Προς το περιεχόμενο

Προγραμμα απεικονισης δραστηριοτητας δισκου

screenshot

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όταν ο δίσκος γυρίζει, το κάνει με σταθερή ταχύτητα στις , εκτός από τα spin up και spin down (ξεκίνημα-σταμάτημα).

Η ταχύτητα αυτή είναι συνήθως:

5400 rpm (rotates per minute) για τους 2.5''

7200 rpm για τους 3.5''

10000 rpm για τους WD Raptor και Velociraptor

15000 rpm για τους scsi

Αυτό που κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς είναι οι κεφαλές.

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να δείχνει την κίνηση περιστροφής του δίσκου γιατί δεν θα αποσκοπούσε σε τίποτα απολύτως. Οποιοδήποτε γραφικό που να δείχνει κάτι να γυρίζει θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δείχνει την περιστροφή του δίσκου.

Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά τι εννοείς.

Δημοσ.

Δεν χρειαζοταν να αναφερεις τα εγκυκλοπαιδικα, τα γνωριζω.

Βεβαιως και ειναι χρησιμο ενα τετοιο προγραμμα. Να βλεπεις ποτε κινειται ο δισκος χωρις να περιμενεις απ το φωτακι. O δισκος γυριζει συνεχεια?...

Εχω ηδη το SystemMonitor που δειχνει σε μια καθετη μπαρα αναμεσα σε αλλα και την κινηση του δισκου(HDD Ι/Ο, Seek και loader, με νουμερα και mini κινουμενα γραφηματα. Ξερεις τι ειναι το I/O?)

Θα ηθελα ομως ενα καλυτερο αποκλειστικα για τον δισκο.

Δημοσ.
Δεν χρειαζοταν να αναφερεις τα εγκυκλοπαιδικα, τα γνωριζω.

Σόρυ... :-)

Βεβαιως και ειναι χρησιμο ενα τετοιο προγραμμα. Να βλεπεις ποτε κινειται ο δισκος χωρις να περιμενεις απ το φωτακι. O δισκος γυριζει συνεχεια?...

Όταν δουλεύει ναι, γυρίζει συνέχεια με σταθερή ταχύτητα. Το λαμπάκι δείχνει πότε "διαβάζει" ο υπολογιστής από τον δίσκο, όχι πότε γυρίζει ο δίσκος.

Εχω ηδη το SystemMonitor που δειχνει σε μια καθετη μπαρα αναμεσα σε αλλα και την κινηση του δισκου(HDD Ι/Ο, Seek και loader, με νουμερα και mini κινουμενα γραφηματα. Ξερεις τι ειναι το I/O?)

Ι/Ο είναι το input/output και δείχνει πότε μετακινούνται δεδομένα από και προς τον δίσκο.

Δεν δείχνει την κίνηση το δίσκου αλλά πως κινούνται τα δεδομένα.

Δημοσ.

Όταν δουλεύει ναι, γυρίζει συνέχεια με σταθερή ταχύτητα. Το λαμπάκι δείχνει πότε "διαβάζει" ο υπολογιστής από τον δίσκο, όχι πότε γυρίζει ο δίσκος.

Oταν λες "οταν δουλευει" να υποθεσω οτι εννοεις οταν το pc ειναι ON?

Ας υποθεσουμε οτι εχω 4 σκληρους δισκους 7200rpm στο συστημα μου. Οταν το ανοιξω σημαινει και και οι 4 σκληροι θα περιστρεφονται συνεχεια στα 7200rpm, μεχρι να κλεισω το συστημα μου?

Ωστε το λαμπακι δειχνει πότε "διαβαζει"... Πότε "γραφει" δεν το δειχνει?

Ι/Ο είναι το input/output και δείχνει πότε μετακινούνται δεδομένα από και προς τον δίσκο.

Δεν δείχνει την κίνηση το δίσκου αλλά πως κινούνται τα δεδομένα.

Οk, και οταν μου λεει

ΗDD I/O

177KB

τι σημαινει αυτο? απο ή προς? (το νουμερο αλλαζει διαρκως)

• Super Moderators
Δημοσ.
Oταν λες "οταν δουλευει" να υποθεσω οτι εννοεις οταν το pc ειναι ON?

Ας υποθεσουμε οτι εχω 4 σκληρους δισκους 7200rpm στο συστημα μου. Οταν το ανοιξω σημαινει και και οι 4 σκληροι θα περιστρεφονται συνεχεια στα 7200rpm, μεχρι να κλεισω το συστημα μου?

Ωστε το λαμπακι δειχνει πότε "διαβαζει"... Πότε "γραφει" δεν το δειχνει?

ναι τα platters γυρίζουν συνέχεια σε max speed όταν ο δίσκος τροφοδοτείται με ρεύμα ακόμα και αν δεν τον έχεις συνδέσει με SATA καλώδιο με την μητρική...

το led δείχνει το HDD activity, δλδ read/write/seek, δυστυχώς όμως δεν μπορείς από αυτό να καταλάβεις τι κάνει πότε...

Δημοσ.

Για Windows υπάρχει ένα σχετικό utility από Sysinternals, το DiskMon:

>http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896646.aspx

DiskMon is an application that logs and displays all hard disk activity on a Windows system. You can also minimize DiskMon to your system tray where it acts as a disk light, presenting a green icon when there is disk-read activity and a red icon when there is disk-write activity.
Δημοσ.
ναι τα platters γυρίζουν συνέχεια σε max speed όταν ο δίσκος τροφοδοτείται με ρεύμα ακόμα και αν δεν τον έχεις συνδέσει με SATA καλώδιο με την μητρική...

το led δείχνει το HDD activity, δλδ read/write/seek, δυστυχώς όμως δεν μπορείς από αυτό να καταλάβεις τι κάνει πότε...

Γιαυτο ζητησα ενα εξειδικευμενο προγραμμα που να τα απεικονιζει.

Ποια platters? Μη το μπερδευουμε, αυτο που ισχυει ειναι οτι οταν ανοιγω τον υπολογιστη ο velociraptor μου θα γυριζει στανταρ στις 10000 rpm μεχρι να κλεισω τον υπολογιστη, σωστα?

Αρα ετσι εξηγειται ο θορυβος... το μοτερακι του σκληρου δεν κανει θορυβο?

• Super Moderators
Δημοσ.

για πρόγραμμα δεν έχω ψάξει δεν γνωρίζω :-(

ένας σκληρός δίσκος έχει κεφαλές (heads) και μαγνητικές πλακέτες (platters)...

οι μαγνητικές αυτές πλακέτες είναι που περιστρέφονται σταθερά στις πχ 10000rpm στον Velociraptor...

και το μοτέρ κάνει θόρυβο και τα platters και οι κεφαλές...

Δημοσ.

Ασε τις κεφαλες, κοιταμε να δουμε τι γινεται οταν ο δισκος ειναι idle.

Αυτες οι μαγνητικες πλακετες πανω στον δισκο δεν βρισκονται? Εαν γυριζει ολοκληρος ο δισκος δεν θα γυριζουν κι αυτες?...

Αρα καταληγουμε οτι ολοι οι σκληροι (πλην ssd) κανουν θορυβο διοτι γυριζουν ασταματηρα ενω ταυτοχρονα θορυβει και το μοτερ τους.

Εγω λοιπον που ειμαι λατρης της απολυτης ησυχιας εχω μόνο εναν αθορυβο exhaust fan και το μόνο που ακουγεται ειναι ο σκληρος, και μαλιστα σε ενοχλητικο σημειο(εστω κι αν καποιοι με θεωρουν υπερβολικο). Αρα ο ssd ειναι μονοδρομος.

• Super Moderators
Δημοσ.

για να καταλάβεις τι γυρνάει και τι όχι...

δεν γυρνάει ο "δίσκος", μόνο τα platters γυρνάνε, αυτά τα κυκλικά.

ναι μόνο οι SSD δεν βγάζουν απολύτως κανένα θόρυβο...

Δημοσ.

Εχω δει και ζωντανο εσωτερικο σκληρου αλλα οχι σε λειτουργια.

Kατσε τωρα γιατι κατι δεν ακουγεται καλα... οταν λεω "δισκος" εννοω αυτο το στρογγυλο στο οποιο "παιζει" η κεφαλη. Αυτο το στρογγυλο λοιπον, γυριζει συνεχως, ναι ή οχι? Εαν οντως γυριζει(απ το βιντεακι δεν μπορεις να το καταλαβεις), αυτα τα platters τι θες και τα ανακατευεις?

• Super Moderators
Δημοσ.

αυτά τα στρογγυλά λέγονται platters, τι να κάνω προτιμώ να χρησιμοποιώ την αγγλική/σωστή ορολογία...

ναι γυρίζει συνεχώς, αλλιώς η κεφαλή δεν θα μπορούσε να "φτάσει" τα δεδομένα :-)

Δημοσ.

Ποια "στρογγυλα" παιδι μου? "Στρογγυλο" θες να πεις, αφου ενα ειναι! Δε καταλαβαινω γιατι δυσκολευεις τη ζωη σου, μπαμ κανει αυτο το στρογγυλό, αυτος ειναι ο δισκος.

Τι θες και αναφερεις "πλατερς" και δε ξερω τι αλλο, πες ενα "ο δισκος γυριζει ασταματητα" και καθαρισες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...