Προς το περιεχόμενο

Ο δίσκος πέθανε... μπορώ να σώσω τα δεδομένα;


Narayan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σήμερα το πρωί ο δίσκος μου, μάρκας Western Digital και μοντέλο 1000ΒΒ (100GB) αποφάσισε να σταματήσει να διαβάζει. Προσπάθησα να ανοίξω τα περιεχόμενα στον Explorer και το σύστημα κόλλησε, με αποτέλεσμα να μπορώ μόνο να κάνω hard reset. Στην επανεκκίνηση του συστήματος τα WinXP δεν έβλεπαν τον δίσκο, ενώ το BIOS τον αναγνώριζε με καθυστέρηση και έβγαζε μήνυμα πως δεν έχει S.M.A.R.T. (=none).

Αφού εντόπισα ότι όντως ο δίσκος προκαλούσε το πρόβλημα, έτρεξα τα Data Lifeguard Tools από δισκέτα για να εντοπίσω το πρόβλημα. Το DLGDIAG μου έβγαλε το εξής μήνυμα:

 

UNKNOWN ERROR

 

ERROR/STATUS CODE: 0101

 

Στο Knowledge Database της WD λέει πως ο κωδικός σημαίνει πως δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με τον δίσκο, και πως πρέπει να δικιμάσω πάλι και αν αποτύχω να αντικαταστήσω το δίσκο. Αφού το δοκίμασα αρκετές φορές με όλα τα δυνατά configurations και δεν δούλεψε, υποθέτω πως ο δίσκος παρουσίασε ελάττωμα. Το θέμα είναι πως ενώ τα DLG δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το BIOS του δίσκου για να πάρουν πληροφορίες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην αλλαγή του mode από UltraDMA 100 σε 66 ή και 33.

Δεδομένου πως ο δίσκος περιέχει υπερπολύτιμα για μένα περιεχόμενα, έχω τις εξής απορίες:

 

1) Υπάρχει πιθανότητα το πρόβλημα να εστιάζεται μόνο στην πλακέτα του δίσκου; Αν αντικαταστήσω την πλακέτα με μια άλλη ίδιου μοντέλου, θα δουλέψει ο δίσκος;

2) Αν το πρόβλημα είναι στην επιφάνεια του δίσκου, υπάρχει τρόπος να επανακτήσω τα δεδομένα; (πρόγραμμα ή καπου που μπορώ να τον στείλω).

 

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχάς είσαι σίγουρος ότι δεν "παίζει"-δεν κάνει καλή επαφή κανένα από τα καλώδια ρεύματος και δεδομένων; Ειδικά δες αν το δεύτερο είναι τσαλακομμένο. Συνήθως δεν τους αρέσει αυτό.

 

Το SMART το έχεις ενεργοποιήσει από το BIOS; Γιατί ο δίσκος αυτός έχει σίγουρα SMART.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kapote eixa dei mia etairia sthn amerikh pou sou ebriske dedomena kai sta pio trella senaria...Sthn fotografia tou site eixe kapoion na krataei ena disko pou eixe kaei kai ena kommati tis metalikhs epifanias [platter] eixe teleios paramorfo8ei..kai h diafhmish elege oti h etairia auth mporei na diasosei dedomena akomh kai apo ekei.

 

bebaia 8a stoixhsei h olh katastash, alla toulaxiston 8a exeis ola ta dedomena sou. Psaxe gia 'data recovery' sto google kai 8a sou bgalei merika links gia etairies sthn amerikh.

 

BigB3

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γνωρίζει κανείς αν αποθηκεύεται τίποτα στην flash μνήμη της πλακέτας του σκληρού, που να σχετίζεται με τα περιεχόμενά του; Μέχρι τώρα ήξερα ότι το allocation table αποθηκεύεται στο boot sector...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1.Δοκίμασε να αλλάξεις πλακέτα από δίσκο του ιδίου τύπου.

2.Δεν αποθηκέυονται τα δεδομένα σε flash μνήμη αλλά κάποιες πληροφορίες περί της δομής του δίσκου.

3.Αν αποτύχουν όλες οι προσπάθειες άνοιξε τον μέσα σε μια νάυλον σακούλα για να αποφύγεις τις πολλές σκόνες και ταρακούνησε με ελαφρά χτυπηματάκια την κεφαλή...ξανακλείστον κάνε μια ανάγνωση των δεδομένων και μετά...αντικατέστησε τον..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Thanks... θα προσπαθήσω να βρω παρόμοιο δίσκο, αν και έχει σταματήσει η παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου... :(

 

Ρε γ***το στο Device Manager τον βλέπει τον δίσκο, όμως στο Administrative Tools δεν μου τον βγάζει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ʼμα τον βλέπει στο device άλλο είναι το πρόβλημα...

1.Βγάλε όλες τις κάρτες από το PC

2.Βάλε την κάρτα οθόνης.

3.Βγάλε ακόμη και το cd,άσε μόνο δίσκο και floppy.

4.όρισε τον δίσκο ως Primary master

5.Ξεκίνα με δισκέτα του DOS που να έχει τα sys αρχεία

6.Μπες στο BIOS και κάνε autodetect λειτουργία

 

Κάποιο conflict πρέπει να συμβαίνει...ο δίσκος είναι εντάξει

 

Λοιπόν τσέκαρε την μπαταρία CMOS του BIOS...μπορεί να έχει "πέσει" και να αδυνατεί να κρατήσει τις ρυθμίσεις...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι δεν είναι conflict, και στο BIOS τον βλέπει κανονικά, εξάλλου τον έχω δοκιμάσει και σε δεύτερο σύστημα και πάλι τα ίδια μου έκανε. Συγκεκριμένα τον βρήκε κανονικά στα Windows (Found new hardware -> WD 1000BB) αλλά μετά στο Administrative Tools -> Computer Management -> Storage Properties δεν μου τον εμφανίζει για εγκατάσταση. Ούτε στο DOS μπορώ να τον δω επειδή είναι NTFS (να το βράσω!).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

File pantos mhn kaneis kanena format h otidhpote, afou ton vlepei ton disko sou tote exeis polles elpides isos kai na mhn exei pa8ei tipota, ego me ton 40arh ton maxtor ton palio mou den mou ton evlepe opws les kai esu kai mou ebgaze olo SMART error ktl kai meta apo kana 2-3 meres ksanadoulepse teleia kai ton exo akoma! Persu egine auto..Mhn masas, dokimase to kai se alla mhxanhmata, mporeis kai apo DOS na ton deis me programmata ktl...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από DOS δεν γίνεται kavalioti επειδή είναι NTFS, αλλά όπως είπα ούτε τα διαγνωστικά ούτε προγράμματα τύπου Norton Ghost τον βλέπουν. Ψάχνω για πλακέτα τώρα μήπως και βγάλω άκρη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...