Lucifer Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Ξεφύγαμε απ το θέμα (το οποίο μάλλον καλύφθηκε) αλλά οι Αθεϊστές γιορτάζουν τις ονομαστικές τους εορτές; Λένε "χρόνια πολλά" Χριστούγεννα/Πάσχα/στις ονομαστικές εορτές των άλλων; Αν ναι, γιατί; Από συνήθεια; Για να μην υπάρχει κάποιου είδους "κατακραυγή" απ τον (χριστιανικό) περίγυρώ τους; Προσωπικά, όχι. Αν κάποιος τώρα είναι Χριστιανός και γιορτάζει την ονομαστική του (και το θυμηθώ, βαρύτατος παράγων) δε θα κάτσω να ψάξω και στον κατάλογο, αλλά άμα τύχει και τον δω, θα του ευχηθώ.
Wandex Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Ξεφύγαμε απ το θέμα (το οποίο μάλλον καλύφθηκε) αλλά οι Αθεϊστές γιορτάζουν τις ονομαστικές τους εορτές; Λένε "χρόνια πολλά" Χριστούγεννα/Πάσχα/στις ονομαστικές εορτές των άλλων; Αν ναι, γιατί; Από συνήθεια; Για να μην υπάρχει κάποιου είδους "κατακραυγή" απ τον (χριστιανικό) περίγυρώ τους; Ξεφύγαμε κατα πολύ. Δυστυχώς υπάρχει. Αν ήμασταν για παράδειγμα σε άλλη χώρα θα γινόταν το αντίστοιχο πάλι. Έχω ένα φίλο που το έχει δηλώσει και ποτέ δεν μου λέει χρόνια πολλά στην ονομαστική γιορτή μου και το έχει δηλώσει. Μόνο στα γενέθλια μου. Γιατί εγώ να τον κράξω; Lucifier όπως και εγώ λές χρόνια πολλά γιατί γιορτάζει ο άλλος. Χαίρεται για κάτι και του μεταφέρεις ευχές. Όπως αν θα γιόρταζε κάποιος με άλλη θρησκεία.
soturin Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Ξεφύγαμε απ το θέμα (το οποίο μάλλον καλύφθηκε) αλλά οι Αθεϊστές γιορτάζουν τις ονομαστικές τους εορτές; Λένε "χρόνια πολλά" Χριστούγεννα/Πάσχα/στις ονομαστικές εορτές των άλλων; Αν ναι, γιατί; Από συνήθεια; Για να μην υπάρχει κάποιου είδους "κατακραυγή" απ τον (χριστιανικό) περίγυρώ τους; ε ναι είναι και εθιμικό, όπως και με τις διακοπές όλα αυτά αφορμές είναι, για τις μεταξύ μας σχέσεις, για να ευχεσαι και να περνας καλά όπως προχτές, 4 άθεοι κουμούνια μήτσοι κάναν μπαρμπεκιου "για του αγίου δημητρίου" (δουλειές τότε)
gnsX Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Ε και αμα πει χρόνια πολλά ο άθεος τι έγινε;Αυτοί που κρεμάν τα Χριστούγενα Αγιο-Βασίληδες τι σημαίνει ότι πιστεύουν ότι υπάρχει; Και για όσους έχουν απορία τι κάνει πριν τα Χριστούγεννα(εκτός απο το να πίνει coca cola)
Lucifer Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Εγώ πάντως τη μεγάλη Πέμπτη τη γιορτάζω με τσιμπούσι κάθε χρόνο.
ellilili Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 δεν χρειάζεται πιάhttp://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=31.07.2008,id=20267392 http://atheoi.org/apallagi/ Ισχύει τελικά ή όχι? Εμας στο σχολείο μας είπαν οτι κάτι τέτοιο τελικά δεν υφίσταται...
antonl Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Ε και αμα πει χρόνια πολλά ο άθεος τι έγινε;Αυτοί που κρεμάν τα Χριστούγενα Αγιο-Βασίληδες τι σημαίνει ότι πιστεύουν ότι υπάρχει;[...] Τίποτα δεν έγινε. Απορία μου ήταν με αφορμή έναν γνωστό μου που ανήκει σε κάποια χριστιανική αίρεση/μη mainstream θρησκεία και δεν συμμετέχει ούτε εύχεται σε γιορτές. Φυσικά και δε σημαίνει ότι πιστεύουν στον χαρούμενο Άγιο που πετάει με το έλκηθρο και μοιράζει δώρα. Απλά είναι ένα κομμάτι του (εμπορευματοποιημένου πλέον) Χριστιανισμού που πλέον είναι μάλλον κομμάτι της γενικότερης δυτικής κουλτούρας. Εγώ πάντως τη μεγάλη Πέμπτη τη γιορτάζω με τσιμπούσι κάθε χρόνο. Εγώ συνήθως μετά την περιφορά του επιταφίου
Fidelio Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Εντελώς παρενθετικά, το "φαινόμενο" που λέγεται σύλλογος γονέως και κηδεμόνων ουδώλως αποκλειστικά Ελληνικό είναι. Τα ίδια (και χειρότερα, ενίοτε) συμβαίνουν στο εξωτερικό. Γενικά, αν θέλουμε να ελπίζουμε πως τα πράγματα θα "βελτιωθούν" (κατά την αντίληψη του καθενός μας, έστω) ενδεχομένως θα ήταν οφέλιμο να πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε ή αυτομαστιγωνώμαστε πως είμαστε οι καλύτεροι-χειρότεροι στον κόσμο. Παν μέτρον, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών. Ναι, δεν είχα σκοπό να δώσω ανθελληνικό χρώμα στο πρόβλημα που συζητείται σε αυτό το thread ακόμα και αν είχα στο μυαλό μου την σύγκριση με πρότυπα σχολεία του εξωτερικού , οκ κάνω και λίγο πλάκα ενω κουβαλάω και τις δικές μου "λαμπρές" αναμνήσεις απο το σχολείο και έχω καταλάβει οτι γενικώς στο θέμα αυτό ξεκινήσαμε μόλις προσφατα να ξεφευγουμε απο μπερδεμένες καταστασεις, ιστορικά . Σαφώς αναγνωρίζω οτι υπάρχουν παιδαγωγοί έλληνες , πανεπιστημιακοί, που έχουν κάνει την ζωή τους μια ολολκληρη έρευνα για την εκπαίδευση, οτι υπάρχουν καλοί εκπαιδευτικοί με γερά στομάχια όπως και συλόγους γονέων σωστά οργανωμένους. ps . Πάντως η συζήτηση η συγκεκριμένη κακώς μπαίνει για άλλη μια φορά στα άδυτα του θεισμού, της θρησκείας - σχέσης πολιτείας και δεν συμαζεύεται - το ΓΙΑΤΙ, νομίζω οτι έχει ήδη εξηγηθεί σε πιο πίσω ποστς. ps.2 Μόλις συνηδτοποιώ οτι προσπάθησα να κάνω ένα σοβαρό ποστ , πίκρα.
BLISS Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Λένε "χρόνια πολλά" Χριστούγεννα/Πάσχα/στις ονομαστικές εορτές των άλλων; Αν ναι, γιατί; Από συνήθεια; Αφου απο συνηθεια γιορταζουν αυτες τις μερες ουτως η αλλως γιατι να μην τους ευχηθει καποιος τριτος; Δεν ασχολουνται με την θρησκευτικοτητα της ημερας. Με το ποσα κουλουρακια και παστουλες θα παρουν για να κερασουν ασχολουνται (απο τα φτηνα ε...) και τι κολωνια θα τους κανει δωρο ο/η ταδε... Και σε τελικη αναλυση, αν θελεις να ευχηθεις σε καποιον, να ζησει χρονια πολλα, προφανως δεν σε απασχολει αν ειναι θειστης, πολυθειστης, 12θειστης και δε συμμαζευται...
Berolinezos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Λένε "χρόνια πολλά" Χριστούγεννα/Πάσχα/στις ονομαστικές εορτές των άλλων; Αν ναι, γιατί; Από συνήθεια; Περισσότερο για να τον τιμήσουν, να του δείξουν την αγάπη τους ή την φιλία τους είναι μιά απο τις ελάχιστες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, μή πεί κανείς οτι όταν λέει Χρόνια Πολλά σε κάποιον Μιχάλη έχει στο μυαλό του τον αρχάγγελο Γαβριήλ.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 ps . Πάντως η συζήτηση η συγκεκριμένη κακώς μπαίνει για άλλη μια φορά στα άδυτα του θεισμού, της θρησκείας - σχέσης πολιτείας και δεν συμαζεύεται - το ΓΙΑΤΙ, νομίζω οτι έχει ήδη εξηγηθεί σε πιο πίσω ποστς. Έχουν εκτροχιαστεί (ή ακολουθήσει τη "φυσική τους πορεία") πολλές αξιόλογες συζητήσεις, είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Ειδικά στο θέμα της θρησκείας, που οι θαμώνες έχουν κομμάτι μονόπατες απόψεις, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήξουμε σε τραγόπαπες, εσείς κι εμείς, φόρους και άλλα τέτοια. Ειδικά από τη στιγμή που, πως να το κάνουμε, το μάθημα των θρησκευτικών (όπως τουλάχιστον το θυμάμαι πριν δύο δεκαετίες παρά κάτι ψιλά) ήταν τραγικά δομημένο... ps.2 Μόλις συνηδτοποιώ οτι προσπάθησα να κάνω ένα σοβαρό ποστ , πίκρα. Το ίδιο έχω αισθανθεί κι εγώ πολλές φορές, σε καταλαβαίνω απόλυτα.
Wandex Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 ps . Πάντως η συζήτηση η συγκεκριμένη κακώς μπαίνει για άλλη μια φορά στα άδυτα του θεισμού, της θρησκείας - σχέσης πολιτείας και δεν συμαζεύεται - το ΓΙΑΤΙ, νομίζω οτι έχει ήδη εξηγηθεί σε πιο πίσω ποστς.ps.2 Μόλις συνηδτοποιώ οτι προσπάθησα να κάνω ένα σοβαρό ποστ , πίκρα. Χε χε. Ναι χάθηκε στα άδυτα θεϊσμού και αθεϊσμου και για το πότε χλαπακιάζουμε κρέατα. Πρέπει μάλλον όλοι να αρχίσουμε (και εγώ μαζι)να σεβόμαστε τα πιστεύω του άλλου όποια και αν είναι αυτά.
Narayan Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Εδώ βλέπω μία αντίφαση, νομίζω δηλαδή.Ποιά είναι η σωστή κατεύθυνση; Άρα θα κάνεις και εσύ αυτό που κάνουν όλοι να δείχνουν προς μια κατεύθυνση. Αν η κόρη σου δείξει κάτι τελείως άλλο από αυτό που πιστεύεις εσύ, θα είναι εκτός σωστής κατεύθυνσης; Νομίζω ότι το σωστό είναι να μην δείχνουμε τίποτα. Ο καθένας να μεταφέρει τα πιστεύω του αλλά ποτε μα ποτε να μην δείχνει. Όταν τα παιδιά φτάσουν σε μια ηλικία που μπορουν να αξιολογήσουν κάτι με επιχειρήματα και να κρίνουν τότε μάλιστα. Είναι πολύ λεπτό το θέμα. Δεν υπάρχει αντίφαση - ο κάθε γονέας έχει καθορίσει έναν τρόπο να μεγαλώσει το παιδί του, τον οποίο ο ίδιος θεωρεί το πιο σωστό. Δεν έχει σχέση με τα "πιστεύω" μου, είναι αυτό που λέμε πως ο γονέας είναι "παρών" και δεν αφήνει το παιδί να μεγαλώσει μόνο του, διότι τότε μάλλον θα έχει μετέπειτα άλλα προβλήματα που δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία. Το να πω στην κόρη μου π.χ. πως δεν πρέπει να χτυπάει τα άλλα παιδιά στο σχολείο δεν πηγάζει από το ερώτημα της "πίστης" ή της "μη πίστης", αλλά είναι μία κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά που όλοι ανεξαιρέτως αποδέχονται. Μάλλον δεν κατάλαβες. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον αθεϊσμό για δικά τους θέματα. Και ναί είναι θρησκεία. Έχουν τα ίδια πιστεύω κατά βάθος και χρησιμοπιούν τις ίδιες μεθόδους. Άσχετα αν υπάρχει άλλη επικεφαλιδα. Ο Αθεϊσμός δεν είναι θρησκεία. Ούτε ήταν, ούτε θα γίνει. Η θρησκεία είναι μία συννειδητή επιλογή για πίστη σε κάτι υπερφυσικό, το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις γνώσεις που έχουμε. Με το να μην επιλέξω να πιστεύω πως υπάρχει κάτι τέτοιο, είτε λέγεται "Ο Ων", "Αλλάχ", "Άγιος Βασίλης", "Νεράιδα", "Δράκουλας" ή οτιδήποτε παρόμοιο, δεν σημαίνει πως "πιστεύω" στην μη ύπαρξή τους. Απλά δεν βλέπω καμμία απόδειξη που να υποδεικνύει την ύπαρξή τους, ως εκ τούτου δεν είναι θέμα πίστης αλλά κριτικής σκέψεως. Καλό.Αλλά γιατί να λέμε διακοπές 15αυγουστου, Χριστουγέννων, πάσχα; Και όλοι να κλαίγονται να θέλουν διακοπές τότε επειδή είναι και καλά γιορτές; Με άλλα λόγια υποστηρίζεις πως 1) είναι καλό να έχουμε θρησκεία, επειδή έχουμε και αργίες λόγω των εορτών της και 2) πως εμείς που δεν "πιστεύουμε" είμαστε υποκριτές, επειδή μας αρέσουν οι αργίες. Αρκετά εσφαλμένη λογική μπορώ να πω...
punky Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Μερικές βιαστικές σκέψεις: 1. Δεδομένου του θεοκρατικού χαρακτήρα αυτής της μικρής ηλιόλουστης πατρίδας, ισχυριζόμαστε ότι δάσκαλοι νομιμοποιούνται να γίνουν μόνο όσοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι; 2. Αν την περίοδο 1967-1974 κάποιος δημόσιος υπάλληλος ξήλωνε τη φωτογραφία του ομορφάντρα Γ. Παπαδόπουλου από τον τοίχο της υπηρεσίας του, θα ήταν ήρωας; Θα ήταν παράνομος; Θα έπρεπε να παραιτηθεί/μεταναστεύσει μέχρι η χώρα να ξαναγίνει συμβατή με τα πιστεύω του; Ή θα ήταν νόμιμος γιατί η χούντα ήταν παράνομη; Και γιατί θα ήταν παράνομη; Επειδή γεννήθηκε εδώ η δημοκρατία και είναι το σωστό πολίτευμα; 3. Αντίστοιχα θα μπορούσε το σχολείο να ισχυριστεί ότι είστε ελεύθεροι να διαλέξετε όποιον σεξουαλικό προσανατολισμό θέλετε (στο μέλλον), αλλά είστε υποχρεωμένοι να τον φάτε στα πέντε σας, από τον δάσκαλο της σεξουαλικής αγωγής "γιατί έτσι κάνουμε εμείς εδώ, άμα θέλετε μείνετε αγ(ρ)άμματοι"; Το μάθημα της χριστιανικής προπαγάνδας (όπως και καμίας θρησκευτικής προπαγάνδας) δεν έχει καμία δουλειά στο σχολείο. Θα πει κανείς τώρα, τι νόημα έχει να τα συζητάμε (πάλι) όλα αυτά, όταν ο αντίλογος είναι (πάλι) του τύπου: "βολεψάκηδες-άθεοι-που-παίρνετε-άδεια-τα-χριστούγεννα" και "εγώ δεν πιστεύω στους παπάδες και στην εκκλησία αλλά στο θεό", βολικά αφαιρώντας βέβαια από την εξίσωση τους εφευρέτες αυτής της ανυπόστατης πεποίθησης. Το νόημα είναι να θυμίζουμε σε όλους αυτούς πως υπάρχουμε και δεν κυβερνά καθολικά τον κόσμο η δική τους στρεβλή λογική. Ελάχιστες πιθανότητες δίνουμε στο να συνεννοηθούμε.
soturin Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2008 Εγώ πάντως τη μεγάλη Πέμπτη τη γιορτάζω με τσιμπούσι κάθε χρόνο. την καλύτερη γέυση το πιτόγυρο την έχει στον επιτάφιο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.