evansdr Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 Καλησπερα. Στο 1ο εξαμηνο στη σχολη Ναυπηγων του ΕΜΠ,εχουμε ενα μαθημα που λεγεται Εισαγωγη στη δομη και στον προγραμματισμο Η/Υ.Σε αυτο το μαθημα,κανουμε Fortran. Εγω,οπως και αρκετα παιδια,ειμαστε απο θετικη και δεν εχουμε ξανακανει προγραμματισμο.Ακομα δεν εχουμε βιβλια και ψαχνομαστε! Μπορει καποιος απο εδω να μας πει καποιο βιβλιο ή καποιον τροπο τελοσπαντων ωστε αρχικα να μαθουμε τα βασικα(στησιμο αλγοριθμου,μεταβλητες κτλ) και επειτα καποιο βιβλιο ή κατι αλλο που να λεει <<λαικα>> τη Fortran γιατι δεν παει καλα το πραμα...
georgeuk Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 για ρίξε μια ματιά εδω http://www.cs.mtu.edu/~shene/COURSES/cs201/NOTES/fortran.html http://www.cisl.ucar.edu/hss/csg/presentations/soars_f90.ppt
DrLo Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 Η ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι "ΠΩΣ θα αρχήσω Fortran" αλλά "ΓΙΑΤΙ να αρχήσω Fortran". Το ότι είναι στο πρόγραμμα της σχολής σου (ήταν και σε μας στους Μηχ-Μηχ) δε παει να πει ότι πρεπει σόνι και καλά να ασχοληθείς σοβαρά μαζί της, εννοώ όχι πέρα από όσο χρειάζεται για να γράψεις 9-10 (δηλαδή 3-4 μέρες αν υποθέσουμε ότι κατι σκαμπάζεις από προγραμματισμό). Γενικά στο ΕΜΠ παίζουν αρκετά παπαρόμαθήματα μη τα πέρνεις όλα στα σοβαρά ... όπως είπε και ο λαγός : "Λέμε και καμιά μαλακία να περνά η ώρα"
eliascm21 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2008 Η ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι "ΠΩΣ θα αρχήσω Fortran" αλλά "ΓΙΑΤΙ να αρχήσω Fortran". Το ότι είναι στο πρόγραμμα της σχολής σου (ήταν και σε μας στους Μηχ-Μηχ) δε παει να πει ότι πρεπει σόνι και καλά να ασχοληθείς σοβαρά μαζί της, εννοώ όχι πέρα από όσο χρειάζεται για να γράψεις 9-10 (δηλαδή 3-4 μέρες αν υποθέσουμε ότι κατι σκαμπάζεις από προγραμματισμό). Γενικά στο ΕΜΠ παίζουν αρκετά παπαρόμαθήματα μη τα πέρνεις όλα στα σοβαρά ... όπως είπε και ο λαγός : "Λέμε και καμιά μαλακία να περνά η ώρα" Τόσα ξέρεις τόσα λες μεγάλε.... Όλα τα σοβαρά πολυτεχνειακά τμήματα και γενικά τα τμήματα θετικών επιστημών στον κόσμο, κάνουν και FORTRAN!!! Τι να κάνουμε, είναι η πιο γρήγορη γλώσσα όσο αφορά μαθηματικούς υπολογισμούς. Και μιλάμε τώρα για σοβαρά πανεπηστήμια ανά τον κόσμο, και για σοβαρούς επιστήμονες που ασχολούνται με αυτή. Αν η fortran ήταν νεκρή γλώσσα, θα σταμάταγε να εξελισόταν και δεν θα βγαίναν νέες εκδόσεις της (γιατί Ω ναι! η fortran εξελίσσεται, και μάλιστα οι τελευτέες εκδόσεις έχουν γίνει και πλήρος αντικειμενοστραφείς) Α και κάτι άλλο. Έχω τελιώσει τους μηχ-μηχ, δουλεύω, και μάντεψε.... Ω ναι! Ήθελαν να ξέρω fortran, και την χρησιμοποιώ καθημερινά! Οπότε αν δεν ξέρεις, πρόσεχε λίγο πριν αρχίσεις να εξαπολάς τις βρισιές σου και να δίνει και συμβουλές σε πρωτοετείς.... Ελπίζω φίλε evansdr να μην ακούσεις τις προτροπές του, και να ασχοληθείς σοβαρά με τη γλώσσα. Γιατί εκτός των όσων ανέφερα, είναι εύκολη, και είναι ότι πρέπει για κάποιον που ξεκινάει τώρα τον προγραμματισμό. Επίσης θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στις μετέπητα σπουδές σου. Όσο για το βιβλίο μπορείς να πας σε κάποια κατάστημα και να διαλέξεις μόνος σου (θα βρεις αρκετά). Αλλά δε σας δίνουν βιβλίο εκεί? Ούτε καν σημειώσεις? Αν ψάξεις στο internet θα βρεις διάφορες σημειώσεις και στα Ελληνικά από διάφορους καθηγητές. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από εκεί. Μπορείς πχ να ξεκινήσεις αυτές (είναι από τους Μηχανολόγους) http://velos0.ltt.mech.ntua.gr/kgianna/pl/notesw.html Είναι fortran 77 αλλά νομίζω σου αρκεί για αρχή. Μετά πας και στην 90. Επίσης για βιβλίο εμένα (μηχανολόγος εγώ) μου είχαν δώσει το "Το πρώτο βιβλίο της FORTRAN 77", εκδόσης Γκιούρδας. Μικρό, περιεκτικό, κατανοητό, και φτηνό!!!! Ότι πρέπει για κάποιον που ξεκινάει τον προγραμματισμό. Θα στο σύστηνα ανεπιφήλακτα Ελπίζω να βοήθησα. Ότι άλλο θες πες μου
worldcitizen Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2008 Τόσα ξέρεις τόσα λες μεγάλε....Όλα τα σοβαρά πολυτεχνειακά τμήματα και γενικά τα τμήματα θετικών επιστημών στον κόσμο, κάνουν και FORTRAN!!! Τι να κάνουμε, είναι η πιο γρήγορη γλώσσα όσο αφορά μαθηματικούς υπολογισμούς. Και μιλάμε τώρα για σοβαρά πανεπηστήμια ανά τον κόσμο, και για σοβαρούς επιστήμονες που ασχολούνται με αυτή. Αν η fortran ήταν νεκρή γλώσσα, θα σταμάταγε να εξελισόταν και δεν θα βγαίναν νέες εκδόσεις της (γιατί Ω ναι! η fortran εξελίσσεται, και μάλιστα οι τελευτέες εκδόσεις έχουν γίνει και πλήρος αντικειμενοστραφείς) Όχι έτσι ακριβώς.. Η πιο γρήγορη δεν είναι, αλλά μπορεί να "φιλοξενήσει" από τις πιο γρήγορες υλοποιήσεις σε μαθηματικούς υπολογισμούς μαζί με την C. (Σε τέτοιο επίπεδο μεγάλη διαφορά κάνει και ο compiler). Κατά την άποψή μου η Fortran είναι γτπ (μπροστά στην C δλδ). Είναι δύστροπη, έχει περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα, βγάζει ακατανόητα λάθη κτλ. Αλλά δυστυχώς έχει ένα τεράστιο πλήθος από προγράμματα και έτοιμες βιβλιοθήκες (για επιστημονικό προγραμματισμό) που δεν μεταφέρεται σε άλλη πλατφόρμα (ποιός θα πληρώσει?). Επίσης κακά τα ψέμματα, δεν εξελίσσεται.. Ναι, μπορεί να κατάλαβαν ότι πρέπει να γίνει αντικειμενοστραφείς για να μην ψοφήσει, μπορεί να την έκαναν, αλλά κανείς δεν την χρησιμοποιεί. Αυτοί που χρησιμοποιούν Fortran (ή που επιβλέπουν τα προγράμματα) κατά κόρον δεν γουστάρουν τις αλλαγές και τους "νεοτερισμούς" γι' αυτό και ασχολούνται με Fortran. Πάντως, δεν έχει σημασία το πόσο χάλια είναι, αν είναι δύστροπη, ή αν υπάρχουν πολύ καλύτερες γλώσσες να μάθεις. Αν την ζητάνε, πρέπει να την ξέρεις και τα περισσότερα προγράμματα σε αυτόν τον κλάδο είναι στην ακατονόμαστη. Links: Professional Programmer’s Guide to Fortran77 ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ FORTRAN 77 ΥΓ. Σόρρυ για το μένος, αλλά στη δουλειά κάθε φορά που ασχολούμαι με fortran βγάζω σπυριά... Πραγματικά, ποιος γράφει προγράμματα με goto πλέον ??
dop Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2008 Κάποτε είχα την ίδια άποψη για την Fortran: ποιος την χρησιμοποιεί, είναι νεκρή και άλλα τέτοια. Αποδείχτει πως όχι μόνον ήμουν λάθος, αλλά και ότι έλεγα για την Fortran ήταν γελοιότητες. Οι compilers της Fortran είναι αντίστοιχης ποιότητας, αν όχι καλύτερης, με αυτών για C. Υπάρχουν χιλιάδες γραμμών κώδικα που κάνουν σοβαρούς υπολογισμούς και ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί σε C. Και επιπλέον, η Fortran προσφέρει κάτι που οι C/C++ δε μπορούν να πετύχουν εκ σχεδιασμού: είναι side-effect free γλώσσα και το να κάνεις αυτόματο παραλληλισμό του κώδικα είναι απείρως πιο εύκολο σε σχέση με C/C++.
Επισκέπτης Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2009 Τι εποχές ψαχουλέψατε! Ενώ ήμουν φοιτητής σε σχολή πληροφορικής το 1993, ως βασική κύρια γλώσσα προγραμματισμού 'Fortran for engineers'. Επειδή δεν είχα γνώση/εμπειρία προγραμματισμού, ήταν από τα δυσκολότερα courses..Θυμάμαι ότι βελτίωσα τον βαθμό μου όταν ξαναπήρα το μάθημα στο επόμενο εξάμηνο! Από τότε έχει μείνει στα χέρια μου το βιβλίο στα αγγλικά "Fortran by Koffman&Friedman, 5th ed." Νομίζω ότι μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον που για άλλους λόγους θα ασχοληθεί με μια high user level language..
Dr.Fuzzy Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2009 Επισης μπορεις να δεις και το βιβλιο: Απο τη FORTRAN 77 στη FORTRAN 90, Στεργιος Κλημοπουλος - Αθανασιος Τσουρουλης. Μην ξεχναμε αλλωστε οτι οι πρωτες versions του Matlab ηταν γραμμενες σε FORTRAN μετα βεβαια εγινε re-write σε C (αλλα ακομα καλει FORTRAN βιβλιοθηκες μαθηματικων).
Επισκέπτης Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2009 Να δω ποιος τελικά θα ενδιαφερθεί για το 'Fortran for engineers'!
soultil Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2009 Καλησπερα. Στο 1ο εξαμηνο στη σχολη Ναυπηγων του ΕΜΠ,εχουμε ενα μαθημα που λεγεται Εισαγωγη στη δομη και στον προγραμματισμο Η/Υ.Σε αυτο το μαθημα,κανουμε Fortran. Εγω,οπως και αρκετα παιδια,ειμαστε απο θετικη και δεν εχουμε ξανακανει προγραμματισμο.Ακομα δεν εχουμε βιβλια και ψαχνομαστε! Μπορει καποιος απο εδω να μας πει καποιο βιβλιο ή καποιον τροπο τελοσπαντων ωστε αρχικα να μαθουμε τα βασικα(στησιμο αλγοριθμου,μεταβλητες κτλ) και επειτα καποιο βιβλιο ή κατι αλλο που να λεει <<λαικα>> τη Fortran γιατι δεν παει καλα το πραμα... Έλα ρε συνάδελφε!! μεχρι τώρα πάντως η fortran γενικά καλά μας τα λέει, τα θεωρητικά των υπολογιστών να δω τι θα κανουμε
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.