Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά!

Είμαι νέα ελεύθερος επαγγελματίας πληροφορικός και εγώ. Έκανα έναρξη το Νοέμβριο και έχω μπλοκάκι αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και μπλοκάκι με τιμολόγια και βιβλίο εσόδων -εξόδων.

Περνάω μόνο ΦΠΑ τώρα στις 20 Ιανουαρίου ή χρειάζεται και τίποτα άλλο;; Είμαι άσχετη γι'αυτό ρωτάω!

Ευχαριστώ πολύ

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όταν λες τίποτα άλλο? Στην εφορία μόνο?

Πρέπει να πληρώνεις και ΤΕΒΕ κάθε δίμηνο.

Δημοσ.

Γιατι να δίνει ένα 50άρικο σε λογιστή ενώ μπορεί πολύ απλά να τα κάνει μόνη. Στο βιβλίο εσόδων – εξόδων θα περνάς έσοδα και έξοδα τις υποτιθέμενης επιχείρησης που έχεις. Για να φανταστώ ότι δεν έχεις κάποιο γραφείο απλά δήλωσες σαν έδρα το σπίτι σου. Εκεί λοιπόν θα βάζεις ότι έξοδα μπορεί να έχει μια επιχείρηση, δεν μπορείς δλδ να βάλεις εκεί ένδυση υπόδηση κτλ. Εννοείται πως δεν έχεις μόνο αυτό πρέπει όπως όλοι οι φορολογούμενοι να κάνεις και φορολογική δήλωση κάθε χρόνο. Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτε με αυτά βρες κάποιον φίλο λογιστή ή μη να σου δείξει μια φορά πως γίνεται και από εκεί και πέρα θα το κάνεις μόνη χωρίς πρόβλημα

Δημοσ.
Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτε με αυτά βρες κάποιον φίλο λογιστή ή μη να σου δείξει μια φορά πως γίνεται και από εκεί και πέρα θα το κάνεις μόνη χωρίς πρόβλημα

εκεί ηθέλα να καταλήξω και εγώ... :lol:

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ!

Μόνο ΦΠΑ περνάμε τώρα? Ή χρειάζεται κ τπτ άλλο για τα τιμολόγια;

Και ερώτηση κρίσεως! :-D

Πότε να κόβω αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και πότε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών;;

Δημοσ.

Αναλόγως τη δουλειά που κάνεις και τις συνεργασίες που έχεις.

Ένας συνήθης τρόπος είναι συγκεντρωτικά δελτία παροχής υπηρεσιών, όταν έρχεται η ώρα για τις προγραμματισμένες εκκαθαρίσεις με τον ή τους συνεργάτες σου, προς το τέλος του χρόνου.

Δηλαδή κόβεις ένα, αντί για 5 π.χ. Το ίδιο είναι.

Συγνώμη κατάλαβα λάθος και απάντησα άλλα 'ντ' άλλων.

Δημοσ.

Αααα... εγώ έκανα ένα προγραμματάκι πολύ απλό για κάποιον και μου ζήτησε να του κόψω τιμολόγιο επειδή είναι επιχειρηματίας.

Να του κόψω από το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών;

Εγώ έχω ατομική επιχείρηση, έκανα έναρξη δλδ.

Σόρυ για το πρίξιμο!:-D:-D

Δημοσ.

ο όρος "Τιμολόγιο Παραχής Υπηρεσιών" δεν νομίζω να υπάρχει.

Δελτίο παροχής πηρεσιών υπάρχει (και λογικά πρέπει να λέει το μπλοκ σου).

Θα κόψεις ένα ΔΠΥ (δελτίο παροχής υπηρέσιών)

Δημοσ.
ο όρος "Τιμολόγιο Παραχής Υπηρεσιών" δεν νομίζω να υπάρχει.

Δελτίο παροχής πηρεσιών υπάρχει (και λογικά πρέπει να λέει το μπλοκ σου).

Θα κόψεις ένα ΔΠΥ (δελτίο παροχής υπηρέσιών)

Topic starter. Πραγματικά πήγαινε σε ένα λογιστή με λίγα έως καθόλου ευρώ να σου πει 2-3 πράγματα τα οποία θα σου είναι χρήσιμα, γιατί κάποια στιγμή θα την κάνεις την πατάτα.

Επί του θέματος DrLo φυσικά και υπάρχουν ΤΠΥ. Γι' αυτό σας λέω. Αυτά δεν είναι θέματα προς συζήτηση. Το λάθος που θα κάνεις, σε πιθανό έλεγχο θα το πληρώσεις διπλό και τρίδιπλο.

Πότε κόβουμε ΤΠΥ και πότε ΑΠΥ

Δημοσ.

δεν ξέρω πολλά πολλά, αλλά εγώ στο γραφείο μου έχω ένα μπλοκ τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Δεν έχω κόψει ποτέ σε κανέναν...

Δημοσ.

Σε βιβλία Β' Κατηγορίας ως υποχρεώσεις έχεις τα εξής:

1 φορά το έτος:

- Να πληρώνεις το Επαγγελματικό επιμελητήριο (35€ /χρόνο)

Κάθε τρίμηνο:

- Να υποβάλεις Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ (για την συμπλήρωσή της θα ρωτούσα λογιστή...)

Κάθε 2μηνο:

- Να πληρώνεις την ασφάλισή σου Ο.Α.Ε.Ε.

Στο βιβλία Εσόδων - Εξόδων θα πρέπει να καταχωρείς όλα τα έσοδα και έξοδα που έχεις κάνει. Δλδ, αν αγοράσεις κάτι με τιμολόγιο, θα πρέπει να το καταχωρήσεις στα έξοδά σου και αν πουλήσεις κάτι με τιμολόγιο ή Δελτίο αποστολής - τιμολόγιο ή αν "κόψεις" Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών για κάποια εργασία που έκανες θα πρέπει να το καταχωρείς στα έσοδά σου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Στα ΤΠΥ έχεις παρακράτηση φόρου, νομίζω κοντά στο 20%, άρα να ξέρεις πως σε ένα ΤΠΥ που έχει αξία 119€ το καθαρό σου κέρδος είναι 119-19% ΦΠΑ = 100€ - 22% ΠΦ = 78€.

Κάθε τρίμηνο θα έχεις την εκκαθάριση του ΦΠΑ με βάση την Περιοδική δήλωση που κάνεις κάθε τρίμηνο.

Δλδ: Εαν έχεις Αγορές 1190€ (δλδ πλήρωσες 190€ ΦΠΑ σε προμηθευτή) και Πωλήσεις 2380€ (δλδ σου πλήρωσαν 380€ ΦΠΑ) στο τέλος του τριμήνου θα πρέπει να πληρώσεις στην εφορία 380€ (πωλήσεις) - 190€ (Αγορές) = 190€

Σχετικά με την παρακράτηση φόρου:

Να έχεις στα υπ'όψιν σου, πως στο τέλος του έτους, κάνοντας την φορολογική σου δήλωση, υπολογίζεται και το 22% που οφείλεις στην εφορία απο τα ΤΠΥ που έχεις κόψει το προηγούμενο έτος.

Το καλύτερο είναι πως εαν σου βγάλει η εφορία πως απο το 22% των ΤΠΥ πρέπει να πληρώσεις 1000€ φόρο, θα πρέπει να προ-καταβάλεις (να πληρώσεις) και το 50% του φόρου των ΤΠΥ ως προκαταβολή για το επόμενο έτος... δλδ: Εαν ο φόρος σου για τα ΤΠΥ είναι 1000€ εσύ θα καταβάλεις στην ΔΟΥ σου 1500€...

Πάντως θα σου πρότεινα να βρείς έναν καλό λογιστή και ας του δίνεις 50€ τον μήνα, μπορεί να σε γλιτώσει απο αρκετά πρόστιμα. Μόλις μάθεις τις διαδικασίες ασε τον λογιστή και ενέλαβέτα μόνη σου...

Ελπίζω να σε βοήθησα...

Φιλικά, Άγγελος

Δημοσ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Στα ΤΠΥ έχεις παρακράτηση φόρου, νομίζω κοντά στο 20%, άρα να ξέρεις πως σε ένα ΤΠΥ που έχει αξία 119€ το καθαρό σου κέρδος είναι 119-19% ΦΠΑ = 100€ - 22% ΠΦ = 78€.

Χίλια ευχαριστώ Άγγελε!

Ήσουν κατατοπιστικότατος! Να σε ρωτήσω κάτι τελευταίο; Το παραπάνω δεν ισχύει και για Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών; Ισχύει μόνο για τιμολόγια παροχής υπηρεσιών;

Και τέλος για τελευταία φορά, δεν έχω καταλάβει πότε να κόβω απόδειξη παροχής υπηρεσιών και πότε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και τι με συμφέρει; :-D:-D

Είμαι πληροφορικός. :-):-)

Δημοσ.
Χίλια ευχαριστώ Άγγελε!

Ήσουν κατατοπιστικότατος! Να σε ρωτήσω κάτι τελευταίο; Το παραπάνω δεν ισχύει και για Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών; Ισχύει μόνο για τιμολόγια παροχής υπηρεσιών;

Και τέλος για τελευταία φορά, δεν έχω καταλάβει πότε να κόβω απόδειξη παροχής υπηρεσιών και πότε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και τι με συμφέρει; :-D:-D

Είμαι πληροφορικός. :-):-)

όταν θα έρθω εγώ σαν ιδιώτης...θα μου κόψεις απόδειξη...όταν θα έρθει ένας επαγγελματίας....Τιμολόγιο...

σωστά παιδια???καλά τα θυμάμαι?????? :-D

Δημοσ.

από όσο ξέρω εγώ, όπως μου τα εξήγησε ο λογιστής μου: σε ιδιώτες κόβω απόδειξη. Σε όποιον όμως θέλει να περάσει την δαπάνη σαν επαγγελματικό έξοδο, θα πρέπει να κόψω τιμολόγιο. Παρομοίως, όταν αγοράζω κάτι για το σπίτι, ζητάω απόδειξη. Αν αυτό που αγοράσω το θέλω για την δουλειά μου και θέλω να το περάσω στα έξοδά μου, ζητάω τιμολόγιο (στο οποίο αναγράφονται το αφμ μου, έδρα κλπ κλπ).

Αν κάνω λάθος, διορθώστε με οι γνώστες...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...