Προς το περιεχόμενο

Μια ερώτηση για κοινόχρηστα...

SL9S9

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν ξερει κανεις, το ΠΑΓΙΟ που αναφερεται στην αποδειξη κοινοχρηστων, το πληρώνει ο ενοικιαστής ή ο ιδιοκτήτης; Και υπαρχει καπου κανενας κανονισμος για να το αποδειξω;

Το παγιο ειναι μικρο της ταξης των 10-20 ευρώ το μήνα. Ξέρω οτι αν εχει εργα η οικοδομή (πχ βαψίματα κλπ) τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης. Αλλα το παγιο δεν ειναι χρηματα που μαζευουν για τετοιους σκοπούς; Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Ναι αυτό είναι το πάγιο, στην ουσία καβατζώνει η πολυκατοικία κάποια λεφτά για να κάνει αποθεματικό ώστε αν προκύψει κάτι πχ ζημιά, βάψιμο, αλλαγή καυστήρα σε φ.α και είναι λογικό για εμένα να τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης αν το αποθεματικό πηγαίνει για την συντήρηση της πολυκατοικίας.

Είναι πολύ πιθανό να περιγράφεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας, αν μπορείς ψάξτο εκεί.

Δημοσ.

Εφοσον περιλαμβανεται στα κοινοχρηστα, το πληρωνει ο ενοικιαστης.

Μπορεις βεβαιως, να αρνηθεις να το πληρωσεις, με ο,τι συνεπαγεται :fear:

Δημοσ.

Και αν πηγαινει για αγορα πετρελαιου?

Επισης οσο -καλως ή κακως!- αποτελει μερος των κοινοχρηστων πολυκατοικιας,

εκτος και προβλεπεται διαφορετικα στο μισθωτηριο, πληρωνεται απο ενοικιαστη.

Μπορεις να αρνηθεις να το πληρωσεις.

Αλλα θα το βρεις μπροστα σου μετα, ακομη και εμμεσα, πχ με αυξηση ενοικιου :fear:

Δημοσ.

πρατας ολα τα χαρτια και δυο μηνες πριν φυγεις κανεις "την σουμα" ( προσθεση ) και του λες τοσα σου αναλογουν.. και τα αφαιρεις απο το ενοικιο. ναι ο ιδιοκτήτης τα πληρωνει. ( εγω δεν το ηξερα καν οι διαχειριστρια της πολυκατοικιας μου το ειπε ! )

βεβαια ειναι και αναλογα την συμφωνια. ( ολο το χρονο δεν νομιζω να μαζευτουν πανω απο 45 ευρω... ) το πολυ πολυ αν δεν το δεχτει ...#@@#@##@... και πατσισατε!

Δημοσ.

Ωραια, αλλα επειδη το "μου ειπε ο/η οποιοσδηποτε οτιδηποτε", δεν σημαινει (σχεδον) τιποτα,

ετουτο γραπτο, υπαρχει καπου [και εχει ισχυ νομου]?

Αν ναι να το μαθουμε συγκεκριμενα, γιατι τα μισθωτηρια που εχω δει, αναφερουν <εξοφληση κοινοχρηστων>

-και δε θυμαμαι να παιζουν εξαιρεσεις σε αυτη...

Επιπλεον, το τι ειναι λογικο ή οχι, επισης δε σημαινει πολλα, στην πραξη...

Π.χ., περισσοτερο "παραλογο", ειναι το να πληρωνω κοινοχρηστα

και για τους κοινοχρηστους χωρους, που οχι απλως δε μου επιτρεπουν να χρησιμοποιω (!)

αλλα και δε μου ανηκουν (!!) ιδιοκτησιακα, μολονοτι κοινοχρηστοι :eek:

Παραδειγμα? Παρκινγκ.

Δημοσ.

Το παγιο ειναι μικρο της ταξης των 10-20 ευρώ το μήνα.

Μικρό? Εγώ πληρώνω περίπου 15 € συνολικά.

Εφοσον περιλαμβανεται στα κοινοχρηστα, το πληρωνει ο ενοικιαστης.

Έχεις λάθος.

Οτιδήποτε υπάρχει στα κοινόχρηστα δεν είναι απαραίτητα του ενοικιαστή. Αν η εταιρεία διαχείρισης της πολυκατοικίας είναι σωστή θα πρέπει να αναγράφει ποιος πληρώνει τι.

Πχ για χριστουγεννιάτικα στολίδια προφανώς πληρώνει ο ενοικιαστής, αλλά για αγορά επίπλων κοινόχρηστων χώρων ή δεντροφύτευση πληρώνει ο ιδιοκτήτης.

Και αν πηγαινει για αγορα πετρελαιου?

Η αγορά πετρελαίου δεν είναι μέσα στα πάγια. Άλλη ποσότητα καις τον ένα μήνα, άλλη τον άλλο. Επίσης, όπως είπε ο Timour21 το πάγιο πληρώνεται για απρόοπτες καταστάσεις όπως ζημιά. (από όσο μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν πληρώνουμε πάγια)

Επισης οσο -καλως ή κακως!- αποτελει μερος των κοινοχρηστων πολυκατοικιας,

εκτος και προβλεπεται διαφορετικα στο μισθωτηριο, πληρωνεται απο ενοικιαστη.

Ισχύει το ίδιο με πάνω. Μην μπερδεύεσαι με τη λέξη "κοινόχρηστα".

Το μισθωτήριο δεν έχει να κάνει. Οτι απευθύνεται στον ιδιοκτήτη το αφαιρείς από το ενοίκιο και του δείχνεις το δικαιολογητικό.

Δημοσ.

Το μισθωτήριο δεν έχει να κάνει. Οτι απευθύνεται στον ιδιοκτήτη το αφαιρείς από το ενοίκιο και του δείχνεις το δικαιολογητικό.

Πολυ ωραια, βαση ποιου νομου* ομως?

[Προφανως δε θα πουμε: το διαβασαμε στο χ forum :-)]

Κι η παρατηρηση / απορια μου για το ιδιοκτητο - κοινοχρηστο παρκινγκ παραμενει.

Να προσθεσω αλλη μια:

σχεδον ολο το τετραγωνο (οχι πεζοδρομιο) σε πολυκατοικια οπου εμενα παλιοτερα,

το ειχε κλεισει, πλην της εισοδου, ενα "καταστημα" τσιπουραδικουζερι.

Οπου κλεισιμο = αυθαιρετη κλειστη σκεπαστη κατασκευη, σε χωρο εννοειται (sic) κοινοχρηστο...

Κι ομως πληρωνα[με] και για τον κοινοχρηστο εκεινο χωρο, που δεν μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε,

ουτε απο μεσα του να περασουμε καν -εκτος και παραγγελναμε ποικιλια :mad:

*Συμπερασμα: η "λογικη", αν ειναι μονη της, δε βοηθα πολυ.

-----Προστέθηκε 12/2/2009 στις 05 : 30 : 05-----

Πχ για χριστουγεννιάτικα στολίδια προφανώς πληρώνει ο ενοικιαστής, αλλά για αγορά επίπλων κοινόχρηστων χώρων ή δεντροφύτευση πληρώνει ο ιδιοκτήτης.

Ουπς, με το συγκεκριμενο παραδειγμα, ειναι σα να χαρακτηριζεται /

εξεταζεται / κρινεται, η καθε περιπτωση / περισταση χωριστα... :whistle:

Απο ποιους ? Απο κανονισμο πολυκατοικιας (χλωμο) ? Απο Γενικη Συνελευση ?

Αν δεν υπαρχει ξεκαθαρος νομος -ισως κατι σε δικαιο πολυκατοικιας ?-

εν ολιγοις, μπλεξαμε: πιασε το αυγο και κουρευτο, κουλουβαχατα :cry:

Δημοσ.
πρατας ολα τα χαρτια και δυο μηνες πριν φυγεις κανεις "την σουμα" ( προσθεση ) και του λες τοσα σου αναλογουν.. και τα αφαιρεις απο το ενοικιο. ναι ο ιδιοκτήτης τα πληρωνει. ( εγω δεν το ηξερα καν οι διαχειριστρια της πολυκατοικιας μου το ειπε ! )

Και εμενα αυτη μου φαίνεται καλή λύση

..και μετα σε παει στα δικαστήρια;

βεβαια ειναι και αναλογα την συμφωνια. ( ολο το χρονο δεν νομιζω να μαζευτουν πανω απο 45 ευρω... ) το πολυ πολυ αν δεν το δεχτει ...#@@#@##@... και πατσισατε!

Ολο το χρόνο μαζεύονται τουλάχιστον 12 μήνες χ 10€ = 120€. Σε 3 χρόνια 360 γιατι να τα χαρισουμε; Ακομα δεν βρηκα τιποτα επισημο να το αποδεικνύει.

Δημοσ.

Εγώ παιδιά, δεν καταλαβαίνω τι ειναι αυτό το ΠΑΓΙΟ που πληρώνετε.

έχει Πάγια έξοδα η πολυκατοικία;

Ναι, έχει. Να απαριθμούνται αναλυτικά στα ειδοποιητήρια κάθε μήνα : συνεργείο καθαρισμού, συντηρηση ασανσέρ, κηπουρός, κλπ.

όπως (φαντάζομαι) απαριθμούνται αναλυτικά τα τακτικά, αλλα μεταβλητά, έξοδα: ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Πετρέλαιο.

και μετά ειναι το Αποθεματικό. ( Μαλλον, αυτό εννοείτε "πάγιο"; ..)

ειναι ενα ποσό που ζητάει ο διαχειριστής, για να έχει μετρητά στο ταμείο να πληρώσει :

1. έκτακτα έξοδα (πχ. βλάβες που πρέπει να διορθώνονται αμέσως, και όχι να περιμενει τον επόμενο μήνα να τα χρεώσει και να τα μαζέψει, όπως του ασανσερ)

2. μεγάλα έξοδα, που εχουν συμφωνηθει σε συνελευση, να δινονται λιγα-λίγα για να μην τα ζητήσει μονομιάς (πχ. εγκατασταση φυσικου αερίου, αλλαγή ασανσερ,κλπ)

Κανονικά, το αποθεματικό πρέπει να το πληρώνει ο Ιδιοκτήτης, όχι ο ενοικιαστής.

εκτός άν... υπάρχει ειδική συμφωνία

ή ... δες παρακάτω:

Εγώ, σαν διαχειριστής ζητάω ενα ποσό, σαν προκαταβολή για την αγορά πετρελαίου. Το χρεώνω, 5 μηνες το χρόνο (Μαιο-Σεπτ που δεν λειτουργεί το καλοριφέρ). Τους μηνες που δουλευει η θερμανση χρεώνω "πετρέλαιο", και καθόλου αποθεματικό.

Ετσι, κανω μια πιο ομαλή κατανομή στο έτος. Αν για τη θέρμανση μια σαιζόν (Οκτ-Απρίλιος), χρειάζομαι πχ. 3.000 ευρώ, μαζευω τα 1.000 το καλοκαίρι σαν αποθεματικό, και τα υπόλοιπα το χειμώνα.

Που προς το παρόν το ονομάζω "αποθεματικό" αλλα μπορει να το αλλάξω καποια στιγμή. Εχω μόνο έναν ενοικιαστή στο κτίριο, και τον ειδοποίησα να μην τα ζητάει τα λεφτά απο τον ιδιοκτήτη επειδη βλέπει "αποθεματικό", διοτι ειναι για αγορά πετρελαίου. Αμφιβάλω αν το ήξερε, αλλα αν δεν του το έλεγα, θα μπορούσε να τα ζητάει.

• 10 μήνες μετά...
Δημοσ.

για να μην ανοιγω νεο θεμα...

τα κοινοχρηστα σε βγαινουν στο ονομα του ιδιοκτητη ή του ενοικιαστη;

εφοσον τα πληρωνω εγω (ο ενοικιαστης) δεν ειναι παραλογο να ειναι σε αλλο ονομα;

ξερει κανεις τιποτα;

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Μένω σε μια πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση και τα κοινόχρηστα μου έρχονται ανάλογα με το πόσο πετρέλαιο βάζουμε, αντί με το πόσο καίμε. Για παράδειγμα το μήνα Δεκέμβριο έκαψα 25 ώρες και πλήρωσε για αυτές 16€. Το μήνα Ιανουάριο έκαψα 29 ώρες και πλήρωσα 44€. Το μήνα Δεκέμβριο βάλαμε 500 λίτρα, ενώ το μήνα Ιανουάριο βάλαμε 1400 λίτρα. Η αυτόνομη θέρμανση δεν είναι για να πληρώνεις ότι καις; Εκτός αν υπάρχει άλλη ταρίφα για πάνω από 25 ώρες (χαχα)!! Τη διαχείριση την έχουμε δώσει σε εταιρεία.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Γεια σας παιδιά...είμαι νέος στο forum και θέλω τη βοηθειά σας. Στο θέμα μας...είμαι φοιτητής και μένω σε μια σοφίτα 38τ.μ, δηλ 50τ.μ γιατί θεωρείται κοινόχρηστος χωρος και καίω ρεύμα από τα κοινόχρηστα με τα συνακόλουθα, λέβητας και ρεύμα. Ως αποτέλεσμα να μου έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ 180eu. Μετρηση (Οκτώβριος-Φεβρουάριος). Σήμερα, το ρολόι γράφει ότι σε ένα μήνα έχω κάψει 370 κwh. H σοφίτα είναι στον 2ο όροφο και υπάρχουν από κάτω αλλα 3 διαμερίσματα.(1ο 130τ.μ και τα άλλα 2 από 80 τ.μ, χοντρικά). Είναι φυσιολογικό αυτό; Σας παρακαλώ απαντήστε μου γιατί έχω απελπιστεί. Υπάρχει κάτι το σκοτεινό α;πό την πλευρά των ιδιοκτητών που μένουν ακριβώς από κάτω μοu; Τι θα πρέπει να κάνω για να βρω μια λύση; Ευχαριστώ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...