Προς το περιεχόμενο

Νέα υπηρεσία Google Public DNS


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

σε σχεση με της forthnet παει αεεερας...click and view κατευθειαν...

βασικα ακυρο το αποπανω...σε αλλα site με της forthnet πεταει ενω αλου σερνετε και το αντιστοιχο με της google...π.χ. insomnia φορτωνω πιο γρηγορα με της forthnet...facebook ομως με της google...τωρα δεν ξερω αν παιζει που ειναι και το grix στη μεση για ελλαδα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Μα.. αυτο λεμε οι περισσότεροι, τι δουλεια εχει το ελευθερο internet στα χερια μιας εταιρίας.

Εφοσον ειναι ελευθερο τι προβλημα υπαρχει να αναπυξει μια εταιρια υπηρεσιες για το διαδικτυο; :X

Η μηπως το διαδικτυο ειναι επιλεκτικα "ελευθερο"; ;)

Νομιζω πως ηταν λιγο αστοχη η τοποθετηση σου αλλα τελοσπαντων :P

 

Παρεπιπτοντως σε μενα πεταει :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έκανα ένα πρόχειρο benchmark: 41 dns lookups (στα top 20 site στον κόσμο κατά το alexa.com + top 20 .gr domains κατά το alexa.com + insommia.gr) σε 6 διαφορετικούς nameservers (2 της Google + 2 του OpenDNS + 2 του ISP μου).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αποτελέσματα μάλλον δεν είναι ενδεικτικά για την ταχύτητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα γιατί βρίσκομαι στις ΗΠΑ.

 

Ιδού τα αποτελέσματα:

>
Χώρα: ΗΠΑ
ISP: Comcast
Σύνδεση: cable (12 mbit/2 mbit)

εκτέλεση 1:
 0m13.428s   8.8.8.8 (Google #1)
 0m4.921s    8.8.4.4 (Google #2)
 0m12.153s   208.67.222.222 (OpenDNS #1)
 0m14.657s   208.67.220.220 (OpenDNS #2)
 0m22.228s   68.87.72.130 (Comcast #1)
 0m23.323s   68.87.77.130 (Comcast #2)

εκτέλεση 2:
 0m7.353s    8.8.8.8
 0m3.206s    8.8.4.4
 0m8.298s    208.67.222.222
 0m8.355s    208.67.220.220
 0m19.619s   68.87.72.130
 0m15.507s   68.87.77.130

 

Έκανα δύο εκτελέσεις, συνεχόμενα. Η δεύτερη εκτέλεση ήταν πιο γρήγορη γιατί οι σέρβερ είχαν τα αποτελέσματα έτοιμα στην cache τους και δεν χρειάστηκε να ρωτήσουν άλλους σέρβερ πιο ψηλά στην ιεραρχία του DNS.

 

Συμπέρασμα: Το google είναι μάλλον ταχύτερο από το OpenDNS.

 

Επίσης το google σέβεται περισσότερο το πρότυπο DNS σε σχέση με το OpenDNS. Για παράδειγμα, αν ένα domain δεν υπάρχει, το OpenDNS θα δώσει ψευδή απάντηση ότι το domain υπάρχει ώστε να εμφανιστεί στον browser του χρήστη η σελίδα τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με κάποια προγράμματα.

 

Τελός, για τους χρήστες linux/unix, ιδού το bash script που χρησιμοποίησα:

>
#!/bin/bash

nameservers_isp="68.87.72.130 68.87.77.130"
nameservers="8.8.8.8 8.8.4.4    208.67.222.222 208.67.220.220"
domains="google.com facebook.com yahoo.com youtube.com live.com wikipedia.org blogger.com baidu.com msn.com yahoo.co.jp qq.com myspace.com google.co.in twitter.com google.cn sina.com.cn google.de microsoft.com wordpress.com amazon.com"
domains_gr="google.gr in.gr sport-fm.gr sport24.gr jungle.gr contra.gr pathfinder.gr e-shop.gr naftemporiki.gr gazzetta.gr enet.gr plaisio.gr meteo.gr kathimerini.gr skroutz.gr tanea.gr capital.gr zoo.gr ikariam.gr ethnos.gr insomnia.gr"

test_server() {
 local nameserver=$1
 for domain in $domains $domains_gr; do
   dig "@$nameserver" "www.$domain"
 done
}

for nameserver in $nameservers $nameservers_isp; do
 t=$((time test_server $nameserver >/dev/null) 2>&1 | grep real | awk '{print $2}')
 echo "$t   $nameserver"
done

Πριν το τρέξετε, προσαρμόστε κατάλληλα τη μεταβλητή nameservers_isp.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εφοσον ειναι ελευθερο τι προβλημα υπαρχει να αναπυξει μια εταιρια υπηρεσιες για το διαδικτυο; :X

Η μηπως το διαδικτυο ειναι επιλεκτικα "ελευθερο"; ;)

Νομιζω πως ηταν λιγο αστοχη η τοποθετηση σου αλλα τελοσπαντων :P

Παρεπιπτοντως σε μενα πεταει :-)

 

Διαπίστωση εκανα Hetfield, οχι τοποθέτηση. Κάποιοι σκέφτηκαν οτι το ελευθερο internet θελει χαλινάρια, μαλιστα τα τελευταία χρόνια εχουν γινει πολλές επισημες συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή το φόρτο λόγω P2P, το οριο IPv4 διεθυνσεων, το φόρτο λόγω απομακρυσμένων servers και γενικά ψάχνονται απο παντού πως θα αρχισουν να χρεώνουν εμμεσα (στοχευμένες διαφημίσεις) ή αμεσα (secure email, secure surfing κτλ) .

 

Στο πιθανό σενάριο οπου η google εχει το μεγαλύτερο server farm με το 80% των σελίδων παγκοσμίως, dns server με site blocking κατα το δοκουν και ολες τις δημοφιλείς online υπηρεσίες (email, chat, online storage , γενικα cloud) στα χέρια της, ποιος σου λεει οτι δεν θα χρεώσει το internet; Τι θα ειναι πλεον το internet, ενα distributed δικτυο χρηστών ή ενα και μονο κτιριο στο Mountain View; :fear:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Κάποιοι σκέφτηκαν οτι το ελευθερο internet θελει χαλινάρια, μαλιστα τα τελευταία χρόνια εχουν γινει πολλές επισημες συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή το φόρτο λόγω P2P, το οριο IPv4 διεθυνσεων, το φόρτο λόγω απομακρυσμένων servers και γενικά ψάχνονται απο παντού πως θα αρχισουν να χρεώνουν εμμεσα (στοχευμένες διαφημίσεις) ή αμεσα (secure email, secure surfing κτλ) .

Σε ό,τι αφορά το net neutrality, η Google μέχρι στιγμής είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του (εννοείται επειδή κρίνει ότι την συμφέρει, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός).

 

Στο πιθανό σενάριο οπου η google εχει το μεγαλύτερο server farm με το 80% των σελίδων παγκοσμίως, dns server με site blocking κατα το δοκουν και ολες τις δημοφιλείς online υπηρεσίες (email, chat, online storage , γενικα cloud) στα χέρια της, ποιος σου λεει οτι δεν θα χρεώσει το internet;

Δεν θα χρεώσει για το internet αλλά για υπηρεσίες βασισμένες στο Internet, τις οποίες θα μπορεί πάντα να μην τις χρησιμοποιήσει κάποιος. Τέτοιες υπηρεσίες (π.χ. το Google DNS, το Web search, το Gmail, το Wave, το Google Docs, κλπ) είναι ανεξάρτητες και προαιρετικές, δεν απειλούν τις υποδομές του internet τις οποίες χρησιμοποιούμε αναγκαστικά, απλά βασίζονται πάνω σε αυτές για να προσφέρουν κάποιες παραπάνω λειτουργίες.

 

Ακόμα και αν φθάσει να παρέχει τόσο καινοτόμες και γαμάτες υπηρεσίες ώστε ο κόσμος να αρχίσει να ταυτίζει το internet με αυτές (σε ένα βαθμό συμβαίνει ήδη), και πάλι είναι δικαίωμά της να αρχίσει να χρεώνει για αυτές ή να αρχίσει να τις προσφέρει με περιορισμούς.

 

Ας αλλάξει τους όρους χρήσης και ας αρχίσει π.χ. να χρεώνει για το web search, ας κάνει το επερχόμενο wave να χρησιμοποιεί κλειδωμένες, proprietary τεχνολογίες, το gmail να χρησιμοποιείται δωρεάν μόνο για επικοινωνία με όσους έχουν gmail, τα Google Docs να χρησιμοποιούν κλειστά document formats, το Google DNS να οδηγεί σε ένα μεσολαβητικό server που θα προσθέτει διαφημίσεις σε όλες τις σελίδες και το Google Chat να στέλνει ένα αντίγραφο των συνομιλιών στον υπολογιστή του Larry Page. Και ας τα κάνει όλα αυτά όταν το 99% του κόσμου χρησιμοποιεί και τον βολεύουν όλες αυτές τις υπηρεσίες, ενημέρωνοντας απλά εγκαίρως τους χρήστες για τους νέους όρους.

 

Το 99% θα μπορεί τότε να επιλέξει είτε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες και να στερηθεί τα όποια οφέλη ενδεχομένως να είχε από αυτές, είτε να δεχτεί τους νέους περιοριστικούς όρους.

 

Το ότι μια εταιρία φτιάχνει κάτι που ο πολύς κόσμος το βρίσκει καλό και χρήσιμο σε σημείο να ταυτίζει μία ευρύτερη πλατφόρμα με αυτό, δεν της δημιουργεί και κάποια υποχρέωση να το διαθέτει δωρεάν ή χωρίς περιορισμούς. Αν ήταν έτσι δε θα είχε και η Microsoft την υποχρέωση να παρέχει τα Windows χωρίς περιορισμούς, αφού οι περισσότεροι ταυτίζουν τη χρήση υπολογιστή με τα Windows;

Επεξ/σία από nske
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nske συμφωνω μ'αυτα που γράφεις. Χωρις προσπαθεια συνωμοσιολογίας, αποτύπωσα την φανερή διάθεση της google να κερδίσει ειτε καλύπτοντας πολυ πετυχημενα καποιες χρόνιες "παιδικές ασθένειες" του internet, είτε δημιουργώντας ανάγκες τις οποιες μάλλον θα φροντίσει η ιδια η εταιρία να καλύψει. Προς το παρον παντως κραταει πολυ καλες ισορροπίες free/payed services. ;)

 

Οσο για το ελευθερο/ιδιωτικό καθεστως των πραγμάτων εχω αλλη αποψη, πριν χρόνια θεωρούσαμε ενα εθνικό δρόμο ως κοινωνικό αγαθο που απολαμβάνουμε δωρεαν ως αποτέλεσμα της φορολογιας που πληρώνουμε. Τωρα θεωρούμε οτι δρόμος = εταιρία κατασκευής = διόδια = σκάσε και πλήρωνε. Ολα μας τα φοράνε γλυκά-γλυκά. Αν κάποια στιγμή στο μακρινο μέλλον πληρώνουμε για το gmail μας , σιγουρα θα ειμαι ο τρελος που θα λεω "μα πως πριν λιγα χρόνια ηταν δωρεαν;" :fear:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα περισσότερα επιχειρήματα που διάβασα, νομίζω έχουν λάθος.

 

Δεν χρειάζεται να χρεώνει την υπηρεσία για να βγάζει χρήματα, όπως όλοι λέτε.

 

Μα βγάζει καλές υπηρεσίες και χωρίς να τις χρεώνει βγάζει χρήματα. Πως? Μα βάζοντας διαφημίσεις σε αυτές. Όσο καλύτερες υπηρεσίες έχει τόσες περισσότερες διαφημίσεις, τόσα περισσότερα χρήματα.

 

Το DNS απλά βελτιώνει το internet experience, αν το καταφέρει αυτό, περισσότερος κόσμος στο internet, περισσότερος κόσμος, περισσότερα searches, περισσότερα διαφημίσεις, περισσότερες χρήματα.

 

Όπως το Athens Voice, δεν θα ήταν βλακεία να ισχυριστεί κάποιος ότι γίνεται καλύτερο το περιοδικό για να το χρεώνουν κάποια στιγμή? Όχι γίνεται καλύτερο για να το διαβάζει περισσότερος κόσμος και να έχει πιο ισχυρή διαφήμιση. 1 + 1 = 2

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ δε λέω ότι θα αρχίσει να χρεώνει σώνει και καλά, ούτε είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει (το χειρότερο είναι να αρχίσει να εφαρμόζει το EEE, όπως η Microsoft), απλά και στην περίπτωση που αρχίσει να χρεώνει δε βλέπω ποιο είναι το πρόβλημα.

 

Όταν κάποιος εξαρτάται από κάποια εταιρία γνωρίζει ότι μπορεί να αλλάξουν οι όροι κατά τη βούληση της εταιρίας για το κομμάτι στο οποίο εμπλέκεται η εταιρία. Άλλο αυτό το κομμάτι και άλλο το Internet γενικά, που φοβάται ο Pigeon.

Π.χ. το gmail μπορεί να αρχίσει να χρεώνει, αλλά όσο συνεχίζει να χρησιμοποιεί SMTP και να κάνει relay σε εξωτερικούς SMTP servers, και το 99% να χρησιμοποιεί gmail και να αποφασίσει ότι θέλει να πληρώνει για αυτό, το 1% θα εξακολουθεί να μπορεί να επικοινωνεί με αυτό το 99%.

 

Τώρα αν μια μέρα όντως το 99% του κόσμου χρησιμοποιεί gmail και η google σηκωθεί και πει "κάνω το gmail κλειστό, όσοι δε χρησιμοποιείτε gmail δε θα μπορείτε πλέον να επικοινωνείτε με λογαριασμούς gmail και το αντίστροφο", και το 99% εξακολουθήσει να το χρησιμοποιεί σαν πρωτεύον σύστημα επικοινωνίας μετά από αυτό, χωρίς να επιλέξει ταυτόχρονα και κάτι ανοικτό, για να είναι συμβατό με τους υπόλοιπους, τότε απλά θα είναι άξιοι της μοίρας τους και μόνο τότε, ναι θα είναι κρίμα που μία μειοψηφία θα εκβιαζόταν ουσιαστικά (αν και πάλι όχι τυπικά) να χρησιμοποιήσει (όχι να πληρώσει με χρήματα, και δωρεάν να παρέμενε πάλι θα είχε άλλου είδους κόστος -π.χ. σε ελευθερία ή σε εξειδικευμένες λειτουργίες) κάτι που δε θέλει.

 

Αλλά εκεί το ουσιαστικό πρόβλημα για μένα δεν θα ήταν η Google αλλά ο κόσμος.

 

Πάντως αυτό το σενάριο το βρίσκω υποθετικό και μακρινό.

Και στον τομέα της γραπτής επικοινωνίας (π.χ. Gmail) έστω, επειδή είναι η φύση της τέτοια, μπορούμε να φανταστούμε κάποιο τέτοιο σενάριο. Στο DNS όμως εγώ δε μπορώ, εκεί δεν έχει εφαρμογή.

 

 

Ιδού τα αποτελέσματα:

 

>ISP: Comcast
Σύνδεση: cable (12 mbit/2 mbit)

εκτέλεση 1:
 0m13.428s   8.8.8.8 (Google #1)
 0m4.921s    8.8.4.4 (Google #2)
 0m12.153s   208.67.222.222 (OpenDNS #1)
 0m14.657s   208.67.220.220 (OpenDNS #2)
 0m22.228s   68.87.72.130 (Comcast #1)
 0m23.323s   68.87.77.130 (Comcast #2)

εκτέλεση 2:
 0m7.353s    8.8.8.8
 0m3.206s    8.8.4.4
 0m8.298s    208.67.222.222
 0m8.355s    208.67.220.220
 0m19.619s   68.87.72.130
 0m15.507s   68.87.77.130

 

Χώρα: ΗΠΑ

ISP: Comcast

Σύνδεση: cable (12 mbit/2 mbit)

 

Από Ελλάδα με HOL ADSL:

 

>[b]1η εκτέλεση:[/b]
4.736s   10.26.122.25 (Τοπικός caching DNS server)
16.299s   194.30.220.117 (HOL #1)
15.094s   194.30.220.114 (HOL #2)
8.747s   8.8.8.8 (Google #1)
8.552s   8.8.4.4 (Google #2)
13.991s   208.67.222.222 (OpenDNS #1)
10.712s   208.67.220.220 (OpenDNS #2)

[b]2η εκτέλεση:[/b]
0.471s   10.26.122.25 (Τοπικός caching DNS server)
3.032s   194.30.220.117 (HOL #1)
2.060s   194.30.220.114 (HOL #2)
8.399s   8.8.8.8 (Google #1)
7.632s   8.8.4.4 (Google #2)
13.825s   208.67.222.222 (OpenDNS #1
10.462s   208.67.220.220 (OpenDNS #2)

 

Για τοπικό DNS server χρησιμοποιώ τον pdnsd.

Επεξ/σία από nske
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αραγε ποσο καιρο θα παρει μεχρι να ανηκει ολο το ιντερνετ στην Google ?

Βασικα το internet δεν ανηκει σε κανεναν γιατι ετσι δημιουργηθηκε.

 

Πχ πριν απο δεκα χρονια ολοι yahoo! yahoo! φωναζαν, αλλα σημερα τους επισκεπτες εκει στην yahoo τους βλεπουν με το κυάλι. Και τοτε ελεγαν, για την yahoo, οτι ολες οι υπηρεσιες που μας παρεχει ειναι αναντικαταστατες, και αρα θα μπορει να κανει οτι θελει, και εμεις θα συνεχισουμε να την επισκεπτομαστε χωρις διαμαρτυρια. Τελικα στραφηκαμε αλλου και μαλιστα χωρις να κανει τιποτα υποπτο.

 

Ετσι και η google, σημερα "εχει" το internet, αυριο μπορει να μην το 'χει. Και μην ακουσω για ChromeOS, γιατι και το Nokia κινητο μου εχει διαφορες χαζομαριτσες της yahoo μεσα, αλλα ο opera διπλα ειναι και μπαινω οπου θελω (google). Παρομοιως και με το Chrome OS (δεν με εμποδιζει τιποτα να μπω yahoo mail αντι για gmail).

 

ΥΓ: Τα προσωπικα δεδομενα εμενα δεν με απασχολουν προσωπικα. Ουτε προκυρηξεις των πυρηνων της φωτιας εχω στο πισι μου, ουτε επαφες με τον Μπιμ Λαντεν μεσω gmail. Οποτε τι με νοιαζει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2η εκτέλεση:

0.471s 10.26.122.25 (Τοπικός caching DNS server)

3.032s 194.30.220.117 (HOL #1)

2.060s 194.30.220.114 (HOL #2)

8.399s 8.8.8.8 (Google #1)

7.632s 8.8.4.4 (Google #2)

13.825s 208.67.222.222 (OpenDNS #1

10.462s 208.67.220.220 (OpenDNS #2)[/code]Για τοπικό DNS server χρησιμοποιώ τον pdnsd.

 

 

αναμενομενο αποτελεσμα B)

 

δεν υπαρχει πιο γρηγορος DNS απο τον τοπικο (ΗΟΛ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άλλο ο τοπικός άλλο της HOL (γι αυτό τους αναφέρω χωριστά). Ο τοπικός στη χειρότερη περίπτωση (όταν δεν έχει τα συγκεκριμένα ονόματα στην cache) είναι όσο γρήγορος είναι της HOL (γιατί αυτόν τον έχω ρυθμίσει να ρωτάει), αλλά στην καλύτερη, όταν πια τα έχει αποθηκεύσει, καθυστερεί λιγότερο από 1ms. Η καθυστέρηση με την HOL είναι πάντα στην καλύτερη περίπτωση 18ms.

 

[EDIT] Τώρα πρόσεξα ότι η DIG αναφέρει query time, το οποίο είναι πιο αξιόπιστο από το συνολικό run time της που μετράει η time(1).

 

Πείραξα λίγο το script του geopoul για να τα μετράει έτσι:

 

>#!/bin/bash
isp_nameservers="194.30.220.117 194.30.220.114"
local_nameservers="10.26.122.25"
google_nameservers="8.8.8.8 8.8.4.4"
opendns_nameservers="208.67.222.222 208.67.220.220"
domains="google.com facebook.com yahoo.com youtube.com live.com wikipedia.org blogger.com baidu.com msn.com yahoo.co.jp qq.com myspace.com google.co.in twitter.com google.cn sina.com.cn google.de microsoft.com wordpress.com amazon.com"
domains_gr="google.gr in.gr sport-fm.gr sport24.gr jungle.gr contra.gr pathfinder.gr e-shop.gr naftemporiki.gr gazzetta.gr enet.gr plaisio.gr meteo.gr kathimerini.gr skroutz.gr tanea.gr capital.gr zoo.gr ikariam.gr ethnos.gr insomnia.gr"

test_server() {
 local nameserver=$1
 for domain in $domains $domains_gr; do
   dig "@$nameserver" "www.$domain"
 done
}

for nameserver in $local_nameservers $isp_nameservers $google_nameservers $opendns_nameservers; do
       sum=0;
       for x in $(test_server $nameserver |grep Query | awk {'print $4'}); do let sum=$sum+$x > /dev/null; done
       if [ $sum -gt 999 ]
               then
                       let mod=$sum%1000 > /dev/null
                       let sum=$sum/1000 > /dev/null
                       echo "Χρόνος: "$sum"s "$mod"ms ($nameserver)"

       else
               echo "Χρόνος: "$sum"ms ($nameserver)"
       fi
done

Επεξ/σία από nske
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...