Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ο πατέρας σύμφωνα με τις προγνώσεις των γιατρών έχει λίγους μήνες. Μου ζήτησε να μάθω τι συμβαίνει με τα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να πληρώσουμε τον ελάχιστο δυνατό φόρο σαν οικογένεια.

1. α. Τι συμφέρει καλύτερα? Να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (2 σπίτια και μερικά αγροτεμάχια) στη μητέρα μου ή υψηλη κυριότητα να γίνει στη μητέρα μου και την επικαρπία να την έχει ο πατέρας μου?

β. Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική πέρα από αυτές τις δύο?

γ. Τι συμβαίνει με τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς?

2. Γενικά τι άλλο χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ή να προσέξουμε?

3. Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή, ιδέα ή παρατήρηση θα βοηθούσε ιδιαίτερα

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Δημοσ.

Απαντάω στο 3:

Πήγαινε σε λογιστή. Ο λογιστής συνεργάζεται με δικηγόρο για τα περαιτέρω.

Αργά η γρήγορα θα πας.

Τικ... τακ...

Δημοσ.
Καλησπέρα,

Ο πατέρας σύμφωνα με τις προγνώσεις των γιατρών έχει λίγους μήνες. Μου ζήτησε να μάθω τι συμβαίνει με τα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να πληρώσουμε τον ελάχιστο δυνατό φόρο σαν οικογένεια.

1. α. Τι συμφέρει καλύτερα? Να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (2 σπίτια και μερικά αγροτεμάχια) στη μητέρα μου ή υψηλη κυριότητα να γίνει στη μητέρα μου και την επικαρπία να την έχει ο πατέρας μου?

Από όσα γνωρίζω , οι κοινοί τραπεζικοί δεν έχουν πρόβλημα.

Τα ακίνητα αν δεν κάνω λάθος περνάνε χωρίς φόρο μεταβίβασης σε εσένα....

Δημοσ.

Απο μια συζητηση που ακουσα προσφατα, οι γονικες παροχες ειναι αφορολογητες μεχρι ενα οριο. Το λεω με καθε επιφυλαξη αλλα αυτην την εντυπωση εχω.

Δημοσ.

Την ουσιαστική απάντηση θα σου τη δώσει ο συμβολαιογράφος σου και μόνο.

Αυτός θα σου πει για το κόστος του κάθε συμβολαίου και ποιο σε συμφέρει.

Το τι σε συμφέρει έχει να κάνει με πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι στο εάν υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι (αδέλφια, θείοι κλπ) που μπορεί να δικαιούνται από τη πατρική σου περιουσία).

Δεν γνωρίζω την ηλικία σου και την οικογενειακή σου κατάσταση. Αλλά εάν είσαι ο μελλοντικός μοναδικός αποδέκτης της πατρικής σου και μητρικής σου περιουσίας, χωρίς να είμαι ειδικός, θα σου πρότεινα την μεταβίβαση των ακινήτων σε εσένα με ισόβια επικαρπία στη μητέρα σου. Έτσι μπορείς να έχεις το δικαίωμα στο μέλλον να πάρεις στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και η μητέρα σου δεν θα αισθάνεται ότι της τα πήρες όλα και είσαι ανεξέλεγκτος.

Αλλά όπως σου προείπα καλύτερα να το συζητήσεις με ένα καλό συμβολαιογράφο.

ps: Οι γονικές παροχές είναι όντως αφορολόγητες ως διαδικασία.

Δημοσ.
Απο μια συζητηση που ακουσα προσφατα, οι γονικες παροχες ειναι αφορολογητες μεχρι ενα οριο. Το λεω με καθε επιφυλαξη αλλα αυτην την εντυπωση εχω.

Αυτό που μου τη δίνει σε αυτή την χώρα είναι πως οι νόμοι βγαίνουνε με τέτοιο τρόπο που για το οτιδήποτε πρέπει να πληρώσεις δικηγόρο, συμβολαιογράφο και ότι φανταστείς. Άσε η μαλακία που καθυστερούν συντάξεις για να πληρώνονται δικηγόροι και "άλλοι" για να τις βγάζουν γρηγορότερα.....

Δημοσ.

Αύτο που έχεις να κάνεις είναι πολύ απλά όταν έρθει η ώρα (μακάρι να αργήσει)

να πας σε έναν συμβολαιογράφο για να κάνεις αποδοχή κληρονομιάς.

Τα όποια περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν με κάποια αναλογία πρώτα στη μητέρα σου και μετά σε εσένα ή και αδέρφια σου εάν έχεις.Σχετικά με τους όποιους τραπεζικούς λογαριασμούς θα απευθυνθείς στην τράπεζα.

Στο θέμα της φορολογίας εσύ πχ σαν τέκνο έχεις πρώτου βαθμού συγγένεια δικαιούσαι γύρω στα 80000 (μπορεί να είναι λίγο παραπάνω δεν θυμάμαι)αφορολόγητο,

δλδ η αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα περάσουν στο όνομα σου είτε με πλήρη κυριότητα είτε με ποσοστό συνιδιοκτησίας μέχρι το ποσό αυτό δεν φορολογείται,

πράγμα που σε καλύπτει αρκετά γιατί άλλο αντικειμενική αξία και άλλο αξία πώλησης ή αγοράς .

Ελπίζω να βοήθησα

• Super Moderators
Δημοσ.
Αυτό που μου τη δίνει σε αυτή την χώρα είναι πως οι νόμοι βγαίνουνε με τέτοιο τρόπο που για το οτιδήποτε πρέπει να πληρώσεις δικηγόρο, συμβολαιογράφο και ότι φανταστείς.

1. Όταν τα κάνω μόνος μου και τα κάνω σαν τα μούτρα μου, μπορώ άνετα να βρίζω το Κράτος που δεν με προστατεύει. Όταν με υποχρεώνει να έχω δικηγόρο για συγκεκριμένες υποθέσεις, μπορώ άνετα να βρίζω το Κράτος γιατί με προστατεύει.

Νομίζω μάλιστα ότι πίσω από τις εκάστοτε αναμορφώσεις της φορολογίας εισοδήματος κρύβονται οι απανταχού σατανικοί λογιστές - το κάνουν τόσο μπάχαλο επίτηδες, για να αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε αυτούς ότα πρέπει να κάνουμε δήλωση.

Άσε η μαλακία που καθυστερούν συντάξεις για να πληρώνονται δικηγόροι και "άλλοι" για να τις βγάζουν γρηγορότερα.....

2. Συμφωνώ, πίσω από την ηλίθια γραφειοκρατία των ασφαλιστικών ταμείων κρύβονται οι δικηγόροι και οι "άλλοι".

Άλλωστε, με την ίδια λογική, είμαι σίγουρος ότι και οι γιατροί διαδίδουν επίτηδες ασθένειες για να'χουν δουλειά....

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την αμεσότητα και τις χρήσιμες πληροφορίες,

@ nurse

Ένας ακόμα καλός συνδυασμός που μου πρότεινε μία φίλη μου που έχει περάσει από παρόμοια διαδικασία είναι η εξής :

Αν δεν κάνουμε ενέργειες τότε η περιουσία μοιράζεται δια του τρια (γυναίκα και δύο παιδιά) και φορολογούμαστε τρεις φορές.

Μου πρότεινε να περαστούν όλα στη μητέρα μου γιατί θα φορολογηθεί σαν χήρα (μειωμένος φόρος) αντί σε μένα. Ο αδελφός μου είναι φαντάρος

Το επόμενο βήμα, είναι ένας συμβολαιογράφος εμπιστοσύνης γιατί σε όλους τους χώρους, δεν ξέρεις αν ο εκάστοτε επαγγελματίας προτείνοει τη βέλτιστη λύση για τον πελάτη ή για την τσέπη του.

Δημοσ.
Ευχαριστώ για την αμεσότητα και τις χρήσιμες πληροφορίες,

@ nurse

Ένας ακόμα καλός συνδυασμός που μου πρότεινε μία φίλη μου που έχει περάσει από παρόμοια διαδικασία είναι η εξής :

Αν δεν κάνουμε ενέργειες τότε η περιουσία μοιράζεται δια του τρια (γυναίκα και δύο παιδιά) και φορολογούμαστε τρεις φορές.

Μου πρότεινε να περαστούν όλα στη μητέρα μου γιατί θα φορολογηθεί σαν χήρα (μειωμένος φόρος) αντί σε μένα. Ο αδελφός μου είναι φαντάρος

Το επόμενο βήμα, είναι ένας συμβολαιογράφος εμπιστοσύνης γιατί σε όλους τους χώρους, δεν ξέρεις αν ο εκάστοτε επαγγελματίας προτείνοει τη βέλτιστη λύση για τον πελάτη ή για την τσέπη του.

Φορολογείται αυτός που έχει την επικαρπία.

Λίγο μακάβριο αλλά μετά το θάνατο συγγενή θα πρέπει να προβείτε άμεσα (μέσα σε λίγες ημέρες) στην αποδοχή κληρονομιάς που και αυτή έχει κάποιο κόστος. Εάν παρέλθει το μικρό αυτό διάστημα θα πληρώσεις τα μαλλιοκέφαλά σου για την ίδια διαδικασία... Εκτός εάν υπάρχουν συμβόλαια γονικής παροχής πριν το θάνατο του μπαμπά σου.

Επίσης εάν τελειώσετε τις διαδικασίες με γονική παροχή και επικαρπία στη μητέρα σου, δεν θα χρειαστεί να ξανακάνετε τις ίδιες διαδικασίες στο μέλλον για το μερίδιο της μητέρας σου...

Το "δια τρία" που αναφέρεις πιο πάνω ουσιαστικά μεταβιβάζεται η πατρική περιουσία και στους τρεις εξ αδιαιρέτου. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα διαμέρισμα θα υπάρχουν τρεις ιδιοκτήτες. Έτσι στο μέλλον που θα αποφασίσετε ποιος θα πάρει τι θα πρέπει και οι άλλοι δύο να προβούν σε συμβόλαια και δωρεές προς τον τρίτο που πάλι έχουν έξοδα...

Εάν έχετε ξεκαθαρίσει το τι θα "πάρει" ο καθένας καλύτερα να τελειώνετε τη διαδικασία μια και καλή από τώρα.

Σου εύχομαι κουράγιο και δύναμη σε εσένα και την οικογένειά σου.

Ξέρω ότι αυτά τα πράγματα ακούγονται ψυχρά και απαράδεκτα αυτές τις στιγμές αλλά δυστυχώς είναι απαραίτητα

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:11 ----------

Άλλωστε, με την ίδια λογική, είμαι σίγουρος ότι και οι γιατροί διαδίδουν επίτηδες ασθένειες για να'χουν δουλειά....

Δυστυχώς οι ασθένειες δεν θέλουν μεσάζοντα...

Οι νέες ασθένειες και η τρομολαγνία αντίθετα μπορεί και να έχουν μαμά κάποια μεγαλοφαρμακευτική..

Δημοσ.

1. Όταν τα κάνω μόνος μου και τα κάνω σαν τα μούτρα μου, μπορώ άνετα να βρίζω το Κράτος που δεν με προστατεύει. Όταν με υποχρεώνει να έχω δικηγόρο για συγκεκριμένες υποθέσεις, μπορώ άνετα να βρίζω το Κράτος γιατί με προστατεύει.

Νομίζω μάλιστα ότι πίσω από τις εκάστοτε αναμορφώσεις της φορολογίας εισοδήματος κρύβονται οι απανταχού σατανικοί λογιστές - το κάνουν τόσο μπάχαλο επίτηδες, για να αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε αυτούς ότα πρέπει να κάνουμε δήλωση.

2. Συμφωνώ, πίσω από την ηλίθια γραφειοκρατία των ασφαλιστικών ταμείων κρύβονται οι δικηγόροι και οι "άλλοι".

1. Εδώ ρε συ ακόμα και συνταγές για γλυκά, λάθος στις δίνουν..........εννοείται πως κάποια πράγματα απαιτούν την παρουσία αυτών των επαγγελμάτων......πότε όμως στο σχολείο με μάθανε να συμπληρώσω μια απλή φορολογική δήλωση? Ή πρέπει να πληρώσω λογιστή και για αυτό??

(με μηδέν ακίνητα).

Δε φταίνε οι λογιστές, όλοι μας φταίμε.....

2. το χεράκι το απλώνουν μια χαρά πάντως και τη σύνταξη τη βγάζουν γρηγορότερα.........άρα βγαίνει και γρηγορότερα. Ποιος υπουργός έτρεξε για να το διορθώσει??

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.
Καλησπέρα,

περασε 1 μηνας, απο τοτε που ποσταρες ηδη εχεις βρει απαντησεις η εχεις προβει σε ενεργειες.

Αυτο που μπορω να σου πω με βεβαιοτητα απο ιδιαν εμπειρια, ειναι για τους τραπεζικους λογαριασμους, αν περα απτον πατερα σου υπαρχει εστω ενας συνδικαιουχος, τοτε τα χρηματα μεταβιβαζονται χωρις παρεμβολη τριτων (τραπεζα, φοροι κλπ). Για την ακριβεια, δεν μεταβιβαζονται καν. Παραμενουν ως εχουν στον ηδη υπαρχοντα λογαριασμο. Επειτα ο/οι συνδικαιουχοι μπορουν να τα χειριστουν οπως νομιζουν.

Εδω λιγη προσοχη ομως με τους κοινοχρηστους λογαριασμους. Χωρις να εννοω κατι για εσενα η για τον αδερφο σου, δε σας ξερω καν, καλο ειναι να προσεξεις λιγα πραγματα. Γνωστος μου ηταν ορφανος απο πατερα. Επειτα αρωστησε και η μητερα του η οποια διατηρουσε ευλογο χρηματικο ποσο σε κοινοχρηστους λογαριασμους (μητερα, γιος, κορη). Οταν η μητερα πλεον ηταν ανημπορη, η κορη πηγε και μετεφερε σε δικο της λογαριασμο ΟΛΑ τα λεφτα (πριν πεθανει καν η μητερα της) και ενω η μητερα ειχε πει και στα 2 αδερφια να τα μοιραστουν. Επειτα απο το θανατο πηγε ο γιος να σηκωσει το ποσο που του αντιστοιχουσε και ειδε κενο το λογαριασμο. Μιλησε με την αδερφη του η οποια και δεν συνεργαστηκε για να μοριαστουν τα χρηματα και κατα συνεπεια τα κρατησε-εκλεψε και εχτισε ενα ωραιοτατο σπιτι για τα παιδια της. Ο γιος μιλησε με δικηγορους οι οποιοι του ειπανε οτι δεν εχει καμια νομικη ελπιδα για να διεκδικησει εστω και 1 ευρω, καθως η κορη εκανε νομιμες/προβλεπομενες ενεργειες μιας και οι λογαριασμοι ηταν κοινοχρηστοι.

Ισως ειναι νωρις ακομα για να κανεις καποιες ενεργειες, απλα σου λεω τι να εχεις στο νου σου και προς θεου ευχομαι μερικοι να μην παιρνουν ιδεες για το τι θα κανουνε σε αντιστοιχη περιπτωση...

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

τι ισχυεί τώρα? οταν κληρονομήσεις περιουσία πληρώνεις φορο για να την παραλάβεις ? έχει σημασία αν ειναι μετρητά η ακίνητη περιουσία ? φαντάζομαι έχει αλλάξει ο νόμος.

Δημοσ.

κοιτα αυτό με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή, δεν μπορούσα να κάνω την ερώτηση μου σε θέμα για σοκολατογνωσία επειδή η σοκολάτα μας κάνει χαρούμενους.

η γιαγια μου θέλει να μου δώσει κάτι χωράφια αλλα δεν ξέρει τι σιμφέρει καλύτερα για να μην μας πεθάνουν στους φόρους , να μου κάνει δωρεά/μεταβήβαση η να μου τα αφήσει στην διαθίκη της?

όσο και αν σου φαίνετε περίεργο ειναι πολυ τιπική σε αυτά και όντας πλέον 90φευγα θέλει να τακτοποιεί τις υποθέσεις της ωστε να μην υπάρξουν διαμάχες μεταξύ μας για τα κληρονομικά οταν μας αφήσει.

τελικά κανεις δεν ξέρει ?.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...