρεπει να ειναι σαφες οτι το ιστορικο που παιρνει ο γιατρος και οι αποφασεις του οσο αφορα τον αποκλεισμο, προσωρινο ή μονιμο του υποψηφιου αιμοδοτη, καθοριζονται απο τις ευρωπαϊκες οδηγιες και φυσικα τις οδηγιες του ΥΥΚΑ. συμφωνα με αυτες:

Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να δώσει αίμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συχνότητα με την οποία μπορεί κάποιος να δίνει αίμα είναι 3-4 φορές το χρόνο για τους άνδρες και 2-3 φορές το χρόνο για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μεταξύ δύο αιμοληψιών πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 60 ημερών.

Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό.

Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την αιμοδοσία.

Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης δεν πρέπει να καπνίσει για μία ώρα, να μην οδηγήσει για μία ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Εγκυμοσύνη (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και για 6-12 μήνες μετά τον τοκετό δε γίνεται αιμοληψία)

Διακοπή κύησης

Εμμηνορρυσία

Χειρουργικές επεμβάσεις

Μεταδοτικές νόσοι

Πεπτικό έλκος

Οξεία αλλεργία

Βελονισμός

Τατουάζ

Εμβόλια

Λήψη φαρμάκων

Υπερθυρεοειδισμός (για 2 έτη μετά το πέρας της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα)

Σε περίπτωση προηγηθείσας αιμορραγίας, χρόνιων ή φαρμακευτικών αλλεργιών και συχνών ιογενών λοιμώξεων γίνεται πολύ προσεκτική αξιολόγηση και εκτίμηση από τον ιατρό.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Καρδιαγγειακές νόσοι

Υπέρταση υπό θεραπεία

Νεοπλασίες

Αιματολογικές νόσοι

Αυτοάνοσες νόσοι

Ηπατίτιδα Β και C

Ηπατοπάθεια

Επιληψία

Ψυχικές νόσοι

Χρόνια νεφροπάθεια

Σακχαρώδης διαβήτης υπό αγωγή

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο που πρέπει να συμπληρώσει ο αιμοδότης:

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ

1. Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

2. Όποιος έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977.

3. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία και

4. Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

Εάν κάτι από τα παραπάνω σας απασχολεί

μπορείτε να το συζητήσετε με το γιατρό της Αιμοδοσίας

εφόσον θέλετε ή να αποχωρήσετε χωρίς να πείτε τίποτα σε κανέναν.

οι πασχοντες απο σακχαρωδη διαβητη και οσοι εχουν καποιο προβλημα με την αρτηριακη τους πιεση δεν επιτρεπεται να δινουν αιμα για τη δικη τους ασφαλεια. ωστοσο ψαχνοντας λιγο σε ξενα site ειδα και το εξης:

Diabetes/Blood Pressure

Donors with well-established (not recently diagnosed) diabetes, who are controlled by diet, oral medications and/or insulin therapy, are eligible to donate

Controlling medications must have been used in the 24 hours before donation

Donors with controlled high blood pressure by diet, oral medications are eligible to donate

http://www.cbccts.org/donating/index.htm

δεν εχουμε καποια σχετικη ενημερωση. αν στο μελλον περασει κατι αναλογο και στις δικες μας οδηγιες θα μπορουν να δινουν αιμα και αυτοι οι συνανθρωποι μας. μεχρι τοτε ομως καλο ειναι να ακολουθουμε τις οδηγιες που ισχυουν.

και φυσικα αν πεσει στην αντιληψη μου κατι αλλο σχετικα θα το ριξω και εδω asap

περαστικα και καλη δυναμη σε ολους, για τους εθελοντες αιμοδοτες να θυμαστε, απαραιτητο οταν ερχεστε στην αιμοδοσια ειναι να ξερετε ονομα επωνυμο και νοσοκομειο στο οποιο θα χρειαστει το αιμα.

Δημοσ.

Mε τόσες ομάδες αποκλεισμένων μήπως θα έπρεπε να αυξηθούν οι έλεγχοι που γίνονται στο αίμα και να μειωθούν οι προυποθέσεις για να δώσει κάποιος αιμα. Τουλαχιστον για τις σπανιες ομαδες.

Πηγε ενας φιλος μου να δώσει και δεν τον αφησαν γιατι ειχε πάει με πάνω από 3 γυναικες μεσα στο 2008... :confused:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...